Tunne saa tulla, mutta siihen ei tarvitse aina reagoida

Viime aikoina olen miettinyt sitä, miten pitkän henkisen tien olen kulkenut viimeisen reilun 10 vuoden aikana ja miten paljon se on muuttanut omaa toimintaani ja esimerkiksi reagointia ikävissä tilanteissa tai toisten ihmisten käytöksen edessä, jonka koen epäreiluksi. Tunne saa tulla, mutta siihen ei tarvitse aina reagoida. Tunteen kokeminen ei ole sama asia kuin sen esille tuominen.

Toki vieläkin pahoitan mieltäni, olenhan ihminen, jolla on tunteita, mutta jotenkin useimmiten on helpompi katsoa tilanteita ulkopuolelta ja ehkä jopa ymmärtää toisen motiiveja. Se, ettei anna asioiden vaikuttaa itseensä, ei tarkoita, että olisi mikään kynnysmatto. Mutta jos lähden mukaan suunsoittoon tai riitelyyn, minulle tulee paljon pidemmäksi aikaa paha olo kuin silloin, kun annan asian olla. Olen mieluummin onnellinen kuin oikeassa. Kun itse tietää, miten asiat ovat ja on varma itsestään ja tekemisistään, on ihan turha provoisoitua tai lähteä juupas-eipäs-leikkiin mukaan.

En enää reagoi salamana

Sen sijaan, että hermostuisin sata lasissa ja toimisin heti, reagointiaika tunteen ja toimimisen välillä on pidentynyt. Entinen ”italialainen” temperamenttini on haihtunut kuin tuhka tuuleen ja tilalle on lähes aina tulleet lehmänhermot!  Jos vaikka joku perheenjäsen on huonolla tuulella tai kovin stressaantunut, en enää provosoidu siitä niin, että lähtisin hänen tunteisiinsa mukaan, jolloin lopputuloksena voisi olla jopa riita. Sen sijaan mieluummin vaikka poistun paikalta, kunnes pöly on laskeutunut tai annan toisen purkauksen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Joskus saatan sanoa, että tiedän, että sua stressaa, mutta kaikki järjestyy. En useinkaan enää ime toisten ihmisten tunteita itseeni niin kuin vielä silloin, kun itse voin huonosti tai olin epävarma itsestäni vaikean elämänjakson takia.  Kun on omassa sisäisessä voimassaan, ei edes anna toisten projisoida tunteitaan itseensä. Tai ainakaan ei lähde siihen leikkiin mukaan, koska sellaisesta harvoin seuraa mitään hyvää.

Tässä mä istun ja fiilistelen. Tunteen kokeminen ei ole myöskään sama asia kuin sen esille tuominen.

Ei takaisin samalla mitalla

Olen oikeastaan myös ylpeä itsestäni ja reagoinnistani sellaisessakin tilanteessa, jossa koen jonkun loukanneen itseäni. Jos 10 vuotta sitten olisin antanut takaisin samalla mitalla, en enää tee niin. Mieluummin nukun yön yli ja jos asia vielä aamulla vaivaa minua, puhun siitä jonkun sellaisen ihmisen kanssa, jota arvostan ja jonka tiedän osaavan tavallaan sanoa itselleni ne oikeat sanat, jotka olen jo omassakin mielessä muodostanut. Usein yritän ottaa tunteen vastaan uteliaasti: jaahas, nyt minusta tuntuu ihan hirveältä, koska xxx. Mitähän tämä haluaa itselleni kertoa?

Ja vaikka jotain asiaa velloisikin puoli päivää, useimmiten lopputulos on se, että sitä vain on huvittunut ja miettii, sanoiko se tai tekikö se toinen ihminen todella niin, mahtaa hänellä olla kurja olla itsensä kanssa. Joissain tilanteissa voi myös rehellinen kysymys auttaa: sitä voi toistaa toisen sanat ja kysyä, että tarkoitatko tätä ihan todella.

Jos joskus olin ylpeä temperamentistani, olen oikeasti ylpeä siitä, millaisen henkisen polun olen kulkenut viimeisen 10 vuoden aikana. Toivon, että tämä matka saa jatkua pitkään, sillä kukaan ei koskaan ole valmis, vaan olemme aina vähän vaillinaisia ja keskeneräisiä. Ja hyvä niin. Elämä on matka, ja minä olen utelias matkustaja.

Mahtavaa lauantaita!

Jenny

INSTAGRAMISSA

FACEBOOKISSA

P.s. Sydän tuohon alas on tullut jäädäkseen. Saa painaa, kiitos <3

Vauhtisammakko-juoksukoulut alkavat Helsingissä

Kotitreeni astui elämääni

Överi sokeri jäi, kun laitoin ruokarytmin kuntoon

Miten pitää huolta siitä, että virtaa riittää seuraavaan lomaan saakka?

Kateus ja tyytymättömyys – kesän vitsaukset