Vahvuuteni liikunnanohjaajana – tiedän myös, mitä on liikkua ylipainoisena ja kun ei jaksa, pysty tai huvita

Mietin tässä hiljattain, mitkä ovat vahvuuteni liikunnanohjaajana. Pitkän ja vaihtelevan työkokemuksen lisäksi ehdottomasti se, että tiedän myös, mitä on liikkua ylipainoisena ja kun ei jaksa, pysty tai huvita. Tiedän, millaiselta liikunta voi tuntua silloin, kun ei saa nukkua ja on 24/7 aivan loppu. Tiedän myös sen, miten korkeaksi eteisen kynnys liikkumaan lähtiessä voi kasvaa, kun elämäntilanne on vaikea. Sitä ei meillä urheiluopistossa opetettu, mutta kaikki se on tullut kokemuksen kautta. Ja väitän, että kaikki tuo kokemus on erityisesti aloittelevia ihmisiä ohjatessa iso plussa.

21 vuotta liikunnaohjausta!

Koko 21 vuotta kestäneen liikunnanohjaajaurani aikana olen nauttinut eniten siitä, kun saan kannustettua aloittelevia liikkujia tai vaihtoehtoisesti pitkän liikuntatauon omaavia takaisin liikunnan pariin. Suosikkiryhmiäni ovat olleet myös mielenterveyskuntoutujien vesi- ja sisäliikunnan ohjaaminen, teiniaerobiccarit, jotka tuntuivat aina raahautuvan tunnille pakosta, mutta poistuivat iloisina, sekä sotaveteraaniryhmän vesiliikunta. Jälkimmäinen ryhmä aikanaan harmitteli, kun ohjaaja vaihtui, olihan ”Pirkko” ollut niin loistava ohjaaja. Mutta niinpä siinäkin vain kävi, että pian kukaan ei ”Pirkkoa” muistanutkaan, ja kun itse jouduin luopumaan ryhmästä, oli se meille kaikille synkeä paikka.

Toki kovakuntoisia on mukava ohjata myös, ja esimerkiksi saliohjelmien rakentaminen heille aikanaan vaati myös kekseliäisyyttä, mikä myös inspiroi. On ollut mahtavaa myös saada ohjata spinning-putkia triathlonisteille tai ”oikeille” pyöräilijöille. Mutta eniten sydämeni on sykkinyt tavallisten ihmisten liikunnalle, sille, jossa uuden oppimisen ja vanhojen taitojen verestämisen lisäksi pidetään hauskaa, eikä ainakaan suoriteta, vaikka halutaankin kehittyä. Ryhmäni saavat kestää huumoriani, mutta vielä toistaiseksi 21 vuoden aikana ei kukaan ole kieltänyt vitsailemasta!

Porukasta saa voimaa!

Sohvalta pääsee pois, kun aloittaa maltilla

Olen aina sanonut, että vaikka olisi ollut siellä sohvalla 20 vuotta, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Ja koska itsekin olen esimerkiksi kahden ylikunnon ja unettomien vuosien jälkeen saanut hakea liikuntamotivaatiota ja nimenomaan pehmeää laskua treenien pariin, tiedän tosiaan sen, ettei liikkumaan lähteminen ole aina helppoa, vaikka haluaisikin. Elämäntilanteet vaihtelevat ja kun kunto on päässyt rapistumaan, eteisen kynnys voi kasvaa korkeaksi. Varsinkin, jos ylipainoa on päässyt kertymään. Ja tiedänhän senkin, miltä liikapaino tuntuu, sillä ylikunto ja kuopuksen valvominen ja heräily ajoivat itseni kuuden vuoden jojokierteeseen, jonka sain kukistettua pysyvästi pari vuotta sitten. Nykyään olen onnellinen myös siitä, ettei kroppani tai mieleni ole olleet pelkkää terästä ja aina huippukunnossa: vaan olen ollut myös ylipainoinen, uupunut, uneton ja hajalla. Ohjaamiseen tulee ihan eri ymmärrys, kun on itse kokenut niitä ”tavallisten ihmisten” vaivoja ja pulmia, vaikka on yhdeltä ammatiltaan liikunnanohjaaja.

Suurin osa Vauhtisammakon ohjaajista. Kuva: Joel Forsman Photography

Juoksukoulun ohjaaminen on tämän syksyn paras asia

Tänä syksynä ihan paras juttu onkin ollut aloittelevien juoksijoiden kannustaminen juoksun pariin Vauhtisammakon juoksukoulussa. Elokuun Start-ryhmä oli kaikinpuolin menestys ja palaute, jota toisen ohjaajan Maijan kanssa saimme, oli ihan mahtavaa. Treeneissä on ollut niin kivaa, ettei ohjaaminen ole tuntunut edes työltä. On mahtavaa nähdä, kuinka juoksu innostaa eri-ikäisiä ja yhdistää ihan ventovieraita.

Vaikka työpäivä olisi ollut millaista hulabaloota, nautin siitä, kun saan ohjata ulkona! On ollut myös upeaa nähdä ihmisten kehitys lyhyessäkin ajassa ja sen oivaltaminen, että vaikka jokaisella on se juoksutyylinsä, sen oman tekniikan hiominen edes vähän paremmaksi tuo juoksuun helppoutta ja rentoutta. Ei haittaa edes syksyn sateet, tuleva pimeys tai koiranilmaa muistuttavat juoksukelit. Kun treenaa yhdessä, tulee liikkumaan lähdettyä, vaikka yksin se eteisen kynnys olisikin yksi Mont Blanc.

Tämä! Ihan parasta palautetta.

Ihanaa alkavaa (juoksu)viikkoa! Mahtavia treenejä, mitä sitten ikinä teetkään! Seuraava juoksua aloittelevien Start alkaa nyt ensi viikolla ja siellä on yhä tilaa, samoin kuin lokakuussa alkavissa Kuntoilijoissa. Tällä viikolla alkanut Alkajat-ryhmä, jossa vaatimuksena oli 5–10 minuutin yhtäjaksoinen juoksu, on ilokseni täynnä. Lisätietoja minulta tai helsinki AT vauhtisammakko.com-osoitteesta.

Jenny

INSTAGRAMISSA

FACEBOOKISSA

P.s. Sydän tuohon alas on tullut jäädäkseen. Saa painaa, kiitos <3

Tunne saa tulla, mutta siihen ei tarvitse reagoida

Joskus ei tarvita kuin se yksi ihminen, joka välittää