Minusta tulee juoksuohjaaja

Koska haaveenani on yhä enemmän siirtyä sisäliikunnan ohjaamisesta ulkoliikunnan ohjaajaksi, kurssittaudun tänä keväänä vähän lisää eli juoksuohjaajaksi. Siis minä, joka olin muutaman vuosikymmenen ajan vannoutunut sisäliikkuja ja jumppaope, joka en olisi vielä vaikka viisi vuotta sitten voinut kuvitella, että vedän yhteislenkkejä tai että juoksun ohjaaminen voisi kiinnostaa. Minä, joka aloin juosta läpi talven vasta pari vuotta sitten. Aiemmin kun juoksukauteni liikunnanohjausten ohella kesti useimmiten huhtikuusta marraskuulle muutamaa poikkeustalvea lukuun ottamatta. Nykyään liikun mieluiten ulkona ja nautin siitä tosi paljon. Toki siihen vaikuttaa varmasti sekin, että vietän päivät nykyään tiiviisti sisällä, ulos on vain pakko päästä, oli sää mikä tahansa.

Entinen talvenvihaaja tulee nykyään talven kanssa ihan hyvin toimeen. Mitä karseampi keli, sitä meditatiivisempi juoksu.

Team Nordic Trailin ohjaajakurssille

Toki opiskellessani aikanaan Solvallan urheiluopistossa ja myös Varalassa meillä oli juoksua koulussa paljonkin. Myös ison ja pienen ryhmän ohjaaminen tulee selkärangasta 20 vuoden kokemuksella. Kuitenkin koska haluan syventää juoksutietouttani, olen menossa viikon päästä sunnuntaina Team Nordic Trailin ohjaajakoulutukseen Eerikkilän urheiluopistoon. Koulutus on ilmainen, ja jos se alkaa innostaa, kannattaa ottaa yhteyttä Team Nordic Trailin Idaan. Tapasin Idan ja hänen puolisonsa joitain viikkoja sitten ja meillä synkkasi kyllä tosi kivasti, juoksijat tuntuvat olevan ympäri maan ihan mahtavaa ja energistä porukkaa!

Odotan kurssipäivää innolla ja toivon, että se tarjoaa itselleni myös jotain ihan uutta. Olen myös ilmoittautunut Vauhtisammakon juoksutekniikka-workshoppiin, joka järjestetään 4.5. Turussa. Team Nordic Trail muuten ilmoitteli instassaan, että he hakevat uusia ohjaajia eri paikkakunnille Suomessa. Itse kuvittelin aluksi, että heidän tuntinsa ovat ruotsinkielisiä, mutta suurin osa tunneista on suomenkielisiä joten kielimuuria ei ainakaan kannata pelätä. Täällä pk-seudulla tunteja on ainakin keskuspuistossa ja Olarissa.

Juoksu on helposti harrastettava laji

Juoksu vain on niin mahtava laji, koska sitä voi tehdä käytännössä missä ja milloin tahansa. Toisaalta välillä tuntuu siltä, että mitä enemmän oppii juoksusta, sitä vähemmän tietää ja osaa. Itseäni ennen kaikkea innostaisi erityisesti juoksua aloittelevien ohjaaminen ja heidän harhaluulojensa oikaisu: heti ei tarvitse todellakaan pystyä juoksemaan viittä kilometriä, ei edes kilometriä ja juoksun ja kävelyn yhdistelmä on yksi parhaita tapoja alkaa juosta ja luoda peruskestävyyttä.

Kun itse pari vuotta sitten ja vieläpä silloin parinkymmenen liikakilon kanssa palasin juoksun pariin, teinhän itsekin juuri ne  klassiset virheet eli juoksin liian kovaa, liian pitkään (kymppi on mennyt ennenkin 52 minuuttiin ja menee se nytkin perkele -asenteella) ja liian korkeilla sykkeillä, jolloin juoksu vain tuntui ihan kamalalta ensimmäiset pari kuukautta. Jos taas olisin aloittanut juoksun hieman pehmeämmin, ymmärtänyt, ettei heti tarvitse juosta taas kymppiä (ei, ei edes varttia hitaammin, kuten sen tein verrattuna parin vuoden takaiseen normiaikaani) ja todella keskittynyt ensin kunnolla peruskestävyyteni parantamiseen, olisi juokseminen varmasti tuntunut kivemmalta jo aiemmin. Mutta kas, niin se minä opin kantapäiden kautta.

Vielä haaveilen juoksuryhmästä, jossa saisin juosta säännöllisesti. Oli niin mahtavaa juosta yhdessä Vauhtisammakko-porukan kanssa viime viikolla Littoisten poluilla. Onneksi meillä nyt on edes alppijoukkueemme kanssa yhteistreenejä tulossa tiuhaan tänä keväänä. Viikon päästä lauantaina valtaamme Malminkartanon jätemäen, siellä en ole hetkeen ollutkaan, oikein kiva!

Muita juoksijoita linjoilla? Oletteko juoksukoulussa tai jossain muussa juoksuporukassa? Olisi ihana kuulla juoksukuulumisia.

Jenny

TERVETULOA INSTAGRAMIIN 

TERVETULOA FACEBOOKIIN