12 asiaa, joiden avulla karistin 20 kiloa pysyvästi

Kun kaiken soutamisen, huopaamisen, pikakeinojen ja kuuden vuoden jojottelun jälkeen aloin tehdä oikeasti elämäntapamuutosta, käsitykseni elämäntapojen muuttamisesta muuttui täysin. Aiemminhan olin uskotellut itselleni, että elämäntapojeni muuttaminen tarkoittaa asioista luopumista ja vie kasapäin energiaa ja aikaa.

Olin väärässä.

En vieläkään, näin kohta 2,5 vuoden jälkeen, ole luopunut mistään, paitsi 20 ylimääräisestä kilosta, joita oli painava kantaa mukana. Sen sijaan olen saanut paljon lisää elämääni. Esimerkiksi syömisiä ajatellessa voin rehellisesti sanoa, että en ole varmaan koskaan ennen syönyt niin hyvin ja paljon kuin nykyään syön. Nam nam nam.

Veikö elämäntapamuutos sitten aikaa ja energiaa? Ei. Päinvastoin se on tuntunut tuovan lisää molempia.

Elämäntapojen muuttaminen ja painonpudottaminen ei ole vain käytännön asioita, se on myös ajatustyötä.

No jos ei tarvitse luopua mistään, ei tarvitse hukata aikaa ja tuhlata energiaa, niin mitä pysyvään elämänmuutokseen sitten tarvitaan? No, matkallani tein nämä huomiot. Itse tarvitsin niiden käytännön asioiden, kuten säännöllisen syömisen lisäksi myös seuraavanlaista ajatustyötä:

 • Ymmärrystä siitä, millä asioilla olin jo tilannetta yrittänyt muuttaa ja oivalluksen, että jos ne asiat eivät ole toimineet, kannattaa tehdä eri tavalla. Kyllä: Tein monen asian täysin eri tavalla. 
 • Halua todella muuttaa itseä tai arkea ja todella itseni, ei muiden takia. Ei kuitenkaan vain suunnitelmia, että sitten kun tai ensi maanantaina. Ymmärsin tuolloin, että vain tässä hetkessä voin muutoksen aloittaa.
 • Oivalluksen, että minun oli lakattava ajattelemasta, mitä muut itsestäni ajattelevat. Sen sijaan aloin ajatella sitä, mitä itse itsestäni ajattelin. Muutoksen alussa suhtautuminen itseeni oli jo hyvää, mutta se ei ollut aina ollut sellaista. Itseeni ja tunteisiini tutustuminen on tehnyt minusta elämäni tärkeimmän ihmissuhteen.  
 • Rehellisyyttä. Minun oli lakattava valehtelemasta ja väittämästä itselleni, että alan tehdä muutosta ensi maanantaina tai että olin jo tehnyt kaikkeni, mutta en vain pystynyt muutokseen, koska tiesin, että en todellakaan ollut tehnyt kaikkeani. Itselle on helppoa valehdella, vaikka se hölmöltä kuulostaakin.
 • Tilanteen hyväksymistä. Ei ollut enää väliä, miten tilanteeseen olin ajautunut. Sillä oli väliä, mitä aioin tehdä toisin.
 • Sen oivaltamista, mihin asioihin pystyin itse vaikuttamaan ja mistä saatoin oikeasti päättää. Kaikkea emme voi kontrolloida, mutta on paljon asioita, joissa voimme tehdä valintoja.
 • Sen tutkimista uudemman kerran, halusinko muutosta oikeasti. Olinhan lykännyt aloittamista jatkuvasti eteenpäin. Ymmärsin, että minun pitää haluta tavoitettani niin paljon, että olen valmis myös sietämään epämukavia hetkiä ja epämiellyttäviä tunteita, sillä aina kun ihminen alkaa muuttaa itseä ja arkea, myös negatiivisia tunteita ja ajatuksia nousee pintaan. 
 • Pysähtelyä pitkin matkaa, jotta kuulisin, mitä tunteeni (erityisesti ne negatiiviset) haluavat minulle sanoa. Tunteilla on viesti, ne eivät piinaa meitä turhan takia.
 • Oivalluksen, että muutos kannattaa tehdä rakkaudesta itseä ja arkea kohtaan, ei vihasta, itseinhosta tai massiivisesta tyytymättömyydestä. Tajusin, että tällä kertaa muutan asioita siksi, että halusin itselleni parasta ja pidin itseäni niin hyvänä tyyppinä, että todella halusin tehdä kaikkeni hyvinvointini eteen. 
 • Negatiivisten ajatusten, uskomusten ja asenteiden käsittelyä ja niistä irrottautumista. Millään negatiivisella ei koskaan saavuta positiivisia lopputulosta. 
 • Omaan potentiaaliini keskittymistä. Aloin funtsia, mihin kehoni pystyy ja miten voin liikkua. Mikä minussa on mahtavaa! No hemmetti, vaikka kuinka moni asia.
 • Itseni arvostuksen lisäksi arkeni arvostusta. Jo pidempään olin ymmärtänyt sen, ettei itsestäänselvyyksiä ole. Aloin päivittäin iloita pienistä suurista asioista.

Herääkö ajatuksia? Mahtavaa maanantaita!

Jenny

P.s. SYDÄN tuossa alla on tullut jäädäkseen! Saa painaa!

INSTAGRAM

FACEBOOK

Lue myös ja laita hyvä kiertämään:

Tein aikainventaarion – 9 tuntia viikossa Instagramissa

Kiitos, että olet aina noin positiivinen

Ilmaiskoodi Bookbeatiin

Ekaa kertaa verenluovutuksessa – tatuoinnit eivät ole este

Viikon treenit ja ruoat