Uusvanha meitsi ja pari jumppavinkkiä

Tällä viikolla olen ylittänyt itseni urheilun suhteen. Kävin lenkillä neljästi ja yhden kerran ohjaamassa sisäpyöräilyä. Yksin en olisi tähän kyennyt, siis lenkkeilyyn. En vain olisi jaksanut lähteä tai ehkä rehellisemmin minua ei olisi huvittanut lähteä. Luultavasti olisin siirtänyt suunniteltua juoksulenkkiä ”seuraavaan päivään”.

On ollut paljon helpompi ja erityisesti hauskempi lähteä lenkille, kun puoliso on lähtenyt myös. Emme juuri edes keskustele lenkin lomassa, juoksemme vain. Kumpikin kelailee omiaan, se riittää, että toinen on siinä. Olin aina kuvitellut, että paras lenkkikaverini olisi iPod ja korvissa soiva bassojytke. Olin väärässä.

Tästä lähin alan sopia kaveritreffejäkin urheilun lomaan. Tulee nähtyä ihmisiä ja samalla treenattua. Mitäs siihen sanotte?

Vinkki 1: Eli jos persus ei tahdo nousta sohvalta itsenäisesti, nakita mukaan treenaamaan puoliso, lapsi, ystävä tai naapuri. Personal trainer on myös hyvä, mutta hintavampi vaihtoehto ilmaisseuraan verrattuna.

Sekin on kumma, että kun urheilen, minun ei tee mieli syödä epäterveellisesti. Sitä alkaa heti miettiä, että kuinka paljon pitää sisäpyöräillä, juosta tai bodypumpata puolikkaan sipsipussin tai suklaalevyn eteen. Ja totuushan on, että ihan rutosti.

Kun treenaa, motivaatio kasvaa ja sitten yhtäkkiä vain huomaan syöväni terveellisemmin. Yksi aluevaltaus, jota aion kokeilla asap, ovat kaikenlaiset vihersmoothiet ja voimajuomat. Eilen mökillä joimme (alkoholitonta) mansikka-vesimeloni-vissy-minttujuomaa, joka maistui erittäin raikkaalle.

Vinkki 2: Kun mielesi tekee seuraavan kerran suklaalevyä, ota selvää, kuinka paljon sinun pitää juosta tai harrastaa muuta liikuntaa, jotta suklaan kalorit on kulutettu. Jos tahdot hoikistua, liikunta on erinomainen lisä, mutta myös ruokavalioon pitää kiinnittää huomiota. Ei suklaalle! Tai no kyllä, mutta nykyistä harvemmin.

Kun urheilen, myös motivaationi urheilla kasvaa. Mitä enemmän treeniä, sitä enemmän treeniä. Hah, kuulosti hieman nykäsmäiseltä. No kuitenkin, kirjoitin joskus olevani kaikki tai ei mitään -ihminen, ja näköjään se on alkanut päteä myös urheilemiseen. Liikunnan on itselläni oltava myös säännöllistä. Pikku tauko venähtää yhtäkkiä isoksi tauoksi. Ei hyvä.

Vinkki 3: Ota tavoitteeksesi urheilla joka toinen päivä. Sitten kun se alkaa sujua, voit lisätä treenikertoja, jos tahdot. Vaikka ei huvittaisi, liiku aluksi vaikka hampaat irvessä. Laiska liikkuja kaipaa rutiineja siinä missä pieni vauvakin.

Aina sanotaan, että pitäisi liikkua monipuolisesti. Mutta entä sitten, jos ei kiinnosta? Minulle riittävät ainakin juoksu, sisäpyöräily ja bodypump. Okei, venytellä pitäisi paaaaaljon enemmän, salilla voisi käydä ja varmaan olisi kiva taas kokeilla vaikka tanssitunteja, mutta kaikkeen ei voi revetä. Pääasia että tekee jotain.

Vinkki 4: Kun löydät oman lajisi, pidä siitä kiinni. Vaihtelun vuoksi pyri kuitenkin välillä tekemään jotain muuta, ettei rakas oma harrastuksesi muutu pakkopullaksi. Jos mikään jo kokeilemistasi lajeista ei nappaa, testaa jotain uutta. Pyydä, että kaverisi ottaa sinut mukaan omiin treeneihinsä kokeilemaan hänen lajiaan. Milloinhan minä pääsen testaamaan nyrkkeilyä?

Olen vihdoin taas tajunnut sen, että myös liikunnassa asioita saavuttaakseen on tehtävä ihan hulluna töitä.  Tarvitaan isolla kauhalla sitkeää, pitkäjänteistä puurtamista. Paljon hikeä, paljon vettä, joskus lihaskipua. Kuka sanoi, että liikunnan pitäisi aina olla hauskaa? Toki se saa olla sitäkin, mutta pelkällä leikillä ja iloittelulla ei ehkä saa sitä kaikkea, mitä haluaa.

Vinkki 5: Hyvä kondis tai lihaksikkaan sutjakka kroppa ei tule itsekseen. Joudut tekemään paljon töitä sen eteen. Tai tarkemmin ajateltuna, hyvin paljon töitä. Jenkkakahvat ja triplaleuka on helpompi saavuttaa kuin niistä päästä eroon. Ole valmis puurtamaan. Anna kaikkesi. Taistele! Vaikka kuinka väsyttää, purista itsestäsi vielä vähän enemmän irti.

Silloin kun taistelutahto uhkaa hiipua, mieti, miten hyvä fiilis sinulla sitten on, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Sitten tarvitaan enää ylläpitoa, kaikki muu on bonaria.

Tsuppidui! Kesä on ja kaikkee, mut tää ulkomuoto tulee vain kovalla treenillä!