Rauhallisempia unia ja rentoutuneempi olo painopeiton alla
Kaupallinen yhteistyö Sinun Kehon kanssa.
Nyt mennään jo huhtikuussa ja tämän vuoden puolelle mahtuu enemmän huonosti nukuttuja tai voi myös sanoa hyvin heräiltyjä öitä kuin esimerkiksi viime syksyyn. Elämässä on ollut stressipiikkejä ja stressaavampia jaksoja eri syistä johtuen, ja huono stressi on se, joka saa itseni usein heräilemään ja toisinaan jopa valvomaan. Kaikkeen en kuitenkaan ole voinut vaikuttaa enkä kaikista asioista ole voinut päättää, joten on ollut myös elettävä niiden itseäni herättävien tai valvottavien asioiden kanssa. Olen pyrkinyt hyväksymään, että nyt on näin, ja sitten taas toisin. Erinäiset asiat ovat vaivanneet sen verran, että välillä iltaisin on ollut vaikea rentoutua. Jos illalla on tuntunut siltä, että keho on rentoutumisen ja nukkumisen sijaan valmis taistelemaan tai pakenemaan, on yökin ollut haastavampi.
Uneen voi ja ei voi vaikuttaa
Olen tehnyt kuitenkin paljon asioita paremman unen eteen, ja se on kannattanut. Puhelimeni on lähes aina lentokonetilassa iltakahdeksan jälkeen, en surffaa somessa tai tee töitä koneella iltaisin. En treenaa myöhään illalla ja syön myös hiilaripitoisen iltapalan tai iltaruoan. Alkoholia en käytä siksikään, koska jo pieni määrä (1 tai 2 annosta), vaikuttaa uneeni. Pyrin hyvissä ajoin rauhoittamaan tekemisen, vähentämään energisoivia ja innostavia ärsykkeitä ja vain chillailemaan perheeni kanssa. Sänkyyn siirryn viimeistään ysin aikaan, koska alan nukkua puoli kymmeneltä. Ennen nukahtamista luen kirjaa. Kun silmät alkavat lupata, laitan kirjan pois ja alan nukkua.
Hyvä, riittävä ja laadukas uni on kaiken jaksamiseni perusta ja liian monta huonosti nukuttua yötä alkaa näkyä paitsi mielialassa, myös kaikessa tekemisessä. Jos en nuku kunnolla, en palaudu treeneistä. Onneksi kuitenkin pääasiallisesti nukun hyvin ja useimmiten kun huonoa stressiä ei ole, viisi tai kuusi yötä seitsemästä tulee vedettyä sikeitä niin, että aamulla herään virkeänä ennen kellonsoittoa. Välillä näitä huonomman nukkumisen jaksoja on, mutta sellaista tämä voi olla. Se, että alkaisin jo illalla stressata tulevan yön nukkumisesta, ei auta mitään. Minulla on kuitenkin vuosien kokemus myös siitä, mitä se on, kun ei saa nukkua ja lopulta ei enää osaa nukkua. Aina uneen ei voi todellakaan itse vaikuttaa. Kuopuksen kahden vuoden heräilyn jälkeen kesti tosiaan vielä 3 vuotta, että lakkasin itse olemasta öisin hälytystilassa ja heräilemästä monta kertaa yössä.
Painopeitto testiin
Ilahduin, kun Hanna Sinun Kehosta kysyi, haluanko testata kotimaassa valmistettua painopeittoa. Tuolloin olin nukkunut viikkotolkulla hyvin, ja kun mietin, tarvitseeko minunlaiseni uinuja peittoa, Hanna sanoi, että sillä voi myös syventää jo valmiiksi hyvää unta. No, sitten tulikin heikompi vaihe unien kanssa, joten peiton testaamiselle oli todellakin paikkansa. Sain sen kolmisen viikkoa sitten ja olen nukkunut joka yö peiton alla.
Sinun Kehon –painopeitot valmistetaan siis ompelimossa Suomessa käsityönä, mistä iso plussa. Oma peittoni on pestävä ja sen painomateriaali on valmistettu kierrätetystä, puhtaasta elintarvikemuovista valmistetuista rakeista. Painopeitoista on kirjoitettu viime aikoina ja tutkimuksia niistä on tehty esimerkiksi Göteborgin yliopistossa, jossa huomattiin, että 8 kilon painopeiton alla heräily ja öinen liikehdintä vähenivät ja nukkujat kokivat unenlaadun parantuneen. Hesarin jutussa unitutkija ja neurologi Markku Partinen piti tutkimustuloksia uskottavina, vaikka tutkimus ei kaikkia tutkimuksen kriteerejä täyttänytkään. Partinen myös totesi, että painavan peiton alla nukkuminen on vuosisatoja vanha keino.
Oma peittoni painaa 7 kiloa. Toimintaterapeuttien ohjeistuksen mukaan peiton painon tulee olla noin 10 prosenttia käyttäjän painosta. Itse painan tällä hetkellä 68 kiloa, joten tuo 7 kilon peitto on ollut itselleni sopiva.
Kun peitto on päälläni, se ei tunnu painavalta, vaan mukavan napakalta ja tiiviiltä. Peiton painon huomaakin vasta silloin, kun sänkyä petaa. Peittoa kun ei voi heilauttaa rennosti untuvapeiton tavoin paikalleen, vaan se vaatii nostelua. Painopeiton vaikutuksen kerrotaan pohjautuvan mielihyvähormonien tuotantoon. Kun peitto on päällä, keho saa aivoilta viestin, että on aika rauhoittua. Peiton alla onkin hyvä maata ilman, että asentoa vaihtaisi jatkuvasti. Tykkään nukkua peiton alla selälläni tai sitten vasemmalle kyljelleni käpertyneenä. Painopeitossa on hieman sama funktio kuin vauvan unipussissa tai kapaloinnissa. Peitto tuo lempeää turvaa ja sitä käytetään myös terapiavälineenä esimerkiksi aistihäiriöiden kuntoutuksessa ja sillä myös rauhoitetaan lapsia. Itse asettelen painopeiton päälleni niin, että olen vähän kuin iso vauva kapalossa. Tykkään siitä, että peitto yltää joka puolelle kehoni ympärille. Peitto on lämpimämpi kuin aiempi peittoni, joten yöasua en käytä.
Painopeitto leukaan ja kohti rauhallisia unia
Nyt kolmen viikon käytön jälkeen olen ihan rakastunut painopeittooni. Vaikka huonoja öitä on mahtunut tähänkin jaksoon, olen myös nukkunut peittoni kanssa erityisen hyvin. Pidän peiton hernepussimaisesta koostumuksesta ja siitä, miltä se tuntuu päälläni. Erityisen ihanalta peitto on tuntunut iltoina ja öinä, kun olen tehnyt päivällä monen tunnin treenin alppijengin kanssa ja jalat ovat kaivanneet extralepoa ja palautumista.
Itselläni usein noina huonoina öinä ajatukset lähtevät kiertämään rataa ja hyppivät asiasta toiseen. Tarjolla on ajatuksia liittyen niin menneisiin tapahtumiin kuin epävarmuutta tulevasta. Tuollaisina öinä olen hengittänyt syvään ja pyrkinyt vahvistamaan yhteyttä kehoni ja mieleni välillä, vetänyt painopeiton ihan leukaani asti, maannut shavasana-jooga-asanassa ja vaihtanut pomppivat ajatukset mantraan, jonka sain vuosia sitten henkilökohtaisessa meditaatio-ohjauksessa.
Ja niin tuli uni.
30 euron alennus painopeitosta
Suurella mielenkiinnolla jatkan painopeiton testaamista ja tällä kolmen viikon kokemuksellani sellaista voin lämpimästi suositella. 11.4.-18.4.2019 välisenä aikana saat koodilla JENNYBH2019 pestävistä painopeitoista 30 euroa alennusta ja ilmaisen toimituksen. Varaudu siihen, että paketti on painava! Peittoihin voit tutustua täällä.
Kauniita unia! Myös muita jännittäviä uneen liittyviä asioita on tulossa, pysy kuulolla!
P.s. SYDÄN tuossa alla on tullut jäädäkseen! Saa painaa!
Lue myös ja laita hyvä kiertämään:
Tule kanssani polkujuoksemaan!
Syyllisyys haluaa kertoa jotain
Maikki
Hei Jenmy!
Testaatko jollakin laitteella unesi laatua? Keräätkö unidataa?
Minulla on ollut vajaa kaksi kuukautta Ouran sormus. Ompas hyvä kapistus unen ja palautumisen seurantaan. Oispa mielenkiintoista tietää sinun unen laadusta.
Aurinkoista kevättä ja sikeitä unia Sinulle!
ida ihana
Kiitos tästä tekstistä!:) Oon töissä lasten kanssa nähnyt, kuinka joitakin motorisesti levottomia lapsia painopeitto auttaa rauhoittumaan, ja oon viime aikoina alkanut miettiä, että se voisi auttaa mua itseänikin 🙂
ida
http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Moi Maikki, kiitos kommentista! Tuosta Ourasta olenkin kuullut, vaikuttaa tosi kiinnostavalta!
En ole käynyt missään unipolygrafiassa tai vastaavassa, mutta itseasiassa osallistun yhteen uniteemaiseen tapahtumaan, jonka vuoksi teen nyt Firstbeat-mittauksen (3 vuorokautta). Mulle tehtiin viimeksi tuo Firstbeat mittaus 2,5 vuotta sitten ja silloin yöt sujuivat aika hyvin ja palautuminen oli ok, mutta päiväaikainen palautuminen ei niin hyvä.
Kirjoittelenpas tuosta Firstbeastista, kun olen saanut käsiini tutkimukseni tulokset. Siinähän tosiaan mitataan yön aikaista palautumista.
Ihanaa viikonloppua sinulle!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos itsellesi ida ihana kommentista!
Tosi kiinnostavaa! Itsekin olen lukenut, että painopeittoa käytetään myös lapsilla ja että se ainakin osalla toimii just rauhoittavana. Sen alla tulee kyllä aikuisellakin turvallinen olo, joten en ihmettele, että toimii myös lapsella.
Mua kiinnostaa kovasti sekin, miten peiton käyttö pitkällä aikavälillä vaikuttaa. Nyt on selkeästi taas parempi jakso itsellänikin unissa, mutta alkuviikosta laukesi eräs itseäni alitajuisesti stressannut tilanne, joten uskon, että sekin vaikuttaa.
Kauniita unia ja mukavaa viikonloppua sulle!
Maikki
Hei Jenny!
Minä olen tehnyt kaksi kertaa Firstbeat -mittauksen (joulukuussa 2018 ja helmikuussa 2019), jonka jälkeen innostuin hankkimaan Oura ringin. Mielenkiintoista seurata omaa unta ja palautumista. Minunkin yöt ovat pääsääntöisesti hyviä. Palautuminen ja HRV ovat ok. Päivän aikana palauttavia hetkiä ei tule. Niitä opettelen ottamaan. Harjoittelu jatkuu 🙂
Iloa päivääsi!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Moi Maikki, mulla oli viime Firstbeat-mittauksessa sama, päiväaikainen palautuminen oli huonoa tai puutteellista. Eli harjoitukset jatkuvat täälläkin 🙂 Mukavaa alkavaa viikkoa!