Energiansäästöä ja ilmastotekoja (+arvonta)

Uuden Lifie-sivuston kautta olen mukana Vattenfallin kampanjassa. Pääsin pohtimaan energiansäästöä ja sitä kautta myös ilmastotekoja. Sehän sopii, sillä paitsi että olen viime aikoina miettinyt joulukrääsän ja tavaramäärän vähentämistä, olen pohtinut myös muita asioita, joilla vähentää kulutusta ja säästää maapalloamme. Siis niissä määrin kuin tällainen asiaan ei niin sataprosenttisesti vihkiytynyt maija meikäläinen voi vain tehdä vieläpä helposti ja vaivattomasti.

On hienoa, että tarjolla on niin tuuli- vesi kuin aurinkoenergiaakin, muttei niitäkään voi mielin määrin tuhlata. Asuntomme on viidelle henkilölle kohtuullisen pieni, 90-neliöinen kolmio. Säästämme huimasti energiaa jo sillä, että emme asu laveammin. Huoneet ovat korkeat ja ikkunat ovat isot, mutta niistä ei vedä. Verhojen sijaan meillä on vain kaihtimet, jotka eivät myöskään estä lämmön pääsyä pattereista huoneisiin.

Kuitenkin viiden henkilön pyykkien- ja astioiden pesu, suihkussa käynnit sekä muu sähkönkulutus voisi varmasti olla myös pienempää. Siellä täällä norkoilee aina jonkun pädi tai kännykkä latauksessa. Muistelen, että sähkölasku on kuitenkin reilun satasen luokkaa kuukaudessa, mikä on kai ihan kohtuullinen ainakin kun vertaa ok-talossa asuvien ystävien sähkölaskuihin.

Tunnelmointia kynttilän valossa

Itse olen varsinainen valojen sammuttelija ja mikäs se talven pimeimpänä jaksona sen ihanampaa kuin fiilistellä eloa kynttilän valossa. En myöskään pidä latauspiuhoja roikkumassa pistorasiassa ilman vaikkapa latautuvaa kännykkää, mutta nämä nyt asioita, jotka lienevät jokaisella takaraivossa.

Yksi asia, josta kävimme tiukkaakin keskustelua tyttärien kanssa nykyiseen kotiimme muuttaessa, oli se, ettei suihkuun saa jäädä asumaan ja vedellä mielin määrin lotraaminen ei valitettavasti ole sallittua. Saunavuoro meillä on kerran viikossa, ja myönnän itsekin, että erityisesti pakkasilla olisi ihana lämmitellä kuumassa suihkussa. En sentään ole vielä raijannut kylpyhuoneeseen munakelloa rajoittamaan suihkussa kuluvaa aikaa, josta idean sain muuten Mehukekkerit-blogin Veeralta, mutta tiedä vaikka sekin vaihe olisi vielä tulossa.

Vartin kuuma suihku vastaa saunareissua

Luin kuitenkin hiljattain, että vartin lämmin suihku kuluttaa saman verran energiaa kuin yksi saunomiskerta ja kahden minuutin suihku saman verran kuin jääkaapipakastin vuorokaudessa! Itse en oikeastaan koskaan kuivaa hiuksiani hiustenkuivaajalla, mutta tyttäret niin tekevät. Tässä vinkki vitonen Vattenfallin sivuilta: hiukset kannattaa kuivata pyyhkeeseen niin kuivaksi kuin mahdollista ja sitten vasta käyttää kuivaajaa.

Kylpyhuoneessa on lämpimien suihkujen lisäksi myös toinen arjen ylellisyys, josta en ole valmis luopumaan, nimittäin lattialämmitys. Nykyään jo muistamme, että kylppärin ovi pitää pitää kiinni, sillä muuten lattialämmitys voi alkaa lämmittää koko kämppää ja se varmasti näkyisi sähkölaskussa huimana kasvuna. Tiesitkös sitä?

Vielä veden kulutukseen liittyen pari vinkkiä: Hammaspesun aikana veden ei tarvitse valua hanasta. Astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi jopa kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen tiskikoneeseen verrattuna. Ne voikin hyvin huuhdella lavuaarissa, jossa seisoo raikasta vettä.

Köökissä kuluu sähköä

Sähkölaitteet kuluttavat kuulema noin 30 prosenttia kodissa käytettävästä sähköstä. Kotona kannattaakin miettiä, tarvitseeko todella kaikkia niitä vempaimia. Laitteiden leposähkönkulutusta on hyvä tarkkailla, sillä Stand by -tilassa oleva laite kuluttaa vähän sähköä taukoamatta. Meillä ei ole kummoisempia laitteita, telkkari on kohtuullisen kokoinen eikä ole käytössä edes joka päivä.

Sen sijaan sähköä kuluu ruoanlaittoon. Mikroa emme omista ollenkaan, joten se eilinenkin sapuska lämmitetään aina liedellä tai uunissa mikroaaltojen sijaan. Pyrin muistamaan, että pienennän hellan tehoa heti, kun ruoka kiehuu, mutta hella tai uuni ovat oikeastaan päivittäin käytössä. Kuin myös liesituuletin, joka on ihan surkea!

Tiskikone pyörii sen viisi kertaa viikossa. En kestä epäjärjestystä tai likaa kotona, joten imuroin usein 3–4 kertaa viikossa. Pakko oli ihan vilkaista, mitä imurointi kuluttaa. Vattenfallin sivuilta löysin 150 neliöisessä asunnossa asuvan esimerkkiperheen, jonka imurointikulut vuodessa olivat noin kuusi euroa! Tuo oli iloinen yllätys, sallin itselleni jatkossakin nämä lukuisat viikottaiset imuroinnit. Ihanata! Omaa sähkönkulutusta voit arvioida täällä.

Kodinkoneissa ei muuten aina päde samat säännöt kuin huonekaluissa: uusi on usein vanhaa parempi ja ympäristöystävällisempi. Meillä kotona on induktioliesi, mutta landepaikassa (katso kuva alla) on kapistus, joka lienee jostain 1970-luvulta! Se menee vaihtoon asap, vaikka aika vähän sitä käytetään, lähinnä keitellään perunoita.

Onneksi useat kodinkonevalmistajat panostavat ekologisuuteen. Tiesitkö, että uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin? Järisyttävää edistystä, sanoisin.

Sammutan nykyään myös parvekkeen jouluvalot päiväksi, sillä eihän niitä kukaan näin ”valoisalla” huomaa. Luin myös Vattenfallin tiedotteesta, että pakkassäällä kannattaa sulattaa pakastin. Ruoat eivät ehdi sulaa parvekkeella tai pihamaalla ja paksu huurrekerros pakastimessa lisää sähkönkulutusta.

Miten sinä säästät sähköä? Kerro omat vinkkisi, niin osallistut arvontaan. Kommentin jättäneiden kesken arvotaan La case de cousin Paul -puuvillapallovalosarja, jonka arvo on 32,90 e. Voittaja saa valita pallosarjan värin. Kilpailuaika on yksi viikko, ja kisan säännöt löytyvät täältä.

Mukavaa torstaita. Eilinen oli niin hankala päivä, että torstai olkoon toivoa täynnä!

Yhteistyössä Vattenfall