Kärlek!

Toinen kurssipäivä Valmentamossa oli henkilökohtainen menestys, aivan kuten eilinenkin. Tänään puhuimme muun muassa unelmaduunista, parisuhteesta, siitä, mitä me annamme maailmalle ja rakkaudesta, jolla en siis tarkoita mitään romanttista. Huvittavaa oli, kun vastatessani kysymyksiin työstä ja työympäristöstä todella taas ymmärsin, että teen sitä, mitä haluan tehdä. Juuri nyt. Ja kun kysyttiin, millainen miljöö olisi innostava, kirjoitin vihkooni, että jokin vanha tehdasrakennus. Daa.

Päivän aikana ja myös sen jälkeen oli huippufiilis. En kokenut lainkaan haastavaksi kertoa omista ajatuksistani ja unelmistani parille tai koko pienryhmällemme. Koin yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden kurssilaisten kanssa. Oli myös upeaa kuunnella toisten ihmisten ajatuksia ja saada niistä lisää oivalluksia omaankin elämään.

Ihmissuhteisiin liittyen tuli muutamia hyviä muistutuksia. Kun itsellä on hyvä suhde itseensä, ihmissuhdekin useimmiten toimii. Kun luottaa itseensä, antaa myös toiselle tilaa. Sen sijaan, että miettii, mitä minä tarvitsen, voi pohtia mitä minä voin antaa muille. Epämukavien tunteiden takana on pelkoa. Mukavien tunteiden takana on rakkautta.

Jäin vielä miettimään tuota rakkauden lähettämistä ja vastaanottamista. Miten helppoa onkaan ajatella myötätunnolla ja rakkaudella ihan ventovieraitakin ihmisiä, mutta sitten taas niiden omien läheisten ihmisten kanssa sitä tulee oltua välillä oikea taistelupari. Välillä tuntuu siltä, että on vaikea päästää ihmisiä lähelle. Kuitenkin ne tyypit, jotka eniten vaivaavat mieltämme, opettavat meille eniten. Jokainen varmaankin tietää, että juuri ne rakkaimmat ihmiset ovat toisinaan niitä raivostuttavimpia. Myös minä itse.

Tänään teimme erilaisia, sydäntä avaavia mielikuvaharjoituksia. Aluksi koko homma tuntui tökkivän. Tuntui, ettei yhtään ajatusta putkahtanut päähäni. Lopulta tulin siihen tulokseen, että tärkeintä on olla oma itsensä, tärkeää on uskaltaa päästää irti ja vain rakastaa. Tässä pääsemme logoterapiankin perusajatuksiin. Kaikista ei tarvitse pitää, riittää että rakastaa. 

Ollaan sitä muille, mitä toivomme muidenkin olevan meille.

Ensi viikon teemaksi valitsinkin siis rakkauden, myönteisyyden ja ilon. Kärlek!

Juurikin näin!