Olen kirjoittanut ennenkin valinnoista, mutta mielestäni on hyvä pitää asia mielessä. Teemme joka päivä, joka tunti ja joka hetki valintoja. Tietoisia ja tiedostamattomia. Joskus valinnat ovat hyviä, joskus huonoja.

Huonon valinnan jälkeen usein analysoin hieman. Miksi tein niin? Mitä oikein mietin? Sitten pyrin korjaamaan tilanteen tai ainakin paikkaamaan sitä. Nykyään en enää kovin kauaa pode morkkista tai itsesääliä. Sekin on valinta.

Hyvän valinnan jälkeen nautin hyvästä fiiliksestä. Jei, tää oli hyvä juttu!

Tosin usein valinnat ovat niin automaattisia, ettei niitä tule juuri kelailtua. Ehkä pitäisi.

Minusta on ihan mahtavan kiehtovaa ajatella, että periaatteessa koko ajan voisi toimia myös toisin. Kuljettaisiko elämä silloin täysin eri suuntaan? En usko. Uskon siihen, että lähtökohtaisesti suuri osa arjen valinnoista ei ole kovin isoja. Ne ovat enemmänkin pientä elämän hienosäätöä.

Pääsin eilen jututtamaan erästä filosofia Anna-lehteen kirjoittamani jutun takia. Käymämme keskustelu oli kiinnostava. Olisin voinut tuntea itseni totaalisen nollaksi niin fiksun tyypin seurassa, mutta itse asiassa minulle kävi päinvastoin. Keskustelumme ohessa huomasin oman edistykseni. Sen, miten olen muuttunut. Sen, miten oma ajatusmaailmani on muuttunut. Voin kertoa, että sen huomaaminen oli nastaa. On silti hyvää pitää mielessä, että henkinen matka on elämänmittainen treeni. Minä olen vasta alussa.

Sen olen huomannut, että kun jatkuvasti hienosäätää valintojaan aina sinne suuntaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä, on jatkuvasti lähempänä tyytyväistä, rauhallista ja onnellistakin tilaa. Samalla tapaa on hyvä hivuttautua varovasti irti niistä asioista, jotka eivät tee oloa hyväksi.

Jokaisella meistä on oma hyvä olonsa omalla vastuulla. Muut eivät pysty valitsemaan puolestasi. Mitä sinä valitset?