Hyvä arki

Ahdistaako joulun tavaramäärä ja krääsä?

Aamulla ahdistuin siitä, että joulu tulee, krääsää tulvii sieltä täältä ja maapallo tuhoutuu taas vähän lisää. Tänä jouluna aion tehdä kaikkeni, jotta minun osani krääsämäärässä olisi minimaalinen. Tule sinäkin mukaan krääsänvähennystalkoisiin!
Vastaisku ankeudelle

Vein kuopuksen aamulla eskariin ja mietin hommiin kävellessäni sitä, että mitenhän pystyisi vaikuttamaan siihen, ettei kukaan meistä huku jouluna turhaan krääsään. Sekin on hyvä muistaa, että toiset hukkuu, toiset ei saa mitään, balanssi on kadoksissa.

Meillä ei ole pelkästään joulu kyseessä, vaan lapsella on 6-vuotissynttärit muutama päivä ennen sitä, jolloin pikku sälää tuppaa tulemaan monesta tuutista. Kun näen niitä pieniä muovijuttuja kuoriutuvan paketeista, tekisi mieli huutaa nouuuuuu! Olen enemmänkin minimalisti kuin himohamstraaja, ja voin hyvin, mitä vähemmän turhaa roinaa on ympärilläni tai kodissani.

Itsekään en tahtoisi antaa kenellekään turhia lahjoja, jotka tuovat enemmän ahdistusta kuin iloa. Kun lapsi menee kaverin synttäreille, annamme mieluummin sankarille vaikka leffalipun kuin pienen muovijutun. No, myös esimerkiksi värityskirjat ja puukynät ovat mielestäni hyvä lahja, sillä niitähän käytetään jatkuvasti.

Ja liian tavaran voi myös välittää eteenpäin. Joulun alla on lukemattomia keräyksiä perheille ja lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa yhtään lahjaa, ei edes sitä muovikrääsää. Itse olen osallistunut useana vuonna Facebookissa olevaan Joululahjoja lastenkodin lapsille –keräykseen. Perinteiset joulupadat koristavat katukuvaa vajaan kolmen viikon päästä. Vinkkejä keräyksistä saa antaa!

Vastaisku ankeudelle

Käytännölliset lahjat ovat hyviä

Muutenkin perheenjäsenet ja ystävät saavat vain lahjoja, joita tiedän, että he tarvitsevat. Kosmetiikkaa, joka olisi joka tapauksessa käytössä, sukkia, jälleen kerran leffalippuja, ruokaa, viinipullon, kukkia, lahjakortin vaikka kahvilaan tai hierontaan. No kirjat ovat poikkeus, ilman niitä voisi elää, mutta usein ne ovat toivottuja lahjoja. Kaiken kaikkiaan kuitenkin käytännölliset lahjat, jotka varmasti tulevat käyttöön ovat mielestäni se juttu. Miten sinun perheessäsi ratkaistaan lahja-asiat? Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Olipa muuten Biolanilta juuri tänään tullut meiliini tiedote, jossa oli kiinnostavaa tietoa siitä, miten suomalaiset kierrättävät. Me olemme tunnollisia lasin, paperin, elektroniikan ja pienmetallin kierrättäjiä, mutta esimerkiksi muovin ja vaatteiden kierrätyksessä on kuulema paljon parannettavaa. Kyselyn vastaajista muovijätteen kierrätti vain 40 prosenttia ja vaatteita kierrätti naisista 52 prosenttia, miehistä vain vajaa kolmannes.

Vastaisku ankeudelle

Minne muovinen pikkukrääsä?

Yritän kierrättää niin hyvin kuin mahdollista, mutta juuri nämä lukemattomat muoviset pikkukrääsät kyllä usein lentävät normiroskikseen salaa lapsen silmiltä. Meillä ei taloyhtiössä ole muovin kierrätyspistettä, joten se pitäisi roudata jonnekin, pitääkin selvittää, että minne. Vaatteita en kyllä heitä koskaan roskiin, elleivät ne ole sitten ihan riekaleina. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet lahjoitan tarvitsevalle, annan kaverille, myyn kirpparilla tai vien vaatekeräyslaatikkoon. Miten sinä teet?

Vaikka en mikään vannoutunut viherihminen olekaan, kyllä minua huolettaa maapallon tila ja kaikki se roina, joka ei maadu tai maatuu satojen vuosien kuluessa. Konttikaupalla meille kuljetetaan asioita, joita emme edes tarvitse. Tänä jouluna aion todella skarpata sen kanssa, ettei kukaan saisi minulta mitään sellaista, mitä ei oikeassa elämässä tarvitse.

Kepeää keskiviikkoa!

Vastaisku ankeudelle

5 thoughts on “Ahdistaako joulun tavaramäärä ja krääsä?

 1. Mä aina reippaasti ilmoitan ihan kysymättäkin ihmiselle lahjatoiveemme, en sen takia että oletan muiden ostavan joulu-ja synttärilahjoja. Vaan koska tiedän että ne tietyt tyypit kuitenkin ostavat, enkä myöskään halua mitään krääsää ympärilleni. Kun täytin 30 vee, ilmoitin kaikille kutsutuille, että jos jotakin haluatte tuoda, niin kiitos lahjalistallani on marjapensaat, omenapuut, viinit, kaikenlaiset kuluvat leivontatarpeet kuten jauhot ja voi tai lahjakortti esim. S-ryhmän kauppoihin. Ja näitähän minä kaikkia sain ja olin erittäin tyytyväinen. Siitä lähtien olen reippaasti ilmoittanut jouluisinkin että esim. viinit ja juustot on oikein oiva lahja, koska niitä meillä kuluu! :)
  Kummilapsia mulle on kertynyt neljä, enkä heillekään ole ikinä ostanut leluja lahjaksi. Ennemmin laitan heidän tilille rahaa. Ovat varmasti siitä joskus tyytyväisiä. Sen sijaan että jouluna saivat 20 erilaista lelua ja yksi niistä oli minulta…. :)

  1. Kiitos Nanne! Ja aivan mahtava toi sun lahjalista. Pitäisi itsekin ottaa käyttöön, niin säästyisi kaikelta turhalta, toki lahjoja on kiva saada. Mutta vielä kivempi niitä on antaa!
   Joo, toi lelujen määrä voi olla hirvittävä… Meilläkään kun tilaa ei ole liikoja, toistaiseksi vielä viisi ihmistä kolmiossa. Esikoinen on kyllä muuttoaikeissa, kunhan kevät koittaa.
   Aurinkoista viikonloppua sulle!

 2. Kiva postaus! Olen itsekin jonkin sortin minimalisti ja toivon myös opettavani tulevalle syntyvälle lapselleni samanlaisia arvoja: tavara, omaisuus ja krääsä ei saisi olla niitä itseisarvoja, vaan ihmiset, elämykset ja kokemukset. Jos jotain ostetaan, sen tulisi olla tarpeellista ja käytännöllistä. Ja silloin tällöin jotain mukavaa ekstraa! :)

  1. Kiitos Nimetön kommentistasi! Näinhän se menee, ettei tavara saisi olla itseisarvo. Ihanaa kuulla, että joku muukin ostaa tarpeellista ja käytännöllistä :) Toki joskus jotain ekstraa juu, mutta mitä vähemmän kamaa, sitä parempi fiilis. En tosin aina ole ollut tätä mieltä, mutta näin se ihminen muuttuu kun kasvaa. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *