Juoksuvaatteet sateella
Jutussa mainitut sateenkestävät tai sadetta hylkivät juoksuvaatteet olen saanut kaupallisessa yhteistyössä testiin Haglöfsiltä.
Kestopuheenaihe Vauhtisammakon juoksukoulun treeniemme alussa on ilma ja välillä myös juoksuvaatteet sateella. Elokuussa lämmintä piisasi, syyskuussa ei ollut montaa treeniä, jolloin ei olisi satanut. Viime viikolla paistoi aurinko, mikä aiheutti porukassa hämmennystä. Lupasin, että ihan varmasti vielä joulukuulle jatkuvissa harjoituksissamme tulee sitä itseään taivaalta niin sateen kuin rännänkin muodossa. Monia tuntuukin mietityttävän, miten pukeutua juoksulenkille – ja -treeneihin vesisateella.
Itse olen melkoinen kuumakalle enkä tykkää juosta tuhdissa vaatetuksessa. Pyrin siihen, että juoksulenkin alussa minulla on jopa hieman kylmä. Jos ennen lenkkiä on mukavan lämpöinen olo, se tarkoittaa sitä, että juostessa minulle tulee liian kuuma. Kylmyys ennen lenkkiä taas tietää usein oikeaa vaatetusta – kun kroppa lämpenee, tulee sopivan lämmin.
Tykkään sadejuoksusta
Minua ei haittaa juosta sateella, enkä juoksulenkillä vesisadetta usein edes huomaa. Mutta heti jos olen treeneissä paikallaan, en pääse heti treenin jälkeen vaihtamaan kuivia vaatteita päälle tai pääse kotiin lämpimään suihkuun, tulee helposti kylmä. Myös ohjatessa sateenkestävät tai sadetta hylkivät vaatteet ovat tärkeät, sillä jonkun verran seisoskelen myös paikallani tarkkailemassa muiden juoksua.
Nyt syksyllä olen ollut erityisen ihastunut Haglöfsiltä testattavaksi saamaani L.I.M Shield Comp Hood Women -tuulitakkiin, joka suojaa tuulelta ja myös hylkii kosteutta. Takki ei ole päästänyt käytössäni vettä läpi, mutta hengittää ja kuivuu uskomattoman nopeasti. Huppu pysyy sateella ja tuulella päässä joustavan kiristyksen ansiosta. Tämä takki pääsee ehdottomasti mukaani myös ensi kesän Alppireissulle (jollaiselle ajattelin taas lähteä), sillä se menee todella pieneen tilaan eikä paina juuri mitään. Olen ängennyt tämän tuulitakin jopa juoksuvyöhöni lenkillä. Tämä rotsi onkin ollut kovassa käytössä alkusyksyn sateilla ja tuulisina ilmoina.
Sain Haglöfsiltä testiin myös Gore-Tex L.I.M Comp Jacketin, jota olisi todella tarvittu viime kesän Alppireissulla ensimmäisen illan yllättävässä jääkylmässä alppikasteessa. Myös L.I.M Comp Jacket lähtee siis ehdottomasti mukaani seuraavalle juoksumatkalle, jossa tarvitsee oikeasti sateelta suojaavaa vaatetusta. Takki painaa vain 220 grammaa ja senkin saa ängettyä todella pieneen tilaan.
Takin vesipilariarvo on 28 000 mm eli se on kelpo todella vaativissakin oloissa. Takissa on Active Shell -kalvo, joka on yksi parhaiten hengittävistä mutta täysin vedenpitävistä kalvoista. Se tarkoittaa sitä, että juostessa hikoillessa olo ei muutu takissa tukalaksi, mutta saa olla kovassa sateessa, eikä vesi mene läpi. Sain muuten testiin myös takin kanssa samaa paria olevat housut. Niille tulee varmasti käyttöä pimeinä syksyisinä iltoina, kun ohjailen juoksukouluja syysmyrskyssä. Can’t wait!
Kuivat sukat – arjen luksusta
Sukat ja tossut usein kastuvat märällä kelillä ja märillä sukilla on inhottava olla. Jos en pääse sadelenkiltä heti kotiin, vaan menen vaikka kauppaan tai ohjaan toisen juoksukoulun putkeen, minulla on mukana vaihtosukat. Jos olen kauempana kotoa treenaamassa, kuten vaikka Malminkartanon jätemäellä, ja jos kengät ja sukat pääsevät sateella kastumaan ja ajelen sieltä kotiin, vaihdan sukat kuiviin autossa heti treenin jälkeen. En tiedä, auttaako se oikeasti ehkäisemään nuhaa ja vilustumisia, mutta ainakin sillä on psyykkistä vaikutusta! Kuivat sukat ovat melkein yhtä ihanat kuin puhtaat lakanat! Ohuet juoksusukat mahtuvat sitä paitsi juoksuvyöhön tai juoksutakin taskuun.
Eilen ulkona näytti olevan +6 astetta ja vettäkin sateli. Jos eilen olisin mennyt lenkille sateella, olisin pukenut päälleni (tossujen ja urheilurintsikoiden) lisäksi pitkät kesäjuoksutrikoot, lyhythihaisen t-paidan, nilkat peittävät sukat ja yllä mainitun Haglöfsin vettähylkivän tuulitakin. Ehkä myös ohuet hanskat, sillä kovalla tuulella erityisesti kylmä tulee käsistä, vaikka muuten keho lämpeneekin. Kovalla sateella lippis on myös kätevä, mutta ohjatessa en tykkää käyttää sitä, koska sen alle jää piiloon. Jos ilma olisi ollut vähän kylmempi, olisin saattanut vetää sukkien päälle vielä villasäärystimet. En kulje enää nilkat paljaana, sillä haluan suojella akillesjänteitäni kylmältä.
Kurkkaa lämpömittariin ennen lenkkiä
Ennen lenkkiä katson lämpömittaria ja sitä suosittelen sinullekin. Jos asteita on vaikkapa 3, lisään siihen mielessäni 10 astetta. Ja sitten kun menen vaatekaapille, pohdin, mitä laittaisin päälle, jos juoksisin noin 13 asteessa. Jos ilma on tuulinen, eikä aurinko paista, se toki vähän muuttaa tilannetta. Kerrospukeutuminen onkin hyvä, jossa saa lisättyä tai vähennettyä vaatteita lenkin aikana! Omalta kohdaltani sortsilenkit on nyt tehty tälle vuodelle, viimeisen kerran juoksin sortseissa pari viikkoa sitten syyskuun puolivälissä. Mutta nämä ovat myös makuasioita, sillä tiedän tyyppejä, jotka vetävät sortseilla pitkälle talveen.
Ihania lenkkejä! Sateella tai auringolla!
Jenny
P.s. Sydän tuohon alas on tullut jäädäkseen. Saa painaa, kiitos <3
Joka päivä pitää tehdä jotain kivaa
Comments are closed.