Arjen muistilappusia

Ystävieni elämissä tapahtuu paljon tällä hetkellä: Ostetaan taloja ja asuntoja, luovutaan vanhoista kodeista, muutetaan maalle tai ulkomaille, erotaan pitkistä parisuhteista, julkaistaan kirjoja, vietetään pitkiä aikoja matkustellen, remontoidaan design-kämppiä, edetään työuralla ja saadaan lapsia. Monella tuntuu olevan jatkuvasti jokin iso uutinen kerrottavanaan. Oma iso uutinen on tätä luokkaa, että kas, sorruin perjantaina berliininmunkkiin!

Muutokset ystävilläni tuntuvat minusta jännittäviltä. On hauskaa osallistua toisen iloon ja olla vilpittömästi onnellinen toisen puolesta. Ennen olisin luultavasti ahdistunut siitä, että muille tapahtuu, itselle ei. Kateus olisi ehkä nipistänyt sisimmästäni. Onkin ollut jännä huomata, miten on oppinut olemaan tyytyväinen siitä, että oma elämä on tasapaksuapainoista. Toki minullakin on edelleen haaveita ja unelmia, joiden eteen tahdon tehdä kovasti töitä. Silti tällä hetkellä kaikista palkitsevimmalta tuntuu se, että huomaa, että tämä tässä riittää mainiosti juuri nyt. Aamukävelyllä Piksun kanssa olin jopa ehkä hieman huvittunut siitä, että siellä minä työntelin vaunuja aamu-usvassa verkkareihin verhoutuneena ja lenkin kohokohta oli se, kun pysähdyin puiston märälle penkille lukemaan kirjaa. Niin siistiä!

Lottovoitto olis kans tosi jees, mut okei, kyl tää berliininmunkkikin kelpaa.

Vaikka olen mielestäni kulkenut jo pitkän matkan, olen vasta puolitiessä. Moni asia on kesken, mutta monta elämää helpottavaa asiaa olen ymmärtänyt. Tässä muutamia itselleni erinäisistä opuksista (lue: jättimäisestä kirjavuoresta) kirjaamia muistilappusia.

1 Ole myötätuntoinen ja hyväntahtoinen. Yritä elää iloisena positiivisessa ja ystävällisessä hengessä. Positiivinen energia on paljon tehokkaampaa kuin esimerkiksi vihan, kateuden, arvostelun tai negatiivisuuden energia. Keskity omaan arkeesi, älä siihen, mitä muilla on. Kun olet ystävällinen muille, hekin ovat sinulle. Aina ei tietenkään pysty, ei kykene. Jos tulee huono päivä, älä jää rypemään siinä tai ainakaan pode morkkista. Sellaista sattuu.

2 Hyväksy omat puutteet ja vikasi ja unohda ne. Älä välitä siitä, mitä sinulta puuttuu, vaan panosta siihen, mitä tahdot elämässäsi saavuttaa. Ethän ajattele pahaa itsestäsi. Jos et voi rakastaa itseäsi, miten voisitkaan rakastaa muita?  Arvosta omia lahjojasi. Jos jatkuvasti ajattelee olevan sitä ja tätä, niin ainakaan se ei oloa kohenna. Yritä löytää asiasta hyvä kääntöpuoli. Odota aina parasta. Älä lakkaa uskomasta. Muuta elämääsi. Älä odota, että sinua tullaan hakemaan kotoa.

3 Älä jumita vanhassa. Mitä väliä on tapahtuneella, joka on ollut ja mennyt, kun ainoa hetki, johon voimme vaikuttaa on juuri nyt? Jos koet toimineesi väärin, niin juuri nyt sinulla on mahdollisuus toimia toisin. Ole armollinen itsellesi kuin myös muille. Jokainen tekee virheitä, mutta toivottavasti oppii niistä. Menneisyytesi vaikuttaa nykyisyyteesi, mutta ethän anna sen määritellä tulevaisuuttasi.

4 Älä yritä muuttaa ketään. Anna jokaisen olla sellainen kuin on. Jos ihminen on sinusta sietämätön, onhan aina mahdollisuus valita, tahdotko olla osa hänen elämäänsä vai et. Voit myös yrittää löytää keinoja, joilla käsittelet sinusta epämiellyttäviltä tuntuvia asioita. Pyri olemaan syyttelemättä: ”Sinä se teet aina näin” tai ”Arvasin, että olet taas tuollainen”. Pyri olemaan luokittelematta ihmisiä joksikin, sillä oikeasti ainoa mistä sellainen kertoo, on sinusta itsestäsi. Älä pidä ketään itsestäänselvyytenä. Älä takerru omaan tai läheistesi menneisyyteen: Ehdoton rakkaus tapahtuu nykyhetkessä. David Richon Viisi asiaa joita et voi muuttaa -kirjassa kerrotaan hyvä esimerkki Marilyn Monroen bussipysäkki-leffasta: ”Pidän sinusta tuollaisena kuin olet. Mitä se minulle kuuluu, kuinka sinusta tuli tuollainen.”

5 Lakkaa marisemasta. Jos työsi aiheuttaa vain ahdistusta, irtisanoudu. Tee asioita, joista nautit. Älä tee asioita, joista et pidä. Erityisesti jos elät vain loma-aikaan tai viikonloppuisin, jokin asia arjessasi on luultavasti pielessä. Elämän tarkoitus lienee olla nautittavaa, iloineen ja suruineen tietenkin. Jos jokin ihmissuhde aiheuttaa vain surua ja pahaa mieltä, irrottaudu siitä. Pahinta lienee se, jos vain tyytyy osaansa, mutta ei silti lakkaa valittamasta. Tee joka päivästä paras päivä.

Ole optimistinen. Älä pelkää pahinta. Usko hyvään. Suunta on ylöspäin!

Elä jokainen päivä niin kuin se olisi ensimmäinen ja viimeinen.

Siinä onkin tavoitetta!