Henkinen inventaario

Auta Elina -blogissa on joulukalenteri, jonka teemana on henkinen inventaario. Elina bloggaa joka päivä jouluun asti kysymyksen kuluneelta vuodelta. Jälleen loistava idea Elinalta, ja antaa paljon pohtimisen aihetta.

Vuoden loppua kohden kulkiessa onkin hyvä summata yhteen vuoden aikana tapahtuneita asioita. Hahaa, tiedän, että osa alkoi jo mielessään luetella kaikkia kohtaamiaan vastoinkäymisiä. Nyt annetaankin negatiivisille asioille vain pikku huomio, ja jätetään ne taaksemme märehtimättä. Sen sijaan suosittelen kiinnittämään huomiota erityisesti vuoden aikana tapahtuneisiin positiivisiin asioihin. Mitä hyvää tapahtui? Missä asioissa loistit erityisesti? Tapahtuiko muutoksia parempaan, jos, niin mitä ne olivat? Uskalsitko heittäytyä? Mistä asioista olet erityisen kiitollinen? Aloititko jotain ihan uutta? Ylititkö mukavuusalueesi? Teitkö hyviä päätöksiä?

Kaverini kertoi kaveristaan, joka ei näe missään mitään hyvää. Aina, kun hän ottaa yhteyttä, on jokin asia päin persettä. Kaverini totesi, että hänen tekisi mieli ravistella kyseistä ystäväänsä: Vuotesi on ollut varmasti täynnä hyvää, kun vain avaat silmäsi.

Eikä kaverini tarkoittanut sitä, että maailmaa pitäisi katsoa ruusunpunaisten lasien läpi. Vaan enemmänkin tulimme keskustelussamme siihen tulokseen jälleen, että monella ovat asiat niin hyvin, ettei positiivisia asioita huomata. Ja jos ongelmia ei ole, niitä keksitään. Jopas jotakin.

Aina välillä on hyvä tarkistella elämän suuntaa. Onko kaikki ok, vai toivoisitko pieniä muutoksia tapahtuvan? Tai ehkä isojakin? Jos olet epävarma polkusi suunnasta, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

1) Jos sinulla olisi vain puoli vuotta elinaikaa jäljellä, millaisia muutoksia tekisit elämässäsi? Pyytäisitkö anteeksi läheiseltä, irtisanoutuisitko työstäsi, olisitko ystävällisempi, kertoisitko jollekulle rakastavasi häntä, lähtisitkö haaveidesi matkalle, lopettaisitko katkeruudessa lillumisen, antaisitko anteeksi, leikkaisitko hiuksesi?

2) Jos voisit elää kenen tahansa ihmisen kanssa mukaan lukien Johnny Deppit ja Gisele Bündchenit, kenet valitsisit? Ottaisitko hatkat vai valitsisitko sittenkin puolisosi, joka joskus saa sinut ärsyyntymään ja lapset, jotka saavat sinut toisinaan hermostumaan? Ja voi pojat, sama pätee varmastikin päinvastoin! Ihmissuhteiden tulee perustua omaan tahtoon, rakkauteen, vapaaehtoisuuteen eikä mihinkään turhaan haihatteluun kuten velvollisuudentuntoon tai sääliin. (Huom! Tämä pätee myös ystävyyssuhteissa! Jos tuntuu, että toinen ottaa yhteyttä vain silloin kun tahtoo jotain, on ehkä aika lähteä eri suuntiin.)

3) Jos voisit aloittaa elämäsi aivan toisenlaisena ihmisenä erilaisilla luonteenpiirteillä ja kehon ominaisuuksilla varustettuna kuin nyt olet, millaisena ihmisenä elämäsi aloittaisit? Jos persoonallisuuden ja ulkonäön voisi poimia kaupan hyllyltä, millainen sinusta tulisi? Olisitko itsevarmempi, hoikempi, lihaksikkaampi, iloisempi, positiivisempi, empaattisempi, luottavaisempi, puheliaampi, rakastavampi? Millaiseen tyyppiin sitten päädytkään, ajattele, kaikki on mahdollista nytkin. Juuri sinulla on oikeus ja vapaus muuttaa itsessäsi kaikki ne puolet, jotka eivät sinua itsessäsi miellytä. Ajattelepas!

Joskus on ihan hyvä vetäytyä omaan rauhaan miettimään asioita, erityisesti silloin, jos on huono päivä. Hetken mietiskeltyäni olen tullut useimmiten aina siihen lopputulokseen, että perusasiat ovatkin aika hyvin. Siitä kiitollisena!

P.s. Jos vieläkään et löydä kovin paljon positiivista elämässäsi, käy katsomassa vuoden 2011 vaikuttavimpia kuvia. Ehkä näiden jälkeen on helpompi nähdä iloa ympärillään.

Kaksi parasta asiaa aamupäivältä: aurinko ja rakkaan unipalleroni Kuoma-saappaisiin verhoillut pikku jalat.