Juoksua ja uusperheasiaa

Kävin tänään juoksentelemassa Keskuspuistossa Paloheinän mäen ympärillä. En olekaan juossut sielläpäin Keskuspuistoa arviolta 15 vuoteen. Kummasti sitä vain muisti reitit, että mistä pääsee minnekin. Mäki sen sijaan näytti ihan valtavalta, muistikuvat siitä olivat jotenkin vaatimattomammat. Tällä kertaa en uskaltautunut mäkeen, kävin vain aistimassa tunnelmaa. Vielä pitää kerätä rohkeutta. Kukkuloita tosin riitti kyllä vitosen lenkillänikin, tosin hillitympiä.

Vielä ollaan tässä moodissa... mutta toivoa on!

Olin ajatellut, että nyt kun juoksen eri ympyröissä kuin normaalisti, osaisin jotenkin paremmin kontrolloida vauhtiani. Väärin. Juoksin tismalleen samaa reilun viiden minuutin kilometrivauhtia kuin kotikulmillakin. Parisataa metriä vajaan kuuden kilometrin lenkin ajaksi tuli 29.44. Pirhana sentään. Tässä pitää alkaa opetella hitaampaa juoksuvauhtia. Kymppi vielä menee tuota vauhtia, mutta en tiedä, jaksanko 15 saati puolimaratonia.

Rakastan Keskuspuistoa! Tää mäki tuntui isommalta kuin miltä näyttää kuvassa, kah, on se kumma!

Ja sitten työasioihin: tällä viikolla ilmestyneessä Kodin Kuvalehdessä (numero 11) oli juttuni uusperheistä. Jutussa haastattelemani uusperheet kertoivat, miten he ovat onnistuneet pitämään uusperheen kasassa tai vastaavasti miksi eivät. Etsin pitkään ja hartaasti haastateltavia, kunnes sitten löysinkin ihan täydelliset tyypit juttuun, johon olin todella tyytyväinen itsekin. En voi kuin ihastella esimerkiksi jutussa esiintyvän kahdeksanlapsisen uusperheen yhteenhitsautuneisuutta. Vaikka lapsetonta aikaa on ollut tyyliin vain ruokakaupassa, on kyseinen uuspari pysynyt yhdessä jo kahdeksan vuotta. Kaikki jutussa esiintyvät antoivat ihastuttavan rehellisiä kommentteja ja myös vinkkejä. Vaikka bonuslapsesta välittää paljon, uupuu vanhemman ja biologisen lapsen välinen rakkaus. Vaikka tasapuolisuuteen pyritään, se ei toteudu täysin ikinä. Tiukassa tilanteessa se oma lapsi saa lopulta kermat kakun päältä. Paketista ei voi tiputella pois eksiä tai lapsia, mutta myös lapsettoman on saatava välillä olla lapseton. Myös se, että puolison lapset asuvat luona, mutta omat biologiset eivät, aiheuttaa syyllisyyden tunteita ja asia on vaikea hyväksyä. Vuoden seurustelun jälkeen alkuhuuma tasaantui ja iski epätoivo. Uusperheestä voi olla helpompi erota. Jos tuntuu siltä kuin olisi hiekkaa uikkareissa, tunteesta haluaa eroon vaikka yksinäisyyden uhalla. 

Kröhöm, huomaatte kai mun uuden sairaan makeen kynsilakan!

Ymmärrän hyvin haastateltujen pointit, vaikka itse olenkin uusperheessä se lapsellinen osapuoli. Toisaalta lapsellisen osapuolen roolissa sitä voi kokea epävarmuutta siitä, että kuinka paljon voi puolisoa kuormittaa asioilla, jotka ovat ”vain” bonuslasten asioita. Vaikka toinen auttaisi mielellään ja osallistuisi myös lapsipuolten arkeen, sitä voi tuntea itsensä joskus todella yksinäiseksi käytännön asioiden kanssa. Kaikki haastateltavat muuten korostivat parisuhteen merkitystä oli kyse sitten uusperheestä tai ydinperheestä. Kun parisuhde toimii, lapset tulevat mukana kuin itsekseen. 

Juurikin näin, mutta omasta mielestäni näiden elämän ruuhkavuosien suurin ongelma onkin se, mistä löytää aikaa ja ehkä sitäkin enemmän mistä löytää virtaa parisuhteelle. Lapset antavat paljon, mutta nyt puolitoistavuotiaan taaperon kanssa täysiä päiviä viettäneenä voin myös todeta, että voi jestas, miten paljon lapsi voi myös viedä energiaa. Olin ilmeisesti aivan onnellisesti unohtanut sen, heh. Töissä käynti oli lepoa verrattuna pienen taaperon viihdyttämiseen. Siltikin, nautin hetkestä. Myös siitä eilisestä, kun lapsi makasi rautakangen jäykkänä kaupan lattialla kirkumassa, heh. Teini-ikä alkaa entistä aikaisemmin, mutta että uhmaikäkin!

Jos uusperheasiat yhtään koskettavat, lukekaa Uuden onnen avaimet!