Tunteista ja anteeksiannosta
Edellinen postaukseni ihmissuhteista nostatti keskustelua, kiitos kommenteista. Muutama kertoi hankalasta tilanteestaan jonkun itseä epäoikeudenmukaisesti kohtelevan ihmisen kanssa. Meitä kun mahtuu tänne monenlaisia. Osa ei ehkä edes ymmärrä loukkaavaa käytöstään. Toinen taas ymmärtää, mutta ei osaa toimia toisin. Kolmas ei edes ehkä halua toimia muuten kuin totuttuun tapaansa.
Yhä tahdon painottaa sitä, että blogissani kirjoitan vain ajatuksista, joita itselläni herää eri asioihin liittyen. Kirjoitan asioista, joita itse kohtaan elämässäni. En kirjoita siksi, että neuvoisin ketään toimimaan tietyllä tapaa, vaan tahdon jakaa kokemuksiani ja kertoa minun mielikuvistani, ehkä samalla oivalluksia herättäen.
Jos toinen ihminen käyttäytyy v-mäisesti, oli tilanne mikä tahansa, pyrin itse ajattelemaan niin, että kyseisellä ihmisellä on varmasti todella paha olla itsensä kanssa. Huomaan sen itsestänikin. Jos esimerkiksi rähjään kotona, se johtuu lähes aina jostain omasta, negatiivisia fiiliksiä itsessäni aiheuttavasta jutusta. Deadlinet lähestyvät, hommat eivät suju kuten minä olen toivonut, olen nukkunut huonosti, olen väsynyt, olen stressaantunut. Nykyään sentään onneksi tiedostan sen, että rähjääminen johtuu siitä, että minua itseäni stressaa jokin asia. Joskus pystyn lopettamaan sen samantien, joskus se taas vaatii itseltäni selvää tilanteesta poistumista. Kun ottaa pienen aikalisän, tilanne ja myös sen mukana tuoma oma käytös alkavat usein näyttää naurettavalta.
Sain eilen käsiini Kimmo Takasen kirjan Tunne lukkosi (Wsoy 2011), joka vaikuttaa mainiolta opukselta. Terapeutti ja kouluttaja Takanen kirjoittaa esimerkiksi vihasta, että vihan tunteen taustalla on oma haavoittuvuutemme. Jos kaikki tarpeemme tyydyttyisivät, meillä ei olisi mitään syytä olla vihaisia. Jos emme kuitenkaan tiedosta tunteitamme, emme voi tiedostaa myöskään tarpeitamme.
Daa. Kaiken alkuna onkin jälleen miettiä, mitä kirjoitin edellisessä postauksessanikin. Jotta ensinnäkin tiedämme, mitä haluamme, meidän tulee pysähtyä miettimään, miltä meistä tuntuu. Mitä jokin tunne tahtoo meille kertoa?
Itse olen vasta alkanut selailla Takasen kirjaa, jossa puhutaan paljon lapsuudesta, vanhemmuudesta ja parisuhteista. Kirjassa on myös erilaisia tehtäviä, joita voi tehdä päästäkseen eroon omista huonoista käyttäytymismalleistaan ja tunnelukoistaan. Lisää kirjaan pohjautuvasta teemasta voi lukea täältä.
Itse en allekirjoita kyllä sitä, että kaikki negatiiviset asiat tai luonteenpiirteet johtuisivat lapsuudesta tai nuoruudesta. Kyllähän ihmiset jatkuvasti imevät vaikutteita esimerkiksi parisuhteistaan, ystävyyssuhteistaan tai missä tahansa liikkuvatkin.
Vielä haluan poiketa siihen, kun eräs kommentoijista kertoi, että häntä ärsyttää tuttu ihminen, jonka kanssa joutuu olemaan tekemisissä. Ihminen aiheuttaa hänelle kiukun, katkeruuden ja ärsyyntymisen tunteita.
Ah, kuulosta niin tutulta, ikävä kyllä. Tunnistan itsenikin törmäävän yllä mainittuihin tunnetiloihin aina toisinaan, tiettyjen ihmisten kanssa. Usein nämä ihmiset ovat tuttuja, ja olen yrittänyt miettiä pääni puhki, mikä heissä ärsyttää. En usko, että tunne johtuu kateudesta, kuten ehkä joskus nuorempana, sillä koen nykyään useimmiten eläväni itselleni täydellisen sopivaa elämää. Tällaisten tutumpien ihmisten kanssa peiliajattelu on vaikeampi toteuttaa. Syy kuitenkin lienee joku enemmänkin itsessä ärsyttävä asia kuin siinä toisessa.
Itseäni on ihmissuhteissa ja niiden ongelmissa auttanut suuresti kaksi asiaa. Tilanteen hyväksyminen ja anteeksi antaminen (jos toinen on ”oikeasti” tehnyt väärin). Olen ollut tilanteessa, jossa olen kuvitellut, että en ikinä voisi antaa anteeksi. Lopulta ymmärsin, että minun oli pakko antaa anteeksi, ei sen toisen, vaan itseni takia. Se ei ollut helppoa eikä tapahtunut niin, että olisin vain päättänyt antaa anteeksi. Työstin asiaa pitkään ja lopulta vain tunsin, että olen valmis. Anteeksiannosta kertominen sille toiselle henkilölle oli kuin piste iin päälle. Sen jälkeen olen ollut täysin rauhassa asian kanssa. Aina kertominen ei ole mahdollista, mutta itse koin sen myönteisenä.
Ajattelen niin, että anteeksiannolla on iso rooli eheytymisessä (ja aijettäsentään inhoan tuota sanaa eheytyä, melkein yhtä ihon kananlihalle nostattava kuin sana voimaannuttava!) Jos ajattelee, että ei voi antaa toiselle anteeksi, aivot ovat sisäistäneet kyseisen kaavan. Mutta kuka siinä häviää: itse rypee huonossa olossa ja kostaa tällä tavoin itselleen loukkaajan sijaan.
Ja se on hyvä muistaa, että vaikka toinen ei osoittaisi katumuksen merkkejä, hänelle voi silti antaa anteeksi. Vain siten voi antaa hänen olla ja edetä itse omassa elämässä.
Ja näin! Ensi kerralla sitten jotain kevyempää. Valoa tiistaihin!
Tiina
On totta, että anteeksiannolla on tosi iso vaikutus itseenkin. Mutta entä, jos kertoo sille loukanneelle ihmiselle (joka pitää kiinni omasta kannastaan ja uskoo olevansa oikeassa ja viaton), että ”Nyt annan sinulle anteeksi sen, että kohtelit minua huonosti”… Sehän voi olla iso loukkaus taas. Siis se ”viaton” toinen kokee tuon loukkauksena. Ja se ihmissuhde vaipuu vaan syvemmälle kaunojen, katkeruuksien ja väärinkäsitysten hetteikköön.
Tiedän kyllä, että tuollainenkin loukkaantuminen on ainoastaan sen toisen ihmisen reaktio. Joku on sanonut, että jos toinen (joka jopa luulee osaavansa lukea ajatuksiasi) ei usko sinun rehellisiä sanojasi, vaan väittää, että valehtelet, niin ennenpitkää käy joko niin, että se toinen alkaa mietiskellä omia sanomisiaan ja suhtautumisiaan tai sitten vaihtaa hiekkalaatikkoa.
Eniten haastetta minulle tuovat juuri sellaiset lähi-ihmiset, jotka itsekin vakuuttavat pyrkivänsä hyvään, olevansa empaattisia, rehellisiä ja nöyriä. Vai ovatkohan ne heidän pyrkimyksensä sittenkin vain päälleliimattuja kauniita sanoja? En ymmärrä, miten voi olla mahdollista, että kumpikin pyrkii hyvään, mutta mitään yhteisymmärrystä ei synny. Alkaa jo vähitellen tulla mieleen se n-sana (”Kaikki hankalat ihmiset ovat narsisteja!”).
pikkujutut
Ihan ensimmäiseksi, kiitos Jenny blogistasi.Olen lukenut blogiasi vasta vähän aikaa mutta saanut siltä jo niin paljon taustatukea omille ajatuksilleni, että en tiedä miten olenkaan selvinnyt ilman tätä ( todennäköisesti kuormittanut ystäviä pitkillä sähköposteilla).
Samojen asioiden kanssa olen itsekin pyörinyt. Mikä tuossa toisessa saakaan aikaan näin kiukkuisen reaktion itsessäni? Miksi tuon toisen kanssa vietetyt 5 minuuttia saavat itseni aivan lamaannukseen? Eri tunnetiloja mutta vahva vaikutus itseen.Kateutta se ei ole enkä usko että olisi sieltä lapsuudesta tai nuoruudesta peräisin. Ja en, peilaamalla en ole löytänyt vielä ratkaisua mutta ehkä askeleen verran viisaampana kun osaan jo erottaa tunteen johtuvan jostain ja myös blokkaamaan sen.Sain kerran hyvän vinkin kohdella näitä omaa energiaani väärään suuntaan vieviä ihmisiä asiakkaina.Ystävällisesti ja kohteliaasti muttei päästä pinnan alle. On auttanut. Yhtälailla kuin tuo anteeksi antaminen, vaikka sitä ei ole edes ääneen lausuttu.
Anki
Ehkä palaan tähän, jos minulla on enemmän aikaa. Kaikesta en ole samaa mieltä, kuten en ollut edellisessäkään postauksessa. Hyvää pohdintaa joka tapauksessa. 🙂
Sinulle on muuten tunnustus blogissani.
Anna
Kiitos tästä ja edellisestä postauksesta! Food for thought, todellakin. Mulla oli noin vuosi sitten tilanne, jossa yksi aika läheinen ystävä (jonka kanssa en kuitenkaan ollut päivittäisissä tai viikoittaisissakaan puheyhteyksissä, mutta säännöllisesti kylläkin) sanoi mulle jotain niin käsittämätöntä tarkoittaen sen jotenkin kannustukseksi/lohdutukseksi/mitä lie, jota en vaan siinä akuutissa kriisissä ymmärtänyt alkuunkaan (enkä tosiasiassa ymmärrä vieläkään) että mä en voinut muuta kuin järkyttyä. Tyyppi sai mut todellakin pois raiteiltani, olin niin herkillä siihen aikaan ja takerruin helposti jokaiseen sanaan ehkä liiankin tosissani. Mietin kuumeisesti parin viikon ajan, että mitä mä teen, tämä asia täytyy saada jotenkin ratkaistua, mutta siinä elämäntilanteessa mulla ei ollut voimia palata siihen aiheeseen, vaan mun toimintatapani oli tosi lapsellinen. Aloin välttelemään tyyppiä, laitoin FB asetuksen niin ettei tyypin postaukset tulleet mun seinälle ja mitäkuuluu-tekstareihin vastasin aina tosi ylimalkaisesti ja vetosin duunikiireisiin. Mutta se sen hetkinen tunne kertoi mulle niin voimakkaasti, että tämän ihmisen seuraa mun tulee nyt välttää, tässä tilanteessa en kaipaa tällaisia ihmisiä lähelleni. En ole ylpeä toimintatavastani, ja itsehän mä kärsin siinä kaikkein eniten, sillä ne päivät on varmasti yhden käden sormilla laskettavissa, milloin EN ajatellut kyseistä tyyppiä ja sitä asiaa. Vuoden ajan.
Nyt on tilanne tasaantunut ja osaan jo käsitellä silloin vuosi sitten itsessäni olleita fiiliksiä ja olen jo mielessäni osannut antaa anteeksi tälle tyypille, (ja kyennyt olemaan luontevasti samoissa tilaisuuksissa ja keskustelemaan asiallisesti) se vaan ei tiedä itse mitään koskaan tehneensä ja mitä enemmän on aikaa kulunut, sitä vaikeammalta tuntuu asiaa ottaa sen kanssa puheeksi. Onhan se tosi epäreiluakin, mä en antanut tyypille mitään mahdollisuutta korjata sanomisiaan tai kertoa mulle mitä se oikeasti ajoi takaa. Onko reilua kaivaa tämä juttu esille näin pitkän ajan jälkeen? Oon ajatellut, että ehkä tämä asia tulee jossain vaiheessa vielä käsiteltyä, jos se luontevasti nousee jossain tilanteessa esille. Mutta koska olen tehnyt itseni kanssa jo rauhan asian suhteen, mietin kannattaako tätä enää lähteä vatvomaan? Kysymys oli kuitenkin enemmän mun (siihen aikaan liian?) herkistä tunteistani kuin siitä, että tyyppi olisi tarkoituksella halunnut pahoittaa mun mieltäni entisestään. Näin ainakin haluan uskoa, ettei se pohjimmiltaan ole paha, ajattelematon vain.
Ainakin tämä tapaus opetti mulle sen, että en varmaan enää koskaan jää miettimään ”mitähän toi mahtoi tolla tarkoittaa” vaan epäreilulta tuntuvassa tilanteessa osaan pitää puoleni ja sanon etten nyt ymmärtänyt, voitko tarkentaa. Oppia ikä kaikki. Huoh.
Anki
Jaha, taidankin kommentoida melkein heti…
Olen vähän eri linjoilla ainakin ikäviin ihmisiin suhtautumisessa. Olen taustaltani ylikiltti tyttö, joka on mukava ja ystävällinen silloinkin kun ei tarvitse. Joka pakottaa itsensä antamaan huono kohtelu anteeksi ja jättää tuntemuksensa huomiotta.
No, siihen väsyy. Nykyään minulla on voimaa kulkea nokka pystyssä kusipäiden ohi. En paina päätäni enkä varsinkaan tervehdi.
Kaikkein suurinta voimaa olen saanut siitä oivalluksesta, ettei kaikkea tarvitsekaan antaa anteeksi. Ei kellään ole mahtia pakottaa minua siihen. Minusta tuntuu hyvältä olla antamatta anteeksi, ainakin nyt. Ettei aina tarvitsekaan olla helppo ja ihana ja ymmärtäväinen ihminen. Olen vasta tänä vuonna alkanut hahmottaa vihan itsessäni ja vähitellen opin ja opettelen näyttämäänkin sitä. Olen viimein tajunnut, ettei viha ole negatiivinen tunne. Etteivät tunteet ylipäänsä ole hyviä tai pahoja; ne vain ovat. Mahdolliset seuraamukset voi sitten kuvata adjektiivein.
Jenny B-H
Hei ja kiitos taas!
Esitit joukon erinomaisia kysymyksiä (joihin minulla ei kyllä taida olla vastauksia).
Tuo oma tilanteeni oli sellainen, että aluksi olin hyvin katkera eikä anteeksianto tullut kysymykseenkään. Tein tosin kaikkeni itsenäisesti minkä saatoin ja ystävienikin avulla, jotta oloni helpottuisi. Kaikki nämä läpikäymäni asiat johtivat sitten muutokseen ja vaikuttavat siihenkin, että minulla on edes tämä blogini tänä päivänä 🙂 Jos en olisi kiinnostunut elämäntaitoasioista ja oikeasti alkanut miettiä asioita, tuskin kirjoittelisin tällaista ”soopaa” 😉
Kun itse aloin kokea voivani antaa anteeksi, myös tämä toinen henkilö alkoi tulla vastaan. Jos hän olisi loppuun asti ajatellut tehneensä oikein, tuskin olisin anteeksiantoani hänelle julistanut, vaikka sen mielessäni olisinkin varmasti läpikäynyt. Emme siis olleet olleet tekemissä vuosiin, mutta sitten hän teki aloitteen ja lähestyi minua.
Mutta ihan totta, se on outoa, jos kumpikin ihminen pyrkii hyvään, silti sellaista tilannetta ei välttämättä synny. Siinä ilmeisesti kummallakin on vain niin oma näkökulmansa asioiden ”oikeasta” laidasta ja omat mielipiteensä, joista ei ole ehkä valmis joustamaan, vaikea sanoa. Ja vaikka toinen joustaisi, toinen ei, en usko, että tilanne muuttuisi.
Kiitos kommentistasi!
Jenny B-H
Kiitos sinulle!
Ei ole suinkaan tarkoitus, että lukijat olisivat samaa mieltä 🙂
Mainiota, jos herätän keskustelua!
Tulenkin vastavierailulle luoksesi, kiitos tunnustuksesta!
Jenny B-H
Hei ja kiitos kommentistasi!
Kiitos myös tuosta muistutuksesta, että ei kannata jäädä miettimään mitä toinen tarkoittaa, vaan kysyä rehdisti. Aina se ei ole helppoa, mutta toisaalta saattaa olla oman mielenrauhan takia kannattavaa.
Jos minä olisin sinä ja asia vaivaisi minua vielä, ottaisin sen ehkä esille tyypin kanssa. Jos taas olisin saanut asialta rauhan, en ehkä jaksaisi/viitsisi sitä enää alkaa vatvoa. Joskus on vain hyvä päästää irti, antaa olla ja sitten jatkaa eteenpäin. Mutta jos ystävyyssuhteen menetys tai väljähtäminen vaivaa sinua, sitten ehkä asialle kannattaisi tehdä jotain.
Aina ei jaksa alkaa korjata ihmissuhteita, jotka tökkivät tai jotka ovat menneet joskus pieleen. Silloin on ihan hyvä liikkua kummankin eteenpäin, omaan suuntaansa ja ilman toista. Näin itse ajattelen.
Jenny B-H
Hei, kiitos kommentistasi! Todella kiva kuulla, että olet saanut jotain irti kirjoituksistani.
Esitit myös oivan vinkin, jonka taidan ottaa itsekin käyttöön 🙂
Tulen vastavierailulle!
Tiina
Totta tosiaan, vihakaan ei ole mitenkään pelkästään negatiivinen tunne, se vain on. Eikä edes ahdistus. Vuosi sitten sen toisen ihmisen sanojen ja tekojen laukaisema ahdistus hyökkäsi päälleni voimalla. En syönyt enkä nukkunut. Jostakin kumman syystä annoin sen ahdistuksen tulla, en yrittänyt karkottaa enkä tukahduttaa sitä, rupesin oikein maistelemaan sitä. Ja en vieläkään ymmärrä, mitä tapahtui, mutta kun annoin sen olla siinä päälläni ja tutustuin siihen, niin se muuttikin vähitellen luonnettaan täysin (siihen meni kuukausia). Nyt olen vahvistunut, ja voin antaa anteeksi ihan itse, siis pakottamatta ja ilman sitä ylikiltin tytön (jollainen olen ollut) roolia. Olen nyt myös rohkeampi sanomaan, jos koen, että joku ”kävelee ylitseni”.
Tästä olen nyt kiitollinen. Saa nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Loistavaa, että pystyt työstämään tunteitasi! Toivon sinulle avartavaa jatkoa sillä saralla!
Anna
Niin, meidän ystävyyssuhde on ollut aina vähän erikoinen, olemme saattaneet kadota toistemme elämistä pitkikisikin ajoiksi, mutta aina löytäneet toistemme luo uudestaan. Yleensä välikatkot yhteydenpidosta on johtunut tästä toisesta tyypistä mitä kummallisimpien elämäntilanteiden vuoksi, ja kun toinen on selvästi ottanut etäisyyttä, mä en ole niissä tilanteissa osannut muuta kuin ilmaista, että täällä olen jos tarvitset ja olen mielestäni toiminut oikein. Pallo on ollut hänellä. Ehkä järkytys kohtelusta, mitä tossa edellä kuvasin johtui suurimaksi osaksi siitä, etten ollut ikinä kuvitellut saavani osakseni häneltä sellaista vaan se tuli täysin puun takaa. Ihan tosissani olen myös miettinyt, kannattaako tätä asiaa ja ystävyyssuhdetta lähteä enää korjaamaan, koen, että olen ollut tässä suhteessa aina se kannatteleva osapuoli ja nyt kun mulla oli kriisi ja ahdistus, en saanut samaa tukea, jota itse olen mielestäni antanut tyypin omissa elämänsolmukohdissa ja kiemuroissa. Se tuntui tosi epäreilulta. Ehkä on tosiaankin aika päästää irti ja antaa asioiden olla, me tullaan näkemään toisiamme tietyissä tilaisuuksissa ja kohteliaat välit on tosi tärkeä säilyttää, mutta en usko, että enää päästän tyypiä ihon alle kuten aiemmin. Siltä osin luottamus on mennyt ja itsesuojeluvaisto kehottaa toimimaan nyt toisin kuin aiemmin.
Kiitos vielä kerran ihan hirmusti näistä kirjoituksista, tämä kommentointi on enemmänkin kuin päiväkirjan kirjoittamista, helpottaa niin paljon saada näitä asioita jaettua! Iloa ja valoa!
Päivi
Haluampa minäkin vielä kiittää, olen niin iloinen kun löysin tämän blogin ja tätä kautta myös muidenkin upeiden ”sielunsiskojen” jakamia ajatuksia. Niin tuttuja ja sitten taas uutta näkökulmaa antavia ja ajatuksia pyörähdyttäviä.. Pitää itsekin miettiä ja pureskella vielä mitä hankalissa tilanteissa seuraavaksi tekee, kuinka toimii. Luottamusta on hankala saada takaisin.. asiallisten välien pitäminen helpottaa ja itse olen ajatellut että jos vain pystyisin itse olemaan aito tilanteissa jatkossakin.. itsekin koin saavani totaalisen halon päähäni työkaverin kanssa olleessa episodissa. Alkuun sätin myös itseäni siitä, kuinka Minä-joka luulen olevani elämän opettamana melko hyvä ihmistuntija- tein niin totaalisen virhearvion, päästin ihmisen lähelle kertomalla henkilökohtaisia asioita ja koin yhteenkuuluvuutta toisen jakaessa samankaltaisia kokemuksiaan. Sitten kuuleekin toiselta täyslaidallisen kuinka ”minun kanssani on aina ollut vaikeaa ja luottamus on poissa”.. tähän liittyi vielä fyysinen uhka jonka aiheuttamat tunteet velloivat pitkään sekasotkuna mielessäni.. ja vellovat osittain edelleen. Ulkopuolisen tahon kanssa tilannetta purkaessani pystyin näkemään asiat, ne vanhat lohikäärmeet, jotka menneisyydestä ja aikaisemmista kokemuksista nousivat tuon episodin mukana pinnalle. Elämän opiskelu jatkuu..Iloa ja valoa minäkin toivon kaikille!!!
Jenny B-H
Kiitoksia sinullekin Päivi kommenteistasi.
Ja totta, elämän opiskelu jatkuu… itsellänikin varmasti läpi elämän! Mutta on se vain niin kiinnostavaakin 🙂
Valoa viikonloppuusi!
Jenny B-H
Kiitos itsellesi, että luet. Ja ihan mahtavaahan on kuulla, että joku jossain oikeasti saa näistä kirjoituksista jotain irti 🙂
Jos olet vielä epävarma, miten ystävän kanssa tulisi toimia, niin anna aikaa itsellesi ja hänelle. Usein ne vastaukset sitten pulpahtavat pintaan, kun niille antaa hetken rauhan. Tulee vielä se päivä, että vain tiedät!
Valoa viikonloppuusi!