Jos sinulla on tavoite – toimi nyt, älä vasta huomenna

Ajatteletko sinäkin toisinaan, että aloitat jonkin uuden asian huomenna. Tai hoidat jonkun asian kuntoon huomenna.

Liikun enemmän, mutta ennen kaikkea syön vähemmän.

Liikun enemmän, mutta ennen kaikkea syön vähemmän.

Uuh! Kuinkahan paljon olen itsekin elämässäni aloittanut asioita, joita en sitten ole välttämättä kuitenkaan saattanut loppuun. Olen tehnyt monia päätöksiä ilman todellista päättämistä. Olen antanut itseni lillua jossain asioiden rajamailla, ja syitä siihen lienee useita. Kuinka monta kertaa olen sanonutkaan itselleni, että älä lykkää sitä huomiselle. Jos sinulla on tavoite – ala toimia. Tai jos jokin asia nyt vain pitää hoitaa – ala toimia. Silti aloittaminen on välillä nihkeää.

Nykyään en tee tosin enää kovin radikaaleja päätöksiä, ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä. Minulla on esimerkiksi 10 kiloa ylipainoa, mutta olen lakannut laihduttamasta (tästä muuten lisää myöhemmin). Sen sijaan edistän tätä asiaa muuttamalla pikku hiljaa elämäntapojani.

Mutta sitten on noita ärsyttäviä arjen pikkuasioita, jotka pitäisi myös hoitaa. Autolle pitää varata huoltoaika, käyttämätön pankkitili pitäisi sulkea, kengät pitäisi vielä suutarille. Toistaiseksi olen lykännyt näitä asioita huomiselle. Ja arvaas, toistaiseksi sitä huomista ei ole vielä tullut!

Huominen on maaginen päivä

Kuulostaako tutulta: Huomenna on se maaginen päivä, kun alan liikkua. Huomenna irtisanoudun työstä, jota en rakasta. Huomenna selvitän asiat hankalassa ihmissuhteessa. Huomenna pyydän anteeksi ystävältä, jonka poistin suutuspäissäni Facebookista, koska välillämme vallitsi liuta väärinkäsityksiä. Huomenna jatkan kesken jääneen villasukan neulomista. Huomenna soitan iäkkäälle sukulaiselleni. Huomenna aloitan elämän parempana ihmisenä. Huomenna siivoan kellarin. Huomenna teen sitä ja tätä. 

No just joo, yeah right!

Kirjoitan asiat vihkoon! Se on tärkeää.

Kirjoitan asiat vihkoon! Se on tärkeää.

Ensi maanantaina sitten

Huomisen lisäksi myös ensi maanantai on erityisen hyvä päivä tehdä isoja tai pieniä muutoksia elämään. Usein siinä vain tuppaa käymään niin, että ensi maanantai siirtyy viikolla ja sitten taas viikolla. Sitten onkin helppo valitella, että voi voi, kun aika rientää. Yhtäkkiä on kulunut vuosi, eikä mitään ole tapahtunut. Olet yhä sama ihminen, ja samat, pienet tai isot, asiat vaivaavat mieltäsi.

Miksi aloittaminen sitten on niin vaikeaa?

Vihkojahan maailmassa riittää.

Vihkojahan maailmassa riittää.

11 asiaa, jotka voivat auttaa sinua

Ehkä se johtuu siitä, ettei sinulla ole kunnollisia tavoitteita, et ehkä edes itse usko niiden toteutuvan. Tai tavoitteet ovat mielessäsi, mutta et ole kirjannut niitä ylös. Kun luet asiat sen jälkeen kun ne olet kirjoittanut ylös, asiat konkretisoituvat. 1) Tee listoja. 2) Pidä muistivihko aina mukanasi. 

Ennakkokäsitykset omista kyvyistä usein rajoittavat meitä. 3) Älä pidä itseäsi tyhmänä, huonona tai osaamattomana. Kaikkea ei tarvitse eikä edes voi hallita tai osata, mutta ajattele mieluummin, että olet luova.

Ratkaisut pulmiin tai itse itsellesi asettamiisi ennakkokäsityksiin voivat hyvinkin löytyä alitajunnastasi. 4) Kuuntele sisäistä ääntäsi. 5) Luota sisäiseen voimaasi ja usko intuitiotasi.

Aina et voi onnistua, ja usein asioita opit kantapään kautta. 6) Jos et teoillasi ja toiminnallasi saa aikaan toivomaasi tulosta, kokeile jotain muuta tapaa mennä kohti tavoitettasi. 7) Harjoittele! Harva onnistuu kertalaakista. 8) Salli itsellesi virheet, kukaan ei ole täydellinen, et sinä eikä kukaan muukaan.

Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi voit. Kokeile siis toimia toisin. 9) Muuta omaa käyttäytymistäsi, kunnes saat toiseltakin kaipaamasi reaktion vastaukseksi. Jos toimit itse eri lailla kuin mihin toinen on tottunut, hänenkin on pakko muuttaa tyyliään. 

Kun luot itsellesi tavoitteita, luo myönteisiä tavoitteita. Mitä haluat saavuttaa nykytilanteen sijaan. Näe tavoite jatkuvana prosessina. 10) Tavoitteen kannattaa olla voimavaroillesi sopiva, sinulle mahdollinen ja konkreettinen.

Mieti, mikä on ensimmäinen askel valitsemallasi tiellä.

11) Voitko tehdä jotain juuri nyt? Koska mitään asiaa ei muuteta menneessä eikä tulevassa. Ratkaisuja voit tehdä juuri nyt.

Kuulostaako yhtään tutulta? Jäävätkö asiat helposti roikkumaan?

Toivotan sinulle kepeää keskiviikkoa. Muista, että you can do it, oli kyse mistä tahansa.

Lue myös tämä:

Hoida asia tai unohda se

Tai POJAT! Tämä on hyvä muistaa.

Tai POJAT! Tämä on hyvä muistaa. (Kuva: Pinterest)