Toisen ilo…
…vaikuttaa monen mielestä olevan itseltä pois.
Itseäni toisen ilo, onni ja menestys motivoivat. Minusta on hauskaa, kun ihmisille sattuu hyviä asioita. Toisen iloon osalliseksi pääseminen tekee minut iloiseksi.
Naisvaltaisella alalla työskentelevä ystäväni on jäämässä eläkkeelle. Hän oli pitänyt asian omana tietonaan, sillä arveli, että pääsee niin helpommalla, sillä asiasta nousee kuitenkin haloo. Lähtökohta oli siis jo se, että jos on hyviä uutisia, niin niitä ei missään nimessä kannata kertoa muille.
Kun eläkeasia sitten tuli julki työkaverien keskuudessa, niin osa alkoi heti kiivaasti kysellä, minkäs ikäinen ystäväni nyt oikein olikaan, ja jääkö hän nyt aikaisemmin eläkkeelle vai mitenkäs nyt näin. Yksi alkoi luetella tuttaviaan, jotka olivat kuolleet eläkkeelle jäämistä seuraavalla viikolla. Siis oikeasti!!
Oohhoh. Miten voi olla niin vaikeaa olla toisen puolesta tyytyväinen tai iloinen? Jos toisella on jotain, mitä itsellä ei ole, niin ei se itseltä ole pois, vaikka moni näin tuntuu ajattelevankin.
Ai voi kun kiva, jäät eläkkeelle. No se on sitten iso elämänmuutos. Joko sinulla on jotain suunnitelmia?
Vaikeaa?
Kaverini iloitsi Facebookissa saamastaan työkeikasta, jollaista hän ei ollut ennen tehnyt. Kommenteissa luki, että aijoo, mullekin tarjottiin tota keikkaa, mutta en ottanut.
Itse asiassa minullekin tarjottiin sitä, mutta eipä olisi tullut mieleeni mennä pilaamaan toisen iloa. Kun hän sitten myöhemmin kertoi saaneensa keikan myötä lisää töitä, niin joku oli kommentoinut tähän tyyliin, että joo nehän on etsineet tekijää jo iäisyyden.
Hei mahtavaa, että sait uusia työhön liittyviä kokemuksia, ja että hoidit homman niin hyvin, että sait vielä lisää töitäkin!
Mahdotonta?
Ah. Voi vain miettiä, oliko kommentoijilla huono päivä vai saivatko he jotain nautintoa sanoistaan.
Olen huomannut samaa, kun ihmiset kyselevät kuulumisia. Olen ollut tilanteessa, jossa toinen on vetänyt herneet nenään, kun Miten duunissa menee? -kysymykseen olen vastannut, että hienosti menee, tykkään niin paljon työstäni.
Ihan kuin omassa työssä viihtyminen olisi jotenkin rikollista, luulisi, että se olisi tavoiteltava asia, joka lisää omaa tyytyväisyyttä ja sitä kautta omaa ja muidenkin hyvinvointia.
Myös iloisuus ja myönteinen asenne ärsyttävät. No kyllähän se nyt vituttaa, jos toinen on myönteinen ja taipuu mieluummin optimismiin kuin pessimismiin. Onhan se nyt saatanan ärsyttävää, että toisella ei ole ongelmia, mutta itsellä on. Ja paras juttuhan tässä on se, että tuskin löytyy aikuista ihmistä, joka ei olisi kokenut isojakin vastoinkäymisiä. Ne kun eivät vain näy aina päälle.
Olen ollut naisvaltaisessa työpaikassa, jossa arvokasta työaikaa kului siihen, että muista ihmisistä puhuttiin paskaa. Koko ajan kytättiin, mitä muilla oli mutta itsellä ei.
Hemmetin kuluttavaa.
Jos yhteishenkeä ja tiimityöskentelyä vahvistava asia on se, että haukutaan muita, sillä ei oikeasti pötkitä pitkälle. Juuri pari päivää sitten keskustelin naisen kanssa, joka kertoi omasta työpaikastaan samantyyppisiä kokemuksia. Että kuinka hän aina yrittää jättäytyä paskanjauhamisen ulkopuolelle, mutta huomaa olevansa sillä asenteella hyvin yksin ja jäävänsä työyhteisön ulkopuolelle.
Jos ilo omaan elämään tulee toisten haukkumisesta tai kadehtimisesta, niin silloin ihminen taitaa voida aika huonosti.
Hyvä asia tässä on se, että jokainen päivä mahdollistaa muutoksen omassa käyttäytymisessä. Voi yllättää muut ja itsensä ja paskanpuhumisen sijaan alkaakin puhua toisista hyvää selän takana ja päin naamaakin.
Ja vielä yksi vinkki:
Heidi
Amen.
Työkaveri juoksi maratonin huippuaikaan. Oltiin kaikki aamupalapöydässä ihan innoissaan tuloksesta – paitsi yksi, joka kommentoi ensin, että ”eikös siellä taas kuollu yks mies sydänkohtaukseen” ja sitte ”urheiluhan aiheuttaa suurimman osan sairauslomista”. (Ei muuten aiheuta hei!)
Party pooper.
Jenny B-H
Anteeksi nyt vain, mutta mä nauran ääneen 😀 Todellinen party pooper!!
Heidi
Ai että, mulla ois kyllä muitakin loistavia esimerkkejä kyseisestä henkilöstä, mutta jos nyt jätetään näin julkisesti väliin 😀
Elisa
Argh. Mä en kestä noita ilonpilaajia. Olen vasta viime aikoina uskaltanut iloita ääneen jostain omista jutuistani, sillä en kestänyt aiemmin niitä kakkakommentteja.
Tietenkin joskus saatan itsekin ajatella, että voi vitsit kun tuokin onnistuu kaikessa ja itse en onnistu just nyt missään, mutta en mä nyt ikinä lähtis toisen onnea kakalla kuorruttamaan, en missään tapauksessa!
anne
juu näitä ihmisiä löytyy keskuudestamme 🙂
Minulle appiukko pamautti totuuden, kun tv:stä tuli New Yourkin maratoonista, että vain hullut juoksee maratonin, tietäen, että treenaan seuraavan vuoden Helsinki City -maratonille ja muutaman puolikkaan olin jo juossut …..
Suvi
WORD.
Siis tässä on asia, mitä oon miettinyt kevään muutosten myötä paljon. Saanko olla onnellinen? Tai tietysti saan, mutta saanko näyttää sen? Se tuntuu ärsyttävän monia, vaikka tietysti monet myös osaavat iloita puolestani (no, suurin osa osaa, onneksi) ja kertovat ja näyttävät sen myös.
Tuntuu, että jos oikein on hyvällä tuulella ja hymyilyttää paljon, monet, etenkin työkaverit, ottavat sen jotenkin negatiivisesti vastaan. Ehkä se tosiaan eniten painottuu työpaikoille?
Itse nautin toisten onnesta (kuten esimerkiksi tänään, kun yksi parhaimmista kavereistani vihitään maistraatissa ja viime viikolla toisen kaverin saadessa vakituisen työpaikan) ja iloisista uutisista, enkä todellakaan koe sen olevan multa millään tavalla pois. Mahtavaa, jos toisilla(kin) luistaa hyvin! Ja itsekin tulee siitä iloiseksi.
Pikkusieluiset ihmiset voisi kerätä nippuun ja pistää johonkin katkeruuden vastaiselle pakolliselle kurssille autiosaarelle.
Suvi
Niin, ja toi printti on yksi mun lemppareistä evör! Taulun arvoinen.
Ilon vuosi
Bingo! Juuri näin! Suomalainen sanonta: ”kell onni on se onnen kätkeköön” lienee tullut Eino Leinon mieleen juuri kuvailemistasi syistä.
Miksi oi miksi on niin paljon helpompi mennä mukaan arvosteluun, negatiivisuuteen ja paskan puhumiseen, kuin avoimesti tunnustaa että ”hei, sulla menee nyt hyvin, onnea” ja ottaa toisesta positiivisessa mielessä mallia. Miksi ihmeessä toisen menestys tai edes menestys vaan onnellisuus olisi jotenkin itseltä pois?
Mutta, ilo lisääntyy antamalla iloa. Annetaan me edelleen iloamme muille ja iloitaan muiden kanssa. Ei anneta arvostelijoille ja valittajille minkäänlaista jalansijaa omaan asennoitumiseemme. Siitä se sitten leviää ympäristöönkin, vähitellen.
Toivon iloa Jennyn ja kaikkien Vastaisku ankeudelle -blogin lukijoiden päivään!
Elisa
Amen! Kateellisia on ollut aina ja tulee aina olemaan. Mä ainakin yritän vain sivuuttaa tollaiset jutut tyyliin toisesta korvasta sisään toisesta ulos. Mitä et voi muuttaa, kandee (yrittää) hyväksyä. 🙂
Kiitos blogistasi joka on aivan mainio!!
Anna
Tämä asia on kirkastunut mulle ihan uudella tavalla etenkin nyt kun olen raskaana ja odotan ensimmäistä lasta. Just eilen puhuin ystäväni kanssa, joka on samassa elämäntilanteessa, että raskaus näyttää herättävän kanssaihmisissä (lue: naisissa) jonkinlaisen ihmeellisen sadistisen piirteen, jonka myötä aletaan oikein mässäilemään niillä kauhutarinoilla mitä on ikinä omassa elämässä tai kaverinkaverinkumminkaimalle tapahtunut kun he ovat odottaneet lasta. Täysin ventovieraat ihmiset ottavat oikeudekseen ”valistaa” tulevaa äitiä ensin varoittelemalla keskenmenojen ja kohtukuolemien kauhukuvista, sitten synnytyskipujen hirveydestä ja jättiläisvauvoista jotka ovat lähes repineet äitinsä kahtia ja siihen perään toteamalla (ja tietämättä mitään kyseisen ihmisen elämästä) että nauti nyt kun vielä voit, sillä lapsentulon jälkeen elämä on niin paljon vaikeampaa, on yöheräämiset ja koliikit, minnekään ei voi matkustaa eikä omaa aikaa ole puolison kanssa ja aika moni parihan päätyy ihan eroon pikkulapsivaiheen aikana kun kaikista ei vaan ole vanhemmiksi ja tunteekohan sitä omaa puolisoakaan riittävän hyvin että siihen voi luottaa ja niinhän ne miehet pääsee aina helpommalla kun voivat paeta töihin ja kaikki kotihommat on sitten äidin harteilla.
Hmm.. Mistä ihmeestä tällainen saa alkunsa? Mistä se tarve liiskata toinen ihminen (ja vielä varsin herkässä tilassa oleva) täydelliseen maanrakoon on lähtöisin? Ja kun nämä asiat esitetään vielä muka hyväntahtoisesti. Näihin tarinankertojiin ei tunnu auttavan edes täydellinen välinpitämättömyys, tekstiä tulee niin kauan kuin olet näköpiirissä. Mutta antaa heidän paasata, sillä mikään kommentti ei saa heitä lopettamaan, osaan jo sulkea korvani riittävän ajoissa kohdatessani tänkaltaisia ihmisiä ja toistaa mielessäni ”olen teflonia, mikään ei tartu kiinni!”
Erica von Knorring
Todellakin tunnistan miltei kaikki mitä kommenteissa lukee. Minä uskon että ihminen haluaa sopeutua porukkaan, ja täten voi tuntua helpommalta mennä mukaan johonkin tapaan mikä esimerkiksi työpaikalla tai oman suvun keskuudessa on. Minä olen suvun keskuudessa saanut joskus kuulla että olen ”totuuden torvi” (EI hyvällä tarkoitettu), ja ”vastarannan kiiski”-sanontaa on minusta monet puhunut, mm mun äiti, etenkin silloin kun olin lapsi ja nuori koska ehkä ajattelivat että minussa on jotain vikaa kun en aina halua sopeutua. Aikuisena olen oppinut, ihan viime vuosina, että on rankka duuni yrittää ”kääntää” se negatiivinen tapa ja energia mikä sun keskuudessa on, koska suvun kanssa silti haluan joskus olla tekemisissä, ja työpaikoilla täytyy vähän jaksaa ja kestää koskä täydellistä työpaikkaa ei ole. Mutta olen kyllä sellainen, että vaihdan työpaikkaa jos on liian rankkaa ja negatiivista touhua.
Paskanpuhumisesta sen verran, että minä olin joskus tosi kova puhumaan paskaa muista, mm nuorempana työpaikoilla tai vielä nuorempana kavereiden keskuudessa koska hain hyväksyntää. Mutta herkkä ja hyvätahtoinen kun olen sisimässäni, kärsin aina niin suunnattomasti siitä huonosta omatunnosta, koska minussahan se vika on jos muista puhun pahaa, vaikka joku muukin sen keskustelun aloittaisikin. Olen tehnyt todella suuren elämänmuutoksen jokin aika sitten, se tuli pikkuhiljaa, mutta loppuhuipennus tuli viime kevättalvena kun itse tavallaan kävelin seinään ja tipahdin lattialle. Siis pohjalle vajosin. Tämän jälkeen olen nähnyt kaiken kirkkaampana, ja paskanpuhumisesta en enää saa mitään irti. Joskus vanhasta tottumuksesta se tapahtuu, silloin kun sen huomaan, vaihdan keskustelussa suuntaa ja opin taas itsestäni jotain, ja annan itselleni anteeksi.
Negatiivisuudella on USKOMATTOMAN suuri vaikutus ihmisiin, etenkin herkkiin ihmisiin. Minä uskon vahvasti että oma epävarmuuteni ja tahtoni sopia joukkoon ja olla pidetty, lisäsi negatiivisuutta minussa, ja se negatiivisuus mikä minussa eli monta vuotta (positiivisuuden rinnalla), aiheutti minussa paljon vaikeita aikoja ja hetkiä, ja jopa vakavia sairauksia (masennusta, syömishäiriöitä mm).
Vuosia olin lukenut näistä asioista, että täytyy ajatella positiivisesti, ja ihminen on itse onnestaan vastuussa, ja että ajatuksillasi voit muuttaa kaiken, ihan kaiken. Nyt vasta tänä vuonna 2012 olen oikeasti ymmärtänyt mistä on kyse. Itse olen tämän oivaltanut, mutta sellaiset ihmiset jotka tekee mahtavan tärkeätä työtä, kuten sinä Jenny, ovat auttaneet minua prosessissa suuresti. Kiitos! 🙂
Ja tämä muutos minussa, on aiheuttanut sen ketjureaktion muissa, että nykyään minulle tullaan kertomaan että positiivisuuteni on auttanut ihmisiä, joskus huomaan sen muissa ihmisissä vaikkeivät sanokaan mitään. Negatiivisuuttakin olen aistinut välillä, mutta jotenkin olen pystynyt sen voittamaan, ainakin hetkellisesti. Mutta rankkaa se on, olla se positiivisuuden vastarannan kiiski. Ja olen antanut joidenkin ihmisten vaan mennä, ihan kokonaan.
Tiina
Mä haluan uskoa, että ihmiset eivät ilkeyttään yritä lannistaa toisen iloa, se on heille vain niin piintynyt tapa nähdä ekana se negatiivinen puoli ja jokainenhan katsoo asiaa vain siitä omasta vinkkelistään ensin. Ja uskon, että kaikki sanomisemme kertovat vain meistä itsestämme.
Esimerkiksi, kun ystäväsi työtoveri oli alkanut luetella kuinka monta hänen tuttavaa on kuollut eläkkeelle jäätyään (mustan huumorin ystävänä mietin, että hänhän saisi luetella kaikki tuntemansa ihmiset…), niin se saattaa kummuta hänen omista peloistaan, miten hänelle käy, kun jää joskus eläkkeelle. Toisaalta taas, ystäväsi oletti jo etukäteen, että hyviä ja kivoja juttuja ei kannata kertoa, niin tulos oli oletetunlainen Jos hän olisi ollut innostunut eläkkeelle pääsystä, olisi innostus saattanut tarttua muihinkin, ken tietää?
Itse yritän ajatella aina ankeaa komenttia kuullessani ajatella, että se on tuon henkilön näkemys asiasta, eikä sillä ole mitään tekemistä minun kanssa. Välillä onnistun välillä en. Ja sen takia olen tehnyt töitä ajatteluni kanssa, sillä kommentoija saa hyvin kipakkaa palautetta sanoistaan, eikä siitä tule kummallekaan hyvä mieli. Olen näitä ”sano ensin, ajattele sitten”-ihmisiä niin hyvässä kuin pahassa ja yritän opetella tuosta ”pahasta” pois.
Omasta mielestäni jaettu ilo on kyllä paras ilo ja innostun toisten onnistumisista ja menestyksestä helposti (ystävieni mukaan välillä rasittavuuteen asti :D). Tää varmaan on imetty äidinmaidossa, sillä vaikka muuten perheessä on sellasta ”pessimisti ei pety”-ajattelua, niin muiden iloon otetaan riemulla osaa.
Jenny B-H
Hei!
Kiitos kaikille keskustelusta ja kommenteista! 🙂