Ilouutinen jauhelihansyöjille – jauhelihapakkaus uudistui
Kaupallinen yhteistyö Atrian kanssa
Joko sinä yllätyit lähikauppasi lihahyllyllä? Kerron ilouutisen meille jauhelihansyöjille: Atria uudisti jauhelihapakkauksensa, joka onkin pysynyt lähes samanlaisena jo vuodesta 1992. Se oli muuten vuosi, jolloin Atria ensimmäisenä toi valmiiksi pakatun jauhelihan kauppoihin. Olin silloin teini ja yksi suosikeistani oli jauhelihakastike ja keitetyt perunat. Jauheliha on omassa perheessäni nykyään kovassa käytössä, ja siksi olenkin mukana Suomessa jo yli sata vuotta lihakauppaa tehneen Atrian kaupallisessa kampanjassa.
Tiedän, että lihan syömisen myöntäminen ei näinä aikoina ole kovin trendikästä, mutta jauheliha on ruuhkavuosiaan läpi kahlaavalle lapsiperheellemme helppo vaihtoehto. Syön jauheliharuokia mielelläni, usein jonkun kasvislisäkkeen kanssa. Viikonloppuna tuli vedettyä makaronilaatikkoa sekä parsakaalin ja porkkanoiden että kukkakaalin kera. Enkä näköjään ole yksin jauheliharakkauteni kanssa, sillä Suomessa myytävästä lihasta puolet on jauhelihaa.
Meillä ei syödä lihaa joka päivä, mutta silloin kun syödään, tahdon tietää sen alkuperän, suosin suomalaista ja usein myös luomua, jos vain mahdollista. Tämän kertainen jauhelihamme oli peräisin Tikanmäen tilalta Pyhäjärveltä. Tilajäljitettävyyskään ei ole mikään vanha juttu, Atrian jauhelihapakkaukset ovat kertoneet tiedon viime vuodesta.
Pakkausjäte ahdistaa
Yksi asia, mikä jauhelihapakkauksissa ja useissa muissakin ruokapakkauksissa ahdistaa ja ärsyttää, on niiden koko ja niistä syntyvä jätteen määrä. Ei oikeasti naurata se tahti, millä viisihenkinen perhe kiikuttaa roskapusseja taloyhtiön jätehuoneeseen, vaikka kaiken mahdollisen pyrimme kierrättämään roskiin heittämisen sijaan.
Olenkin meidän perheessä se pakkausjätepoliisi, ja pyrin jatkuvasti tekemään muutoksia roskamäärän vähentämiseksi. Joskus jokin tuote vain jää kauppaan siksi, että se on pakattu ihan älyttömällä tavalla. Tästä samasta syystä olemme ostaneet jauhelihaakin monesti kotimme lähellä sijaitsevasta lihakaupasta, koska siellä se pakataan pussiin niin, ettei pakkaus vie roskissa liikaa tilaa. Liha tosin on käytettävä samana päivänä, mikä ei aina sovi aikatauluihin ja ruoanlaittofiilikseen.
Arvostan ruokapakkauksia, jotka ovat käytännöllisiä. Jos pakkaus on hankala avata tai se repeää jotenkin väärin, hermo saattaa kiristyä ja tuote jää kauppaan tulevilla kerroilla. Erityisesti jos se on jotain ruoka-ainesta, jota käytetään pidemmän aikaa. Atrian uuden jauhelihapakkauksen avaakin nyt ilman saksia, repäisemällä.
Pakkaus muuttui ensi kertaa sitten 1950-luvun
Nyt jokainen jauhelihan syöjä voi myös vähentää jätemääräänsä, mikä on huippua! Atrian joustavan pakkauksen voi rullata pieneksi mytyksi ja teipata kiinni, kokeiltu on! Uusi vakuumipakkaus on jauhelihapalan kokoinen ja suojakaasuton, mikä mahdollistaa kuulemma pidemmän myyntiajan.
Kun aiemmin viikolla etsin kyseisiä pakkauksia automarketin lihaosastolta, vaihdoin ajatuksia samoissa aikeissa olleen, vieressäni seisseen henkilön kanssa. Kun voitonriemuisena löysin etsimäni, hänkin kiinnostui, että mikä ihme tuo on, näyttääpä erilaiselta, tuoko muka jauhelihaa, onpa outo pakkaus.
Siinä sitten vertailimme pakkauksia keskenämme ja tulimme lopulta samaan lopputulokseen, että pieni on kaunista. Naureskelimme myös, miten pysäyttävältä tällainen pakkausmuutos tuntuu. Suomalainen on tottunut ostamaan jauhelihansa siinä veitsellä auki tökättävässä muovilaatikossa, mutta emmeköhän totu uuteen, kun vain annamme sille mahdollisuuden!
Atria kertoo, että uuden jauhelihapakkauksen muovimäärä on alle puolet aiemmasta ja näin ollen syntyy 150 000 vähemmän muovijätettä vuosittain. Minua kiinnostaisi myös uuden pakkauksen vaikutus kuljetuskustannuksiin. Kuinkahan monta uutuuspakkausta enemmän mahtuu vaikkapa lihalaatikkoon tai jauhelihaa kuskaavaan yhdistelmäajoneuvoon kuin aiemmin? Ehkäpä saan tähän vastauksen!
Meillä syötiin viikonloppuna ihan perusmakaronilaatikkoa, jonka ohjeen opin jo yläkoulussa köksäntunnilla:
Pussi täysjyvämakaroneja
400 g Atria Perhetilan Naudan Jauhelihaa 15%
1 litra maitoa
1 keltasipuli
1 porkkana
kaksi kananmunaa
suolaa ja mustapippuria
pussi juustoraastetta
Nam.
Syötkö sinä jauhelihaa? Jos, niin missä muodossa?
Paljasta paras reseptisi tällaiselle hyvin keskinkertaiselle kokille, joka onnistuu kyllä, jos ohje on selkeä! Meillä jauheliha usein esiintyy makaronilaatikon lisäksi myös pastakastikkeessa, lihamurekkeessa tai pitsassa.
Mahtavaa uutta päivää!
Yhteistyössä Atria
Westend Mum
Tuo pieni pakkaus on todella hyvä juttu, monesta syystä.
http://westendmum.fi
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi Westend Mum! Jääkaapissakin pakkaus vie paljon vähemmän tilaa kuin ennen. Lisäksi pehmeä paketti ei riko muovipussia terävillä kulmillaan.
Mun mielestä tervetullut uudistus 🙂
Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!
Orvokki B.
Pieni helposti avattava pakkaus on hyvä asia. Huomasinkin tv-mainoksesta uudistuksen jo. Jauheliha on meillä edelleenkin säännöllisesti käytössä ruoka-aineena. Siitä on helppo valmistaa ruokaa ja piirakoita. Olin jo eräässä työpaikassani kierrätyspoliisi, joten kierrätys on yksi mieliaiheeni ja aina tarkkailun alaisena.
Hellu
Niin, minäkin innostuin ensin… mutta tehtyäni siitä ruokaa huomasin jauhelihan sisältävän ihan liikaa suolaa, olikohan 1,2 %, nähtävästi suojakaasu korvattu suolalla….
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Orvokki kommentistasi! Itse teemme usein myös jauhelihapizzaa! Herkkusieniä, homejuustoa, oliiveja, jauhelihaa ja runsas juustokuorrutus 🙂 Nam.
Maailma hukkuu jätteeseen, joten haluan uskoa, että pienikin asia voi olla merkittävä. Mukavaa viikkoa!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Hellu kommentistasi! Itse en tuohon suolamäärään kiinnittänyt huomiota ja oli pakko ihan katsoa näin jälkikäteen, minkä verran pakkaus suolaa sisältääkään. Tuossa käyttämässäni Perhetilan jauhelihassa suolaa näytti olevan 0,1 grammaa per 100 grammaa eli 0,4 grammaa koko 400 gramman paketissa. Minun makuuni se ei maistunut suolaiselta ja ripauksen sormisuolaa heitin joukkoonkin..
Mutta pakko tunnustaa, olen paikoin aika suurpiirteinen suolan suhteen, liekö tämä johtuu siitä, että olen kokin puoliso ja kokit tuntuvat käyttävän oman kokemukseni mukaan suolaa aika rennolla kädellä. Suurpiirteisyyteni tarkoittaa toisaalta myös sitä, että esimerkiksi kaurapuuroon en lisää suolaa koskaan, enkä muutenkaan toisaalta ole kovin suolan perään. Enemmänkin ruokapöydässä välillä huomauttelen tälle toiselle puoliskolleni, että eikös jo riitä, kun hän ripottelee suolaa lautaselleen.
On ihan fiksua olla suolan kanssa kyllä tarkkana, sillä saamme sitä niin paljon kaikkialta.
Käsittääkseni vähäsuolaiseksi kuitenkin kutsutaan tuotetta, jossa on alle 0,3 grammaa suolaa 100 grammassa. Silloinhan tämäkin tuote lienee vähäsuolainen vai lienenkö liian väsynyt matemaattisiin toimituksiin 🙂
Mukavaa viikon alkua!
Hellu
Nyt teki prosentit minulle tepposet, kävin kurkkaamassa vielä pakettia muoviroskien joukosta. Meidän paketti oli parempi naudanjauheliha ja 100 grammassa 0,12 G suolaa ei siis tuota 1,2 prossaa :), mutta itselle maistui suolaiselta vaikka ei meidänkään ruoka täysin suolatonta…, mutta ehkä kokeilen vielä jotain toista ”laatua”, kun en koskaan ole pitänyt ”kaasulihan ” mausta.
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Ei mitään haittaa, hyvä, että tuli esille tämä 🙂 Itse aion seuraavaksi testata tuota luomujauhelihaa, kun mahdollisuuksien mukaan mielelläni hankin luomua eri tuotteissa. Toki se ei ole aina mahdollista esim. laihemman rahakukkaron takia, mutta Atrian kyseinen luomujauheliha ei muistaakseni ollut huomattavan paljon tavallista jauhelihaa arvokkaampaa.
Ja sitten kun keksisi vielä jotain muita reseptejä, kuin makaronilaatikon ja pizzan! Pitäisi kai kaivaa keittokirjat esiin tai pyytää puolisoa ideoimaan jotain uutta.
Päivi
Eilen juuri syötiin jauhelihaa, tällä kertaa murekkeen muodossa, se on mun herkkuani! 1 prk kermaviiliä, 1 pussi sipulikeittojauhetta, 400 g jauhelihaa. Määrää kasvatetaan syöjien määrän mukaan, eilinen oli x 3. Ja osa jauhelihasta oli hirven jauhelihaa, tuttavalta saatua. Nam!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Päivi kommentistasi! Nam, hirvenlihaa! Mureke on kyllä hyvää, kiitos reseptistä. Iloa viikkoosi 🙂