Aurinkolasit juoksuun – suojaa silmät auringolta ja näe paremmin

Aurinkolasit juoksuun -postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Sporttilasit.fi:n kanssa. Postauksen lopussa on alekoodi Sporttilasit.fi-verkkokauppaan.

Vasta jokunen vuosi sitten aloin käyttää aurinkolaseja säännöllisemmin, mutta juostessa en silloin vieläkään. Kun kiersin neljässä päivässä Mont Blancin ympäri kaksi vuotta sitten, olin pikkuporukastamme niitä harvoja, joka ei käyttänyt aurinkolaseja. En keksi siihen mitään syytä, ei vain ollut tullut käytettyä ja olin kai tottunut siristelemään silmiäni. Minulla oli myös harhakuvitelmia aurinkolaseista juostessa: kuvittelin, että ne ovat hankalat ja pysyvät huonosti päässä, ehkä hiertävät ja huurtuvatkin. Mutta: Kun testasin Cébén aurinkolasimalleja, oli se rakkautta ensisilmäyksellä. Brändi on lähtöisin Ranskan Alppien kirkkaista olosuhteista, ja valmistaa aurinkolaseja eri lajeihin ja vapaa-aikaan. 

Ensimmäisen aurinkolasilenkin jälkeen päässäni oli vain yksi ajatus: miten olen saattanut pärjätä juostessa ilman aurinkolaseja! Kokemus aurinkolasien käytöstä juostessa niin sileällä kuin poluillakin oli suorastaan mullistava, ja lisäsi miellyttävyyttä aurinkolenkeillä huomattavasti. 

Uudet lasit 4,5 tunnin treenissä

Kun tein ensimmäisen pitkän 4,5 tunnin treenin mäessä ja poluilla Cébén Strack 2.0 -lasit  päässäni, en edes ajatellut sitä, että minulla on aurinkolasit. Niin vaivatonta niiden kanssa eteneminen oli: Sensor Rose Silver -linssi toimi maastossa loistavasti, ja sen teknologian ansiosta silmä havaitsi Vuosaaren mäen vaihtelevat pinnanmuodot, polkujen kuopat ja kiviset pätkät. Linssien alalaidassa ei ole kehystä, joka varsinkin vaihtelevassa maastossa on hyvä asia, koska silloin näkee vielä paremmin mihin astuu. 

Yllätyin siitä, miten paljon paremmin näin aurinkolasien kanssa kuin ilman niitä. Eikä silmiä tarvinnut siristellä – luonnollisesti. Etukäteen olin pelännyt, että noin pitkässä treenissä lasit saattavat alkaa hiertää nenää tai korvia, mutta mitä vielä. Ne istuivat täydellisesti, mutta eivät kuitenkaan niin napakasti, ettei ilmalle olisi jäänyt tilaa virrata. Silloin nimittäin lasit saattavat huurtua, vaikka niissä onkin huurtumisenesto. Koviin ja pitkiin hikisiin suorituksiin voi käyttää myös huurtumista estävää suihketta. 

Kaarevat sangat viimeistelevät istuvuuden vauhdissa

Suosikiksi muodostuivat myös Cébén Cinetik-lasit, joissa tulee mukana kolmet linssit. Siniset aurinkokelille, Yellow-linssi kontrastia parantamaan sekä Clear sateelle ja viimalle. Keltaiset ja kirkkaat linssit tekevät laseista monikäyttöiset ja ne sopivat erittäin hyvin myös pyöräilijälle. Olen kova hikoilemaan, mutta näissäkään laseissa en saanut linssejä huuruun. Säädettävän nenäosan ja aisanpäiden kuminen materiaali sekä kaarevat sangat pitivät lasit hyvin paikallaan kovassakin vauhdissa ja naaman hikoillessa. Tykkään myös fressistä valkoisesta väristä sangoissa, tunsin itseni oikeaksi juoksijaksi nämä linssit päässä (ja tässä on hymiö)! 

Linssit vaihtavat väriä Linssit tummuvat

Myös Cébén Wild 2.0 -lasit  olivat ihan huiput. Lähdet kotoa läpinäkyvien linssien kanssa ja lenkillä huomaat, että auringon paistaessa linssit ovatkin tummat! Variochrom-linssit nimittäin tummuvat auringon UV-säteiden mukaan. Tummuvilla linsseillä pärjää säässä kuin säässä. Vaihtelevalla kelillä nämä ovatkin ihan huippulasit, ja lisäksi näihinkin tulee mukana myös toiset linssit, jotka suojaavat sateelta ja viimalta. Toki juoksijalle ei ehkä ole niin oleellista suojata silmiä kirkkaalla linssillä kuin esimerkiksi pyöräilijälle on, paitsi ehkä metsässä juostessa oksilta.

Mistä voit hankkia?

Cébén laseja myyvät kattavasti optikkoliikkeet ja muut kivijalkamyymälät ympäri maan, jotka löydät tästä listasta.

Brändin laseja voit myös tilata suoraan Sporttilasit.fi-verkkokaupasta. Sieltä saat 10 prosentin alen Cébén laseista, kun käytät tilatessa alekoodia JENNY10

Verkkokaupan sivuilla on myös tiedot linssin leveydestä, nenävälistä ja aisan pituudesta, mutta toki varmimmin itselle sopivat lasit löytyvät testaamalla.

Omiin kasvoihin sopivat lasit eivät paina tai hierrä, eikä aurinko pääse porottamaan lasien yläpuolelta tai sivuilta. Cébén kehyksien kaareva muotoilu auttaa siinä, että ne istuvat päässä napakasti. Lasit ovat myös kestäviä, sillä linssit on valmistettu polykarbonaatista, ja niissä on Anti-Scratch-pinnoite. Cébén aurinkolasit ovat paitsi superkevyitä, mutta kuitenkin jykeviä.

Silmät pitää suojata auringolta 

Paitsi että laadukkaat aurinkolasit tekevät treenistä miellyttävämmän ja auttavat näkemään paremmin, ne suojaavat silmiä auringolta. En ollut kovin paljon ajatellut, että silmiä on suojattava auringolta ihan samalla tavalla kuin ihoakin, jonka kanssa olenkin erityisen tarkka ja aloitan aurinkovoiteen käytön kasvoissa viimeistään maaliskuussa.

Liiallinen auringon UV-säteily lisää esimerkiksi harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä. Enkä itse esimerkiksi tiennyt, että silmätkin voivat palaa auringossa. Lisäksi voimakas UV-altistus voi vaurioittaa silmän sarveiskalvoa ja aiheuttaa niin kutsutun lumisokeuden. Ja suojaavathan lasit myös silmänympärysihoa palamiselta. Lisäksi lasit suojaavat silmiä myös oksilta polkujuostessa. 

Ei siis enää aurinkolenkkiä ilman laseja! Ja parempi kai alkaa käyttää laseja nyt kuin ei koskaan. 

Aurinkoista juoksukesää!

Jenny