Sinun valintasi

Lueskelin loppuun Deepak Chopran kirjan Seitsemän onnellisen elämän ohjetta. Kirja oli selkeä ja käytännönläheinen, voin suositella. Se oli jaettu seitsemään eri lakiin, joita noudattamalla voi saavuttaa onnellisuutta ja mielenrauhaa.

Elämähän on jatkuvaa valintojen tekemistä, mutta suuri osa niistä tulee tehtyä tiedostamatta. En esimerkiksi nyt sen kummemmin valitse, mitä kirjoitan, kunhan kirjoitan vain, sana toisen perään. Ja kuten Choprakin muistuttaa, kaikki mitä juuri nyt tapahtuu on omien valintojen tulosta. Valitsin tänään tulla työhuoneelle yhdeksäksi. Olen Kaapelitehtaalla juuri nyt sen vuoksi, että valitsin tämän paikan työhuoneekseni, kun tuli tilaisuus. Seuraavaksi valitsen hakea alakerrasta kahvia, tiedä kehen törmään matkalla. Monesti tulee kuitenkin toimittua kuin automaattisesti, eikä se ole aina hyvä juttu. Ihmisten käytös on usein ennalta-arvattua ja itseään toistavaa, millä on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Menneisyydestä ja sen aiheuttamista ennustettavista, epätoivotuista käytösmalleista kannattaa vapautua. Silloin se mitä teet juuri nyt, luo hedelmällisen maaperän tulevaisuuden luomiselle! Etkä anna menneisyyden määrittää tulevaisuuttasi.

Olen tehnyt lukuisia erinomaisia kuin myös hyvin huonoja valintoja elämässäni. Onneksi olen oppinut olemaan murehtimatta niistä huonommista. Murehtimattomuus on tullut ajan ja elämänkokemuksen kanssa. Nykyään huonot valinnat vaivaavat mieltäni enää hetken, ja useimmiten pystyn ainakin hetken hengiteltyäni miettimään niiden tarkoitusta.  Aina ei ole kyse isosta asiasta. Mutta toisaalta: Kun istuu rengasrikkoisessa autossa voileipäkakku takapenkillä valmiina starttaamaan eikä voi ajaa metriäkään, juhlatamineissa, liian vähissä vaatteissa ja ulkona sataa kaatamalla, on pakko myöntää, että vaikka kyse oli pienestä asiasta, ensimmäinen ajatus ei ollut se, että mitä voin tästä oppia. Tosin olisin voinut valita saavani raivarit. Taisin valita sen sijaan tirauttaa muutaman kyyneleen. Inhimillistä. Aina ei voi olla joustava kuin kaisla myrskytuulessa. 

Kirjassa sanotaan, että aina ennen minkä tahansa päätöksen tekemistä olisi hyvä kysyä itseltään, mitä seurauksia tällä valinnalla on minulle ja muille. Tuoko tämä valinta onnellisuutta minulle tai läheisilleni? Chopra kehoittaa myös pysähtymään ennen päätöstä. Sydän tietää heti, mikä on oikea valinta. Ihan totta! Oma kehoni useimmiten kyllä kertoo, mikä on oikein ja mikä väärin tai mikä on hyvä juttu tai huono homma. Kun minulla on epämiellyttävä aavistus jostakin asiasta, tunnen sen itsessäni. Jos kyse on jostain isosta huonosta jutusta, tuntuu siltä kuin koko vatsa kääntyisi ympäri.

En nyt ajatellut alkaa toteuttaa tätä itseltä kyselyä kaupan maitohyllyllä (otanko tänään Arlaa vai Valiota, kyllä sydän kertoo!), mutta isommissa päätöksissä pysähtyminen on varmasti pienen vaivan väärti.

Tuokoon uusi vuosi mukanaan hyviä valintoja. Ja malttia ja kykyä oppia niistä huonoista, jotka kuuluvat nekin elämään.

Kuva: aloveletterforyou.com