Työmatkajuoksun plussat ja miinukset

Ennen heinäkuista jalkapöydän murtumaa ja influenssan jälkeen juoksin töihin ja tai töistä kotiin silloin tällöin. Kesäkuussa työmatkajuoksusta kertyi kilometrejä 90 muun juoksun lisäksi. Työmatkajuoksu on ollut haaveissani koko ajan syksyn ja talven aikana, mutta vasta nyt ajankohta sille on otollinen.

Tänään juoksin molempiin suuntiin, tosin aamulla pidemmän kaavan kautta, koska juoksu kulki eikä aamuksi ollut sovittu palaveria tai muuta pakollista. Kasaan sain 8,5 kilometriä töihin mennessä ja 5 kilometriä kotiin tullessa. Se tekee yhteensä 13,5 kilometriä, jotka tuli juostua ”kuin vahingossa”.

Tarkoitukseni on jatkaa työmatkajuoksua pari kertaa viikossa niin, että ainakin jompaan kumpaan suuntaan juoksen tuon pidemmän lenkin. Listasin alle plussia ja miinuksia, mutta miinuksista huolimatta työmatkajuoksu jää kirkkaasti plussan puolelle.

Työmatkajuoksun miinukset

*Mukana saa roudata välillä paljonkin tavaraa, eikä reppu selässä juokseminen ole mitään superkivaa puuhaa. Tänään aamulla, kun repussani oli läppäri, meikit, vaihtovaatteet, pienimpään tilaan menevä talvitakki, eväät ja lompakko, painoi se varmaan ainakin 5 kiloa (reppuni painaa noin 900 grammaa). Onneksi sain viime keväällä testiin I am Run Boxin, joka on kyllä ihan paras läppärinroudausreppu. Vaikka vaatteita oli enemmän kuin keväällä ja kesällä juostessa, reppu istui kuin unelma. Jossain vaiheessa taisin unohtaa, että juoksen reppu selässä. Toinen reppu, jota käytän silloin, kun konetta ei tarvitse kantaa mukana, on Lidlistä kympillä ostamani juoksureppu. Se ei todellakaan sovi minnekään pidemmille reissuille, mutta vaihtovaatteet ja vähän muuta tavaraa siinä saa kuljetettua.

I am Run Boxin sisältöä kesältä. Talvella saa roudata isompia vaatteita, mutta sain repun aamulla kiinni!

*Vaatteiden töihin roudaaminen voi olla tylsää, eikä kaikilla ole välttämättä tilaa, missä niitä säilyttää. On myös hyvä, jos töissä on valmiina sampoo, pesuaineet ja deodorantti, ettei niitä tarvitse kuljetella ees taas. Itse olen siinä onnellisessa tilanteessa, että työpaikalla on vasta rempattu valtava pukuhuone ja tosi siistit suihkutilat, joita käyttää koko talossa vain muutama ihminen. Pukuhuoneessa on mahdollista siis säilyttää pyyhettä, vaihtovaatteita, kosmetiikkatuotteita ja muuta tarvittavaa omaisuutta. Työpaikalla pidän nyt talviaikaan myös takkia, jota käytän käydessäni ulkona työmatkajuoksupäivinä sekä toisia ulkokenkiä ja sisäkenkiä, jotta ei tarvitse juoksutossuissa olla koko päivää.

*Riisuutumiseen, suihkuun, pukeutumiseen ja meikkaamiseen saisi aikaa kulutettua enemmänkin, mutta itse selviän tuosta rumbasta alle vartissa. Ripsaria ehtii sutia simmuihin sitten pitkin päivää eikä ole niin jetsulleen, jos hiukset eivät ole heti kuivat. Hiukset pitää usein pestä aamujuoksun jälkeen, mutta tänäänkin annoin niiden kuivata työpöydän ääressä. Ei ehkä onnistu ihmiseltä, joka on asiakaspalvelutöissä ja jonka pitää olla tip top koko työvuoronsa ajan.

*Kun juoksee molempiin suuntiin, saa suihkussa käydä niin aamulla kuin illalla, ja näillä pakkasilla kuiva ihoni ei asiasta riemastu. Rasvaa kuluu, mutta pukuhuoneeseen ei voi jäädä rasvailemaan iäksi, liukuvasta työajasta huolimatta on mentävä myös töihin.

*Asettelen hikiset juoksukamat pukkarissa niin, että ne kuivuvat päivän aikana, mutta eihän jo kerran hikoiltuja, vaikka sitten kuivia vaatteita ole kiva pukea uudestaan päälle. Toisaalta se ei haittaa, sillä kotiinhan sitä vain on matkalla. Niin hienohelma en ole, että roudaisin kaksia treenikamoja mukana.

Pitkiksille lähden aina juoksuliivin kanssa, jonne saa vettä, kännykän ja eväät. Työmatkajuoksussa liivi ei ole riittävä.

Työmatkajuoksun plussat

*Aamu alkaa pirtsakasti, kun juoksee töihin oli ilma mikä tahansa. Tykkään liikkua aamuisin, mutta se ei aina ole mahdollista. Tänään näin niin kauniin auringonnousun Kaivopuistossa, että olin pakahtua. Olo työpöydän äärellä on paljon virkeämpi jos juoksee (tai kävelee/pyöräilee) kuin silloin, kun on ängennyt ruuhkametroon ja näpyttänyt matkalla kännykkää.

*Työmatkajuoksupäivänä ei tarvitse erikseen lähteä juoksulenkille. Olin erittäin tyytyväinen tämän päivän 13,5 kilometriin, ja jos juoksen pidemmän kaavan kautta mennen tullen, saan kasaan jo 17 kilometriä. Ei huono.

*Työmatkajuoksu saa unohtamaan työasiat ja kotona voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Tänään iltapäivällä itselläni oli päänsärkyinen olo, mutta orastava päänsärkykin jäi rantareitin varrelle. Jos työpäivän jälkeen väsyttää, rauhallinen lenkki yleensä virkistää, ja jaksaa paremmin illan ohjelman ja kotihommat.

*Minusta on mahtava moikkailla muita työmatkajuoksijoita. Vaikka aina juoksijoita nähdessä tulee suuri yhteenkuuluvuuden tunne, niin kun näkee jonkun toisen kipittävän reppu selässä, tulee olo, että hei, toikin juoksee töihin, hyvä me!

Tässä tärkeimmät! Keksitkö lisää? Muita työmatkajuoksijoita linjoilla? Parhaat vinkit saa laittaa jakoon!

Jenny

TERVETULOA INSTAGRAMIIN 

TERVETULOA FACEBOOKIIN

Lue ja laita hyvä kiertämään:

Ylikierrostelun rauhoittelua ja haastattelu Fit-lehdessä

Elämänmuutos vie aikaa ja vaatii toistoa – mutta yhtäkkiä huomaa, että kaksi vuotta on kulunut

Uuteen nousuun – löydä energisempi elämä -kirjani on ilmestynyt

Vuoden 2018 juoksutavoitteet menivät aikalailla persiilleen

Vapaauinnin alkeet haltuun viidellä uintiopetustunnilla

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Elän kuin urheilija