Yy, kaa, koo, keskity!
Facebookissa leviää seinältä toiselle Jussi Lystimäen mainio postaus keskittymiskyvystä ja sen puuttumisen vaikutuksista yrityselämässä. Kirjoituksen viimeinen lause tiivistää olennaisen: Menestyt vain jos olet huoneessa, kun olet huoneessa. Vaikka postaus koskeekin työelämää, niin monen fiksun asian siitä voi siirtää suoraan muuhunkin arkeen.
Aivan sama mitä tekee, niin varmaa on, että homma ei suju ainakaan niin hyvin kuin voisi sujua, jos asiaan ei keskity.
Kirjoitin jokin aika sitten juuri siitä, miten pyrin nykyään keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan ja erityisesti olen Lystimäenkin mainitseman hetkessä läsnäolon puolesta puhuja. Multitaskaus on mielestäni tosi out. Luulinhan minäkin joskus ennen, että mitä tehokkaampi ja useampaa asiaa kerralla tekevä duunari, sitä parempi ihminen. Kyllä sitä on ollut nuori, naivi ja tyhmä, heh.
Onneksi olen nyt vanha ja viisas, ja huomannut ihan oman toiminnan kautta, että mitä paremmin keskittyy yhteen asiaan kerrallaan, sitä huolellisemmin se tulee hoidettua ja ihan oikeasti, sitä nopeammin se on tehty.
Miten sitten keskittyä, kun ärsykkeitä tulee joka tuutista?
1 Käytän listoja ja muistilappusia. Tykkään listata asioita paperille, ja hoidettu asia kerrallaan vedän aina ruksin yli. Se takaa paitsi sen, ettei minun tarvitse stressata että unohtaisin jotain, se tuntuu myös palkitsevalta. 2 Tukahdutan tietovirran. Pyrin tekemään töitä niin, että en jatkuvasti vilkuile meiliä tai facebookia. Kun kirjoitan, pidän puhelimeni lähes aina äänettömällä. 3 Palaan hetkeen. Ennen kuin alan kirjoittaa juttua, palautan mieleeni haastattelutilanteen. Hetken muisteltuani sen hetken fiilistä ja haastateltavaa pääsen paremmin kiinni siihen, mitä olen tekemässä. Silloin metelikään ei häiritse. 4 Syön itseni tyytyväiseksi. Nälkäisenä tulen kiukkuiseksi ja ajatus alkaa harhailla. 5 Pidän breikin. Käyn postilaatikolla tsekkaamassa postit tai hakemassa vettä. Työhuoneella tykkään mennä hetkeksi studion ikkunan ääreen tuijottamaan merta. Parin minuutin tauon jälkeen on taas kuin uusi ihminen ja täynnä uutta virtaa. Kaikista parasta olisi, jos jaksaisi raahautua ulos happihyppelylle. 6 Mietin, mitä teen. Pyrin kasaamaan ajatukset tekemääni asiaan enkä silloin mieti muuta, kuten esimerkiksi kauppalistaa. 7 Näen tilanteen silmissäni. Jos kyse on jostain erityisestä asiasta, tilanteen visualisointi mielessä etukäteen on myös hyvä keino. Esimerkiksi ryhmäliikunnassa uusia ohjelmia ekaa kertaa ohjatessani käyn tunnin kulun läpi päässäni ennen ihmisten eteen menemistä. Se auttaa ja tekee olosta paljon itsevarmemman, jolloin myös keskittymiseni on parempaa ja mokat jäävät tekemättä tai ainakin huomaamattomiksi. 8 Puhaltelen pussiin (No en varmana!). Keskittymistä moni kuulemma harjoittelee erilaisilla hengitysharjoituksilla, mutta rehellisyyden nimissä, ne ovat minusta melko tylsiä. Itselläni rentoutuminen toimii paremmin. 9 Väsytän itseni liikunnalla. Olen aina ihmetellyt sitä, että jotkut ihmiset sanovat nollaavansa paskan päivän alkoholilla. Se ei ole ikinä toiminut itselläni. Liikunta on paras nollauskeino ever, oli sitten hyvä tai huono päivä takana. Kun on juossut kovaa, sisäpyöräillyt itsensä heikkoon happeen tai jorannut täysillä dance-aerobictunnilla, ei vain jaksa miettiä turhia ja yhteen juttuun keskittyminen sujuu vaivattomammin.
Mister Eckhart Tollea olen hehkuttanut pian varmaan liiankin kanssa, mutta hänen toteamuksensa heti kun huomaat, että et ole läsnä, olet jälleen läsnä, on aika osuva.
Kaipaisin lisää vinkkejä, miten keskittyä. Anyone?
Sanna
Alkoi ihan huvittamaan, kun huomasin tätä lukiessani, että en pystynyt keskittymään tekstiin vaan ajatukset rupesivat harhailemaan ja piti lukea teksti alusta asti uudestaan. Niin, että miten sitä pystyisi keskittymään…