Mieltäni vaivaa paljon seuraava asia: Miksi toisen ihmisen itku pelottaa? Jos joku itkee julkisella paikalla, miksi monelle tulee siitä epämukava tai vaivautunut olo?

Ilmeisesti ainoa oikea tapa vuodattaa kyyneliä on kotona, pimeässä ja vielä verhot kiinni. Vähintäänkin niin, ettei kukaan vain näe ja vaivaannu asiasta. Mutta voiko joku oikeasti ajatella näin: Mitä toi tossa itkee? Menis kotiinsa siitä itkemään.

Toivottavasti ei.

Jumppaohjaajakaverini menetti yllättäen rakkaan ihmisen. Hän meni ohjaamaan kuitenkin jumppatuntiaan ja alkoi itkeä kesken kaiken. Mitä tekivät asiakkaat? He katsoivat pois ja välttivät katsekontaktia lopputunnin. Tunnin lopussa kaverini oli kertonut itkunsa syyn asiakkaille. Onneksi sentään muutama esitti osanottonsa.

Minusta se kuulosti kuitenkin kamalan surulliselta. Tuli olo, että eikö ketään kiinnosta. Jos joku itkee lohduttomana, on aika selvää, että hänellä on jokin hätänä.

Moni varmaan käyttäytyy välinpitämättömästi siksi, ettei tiedä, mitä sanoa. Tämäkin tilanne oli varmasti yllättävä, mutta spontaani ”Mikä sulla on” olisi voinut olla yksi keino lähestyä kaveriani.

Toinen ystäväni menetti juuri isänsä. Hän tietää, että olen täällä, sitten kun hän kaipaa olkapäätä ja juttuseuraa. En tahdo missään nimessä hiillostaa häntä, mutta lähetän hänelle joka päivä viestin, jossa tiedustelen hänen vointiaan.

Ihmiset eivät ehkä tahdo sekaantua toisten asioihin. Jos sellainen tuntuu vaikealta, ajattele itsesi toisen asemaan. Mieti, miten itse toivoisit ihmisten käyttäytyvän sinua kohtaan, jos olisit vastaavassa tilanteessa.

Itse olen taipuvainen itkemään hädän hetkellä enkä silloin välitä, missä näytän tunteitani. Enkä nyt todellakaan tarkoita sitä, että pillittäisin koko ajan, mutta mielestäni itkeminen on täysin luonnollista. Sitä paitsi se puhdistaa, ja olo on itkun jälkeen paljon parempi. Mielestäni on rohkeaa uskaltaa itkeä, eikä kyyneleitä tarvitse hävetä.

Useimmiten olen saanut itkeä julkisesti ilman, että kukaan on puuttunut asiaan. Korkeintaan olen saanut pahansuopia ”Mee kotiis itkemään” -katseita.

Kerran kävi eri lailla. Taannoin ulkomailla tunsin itseni niin neuvottomaksi, että aloin itkeä. Meni ehkä kymmenen sekuntia, kun minulle vieras ruotsalaisnainen otti olkapäästäni kiinni ja kysyi, voiko auttaa ja tiedusteli mikä minulla on hätänä. Voi että se tuntui hyvältä. Hän myös jäi seurakseni ja alkoi miettiä erilaisia vaihtoehtoja, jotta ongelmani voitaisiin ratkaista.

En tarkoita, että toisen ongelma pitäisi ottaa omakseen, mutta empaattinen läsnäolo ei maksa mitään, ja voi olla toiselle elintärkeä juuri sillä hetkellä.

Toisen tunteisiin voi olla vaikea reagoida, siksikin, kun ei voi oikeasti tietää, miltä toisesta tuntuu. Joskus hyvää tarkoittavat sanat voivat tuntua korneilta ja latteilta. Itse ajattelen niin, että ne kannattaa siitä huolimatta sanoa.

Jos näet jonkun itkevän, voitko olla välittämättä? Toivottavasti et. Yksi pieni kysymys, muuta ei tarvita.

P.S. Itkemisen lisäksi muista nauraa, aina kun mahdollista!