Askel kerrallaan kohti selkeämpää arkea
Ajanpuute, tavaran paljous ja läsnäolon vaikeus. Miten sietää töistä johtuvaa epävarmuutta, sitä, että välillä on liikaa töitä, välillä liian vähän. Miten saisi aikaiseksi jotain, mistä on haaveillut? Miten pystyä astumaan sen ensimmäisen ja vaikeimman askeleen kohti jotain tavoitettaan?
Kuulostaako tutulta? Tällaisia mietteitä esittivät liikunnanohjaajat, joita olin valmentamassa viime viikolla.
Eri ihmiset, samat ongelmat
Helpompi ja selkeämpi arki lienee monen toiveissa, mutta aina ei ole helppo muuttaa käytännön olosuhteita. Silloinkin voi pureutua omiin ajatuksiin, tunteisiin ja tutkia tilannetta hieman eri kulmasta. Aina on hyvä hetki hieman tuulettaa omaa elämäänsä.
Viime viikon valmennuksessa omia tavoitteita estäviksi asioiksi tai muuten elämän pieniksi pulmiksi nousivat nuo yllä luettelemani asiat. Jokaisen asian kohdalla olisin voinut huokaista, että ah, kuulostaapa tutulta tai että joo, tämä on kuulostanut tutulta jossain elämäni vaiheessa.
Niin se menee, että arjessa me ihmiset painimme ammatista, iästä, perhestatuksesta tai olosuhteista huolimatta aika samojen pulmien kanssa. Ne näyttävät pieniltä ainakin noin kirjoitettuna, mutta jos niitä jatkuvasti vatvoo ajatuksissaan, alkaa niistä tulla suuria ja ne vievät yllättävän paljon aikaa ja energiaa, siis vain niiden asioiden pyörittely mielessään. Eikä vieläkään ole saanut mitään tehdyksi.
Sinäkin olet oman elämäsi asiantuntija
Olen sitten valmentamassa tai kirjoitan tätä blogiani, en tietenkään tiedä, mitä sinun pitää tehdä tilanteessasi. Toki saatan ehdottaa jotain ja yritän myös herätellä ajattelemaan eri lailla, mutta jokainen on oman arkensa asiantuntija. Mutta kun arki on kietonut tiukkaan syleilyynsä, voi olla vaikea erottaa, mitä kannattaisi muuttaa vai onko elämä hyvä sellaisenaan. Sitä toistaa helposti samaa päivä toisensa jälkeen, vaikka toivoisi muutosta. Samaa toistamalla ei kuitenkaan synny uusia lopputuloksia.
Siksi esitänkin runsaasti kysymyksiä, kun olen koutsaamassa. Niitä samoja kysymyksiä voi esittää myös itselleen ja vaikka sitten vastata kirjoittamalla paperille. Arjessa onkin aika ajoin hyvä miettiä, että mikä vie energiaa? Mikä antaa energiaa? Mitä pitää lisätä tai vähentää, jotta jaksaisi paremmin.
Itselläni vaikka kukkakimppu pöydällä tuo energiaa. Ja mitä vähemmän ympärilläni lojuu tavaraa, sitä enemmän energiaa.
Ethän anna tavaroiden ahdistaa
Jos vaikka kotona oleva tavaramäärä ahdistaa, niin vastaus lienee se, että kannattaisi alkaa hankkiutua eroon turhasta. No mistä sitten tunnistaa sen, mikä on turhaa, kun ihan yhtä hyvin sitä 10 vuotta sitten anopilta saatua kastikekauhaa voi tarvita milloin tahansa?
Trendikirja Konmarihan neuvoo, että jos tavara tuottaa iloa, se kannattaa pitää. Jos se ei tuota iloa, se kannattaa laittaa kierrätykseen tai heivata pois. Eräs tuttavani kerran sanoi, että hän oli siivonnut sillä periaatteella, että jos kodissa syttyisi tulipalo, mitä hän sieltä pelastaisi tai mitä jäisi kaipaamaan. Lopulta ilmeni, että hänellä oli aika vähän sellaisia tavaroita. Hän totesi myös, että oli aika järkyttävää huomata elävänsä tavaran keskellä, joilla ei suurimmalla osalla ole mitään arvoa tai merkitystä. Mutta kuulkaas niin tuli tuttavani kolmiosta väljä ja sangen minimalistinen!
Ja vielä, tästä olen kirjoittanut kymmeniä kertoja, mutta asia, missä me ihmiset olemme erityisen hyviä, on asioiden lykkääminen ensi maanantaille. Ensi maanantai on kuitenkin lähes aina puhdasta sitku-elämää. Ensi maanantai on mystinen päivä, joka saapuu luoksemme harvoin, jos koskaan.
Siksi asioista ei kannata lykätä ensi maanantaille eikä aina edes huomiselle, sillä ainoa hetki, jona voimme toimia, on tämä hetki. Ja miten sitten päästä sen vaikeimman askeleen yli? Alkamalla tehdä. Kun alamme tehdä, emmekä mieti liikoja tekemisen aloittamista, olemme jo päässeet vauhtiin.
Ihanaa tiistaita sinulle! Mihin arjen pikku pulmaan sinä haluaisit apuja tai kannustusta?
Lue myös nämä:
Kaksi loistavaa siivousvinkkiä
Comments are closed.