Juoksun ja salin yhdistäminen

Koska tällä hetkellä treenaan paitsi elämää, myös tulevaa tavoitetta varten, jossa kropassa on oltava enemmän voimaa sekä lisäksi esimerkiksi Kaarinan 12 tunnin rataultraa varten, on arki ollut aikamoista treenipalapelin kokoamista. Mutta arvaatteko mitä? Se ei haittaa ollenkaan. Ja sitä paitsi juoksun ja salin yhdistäminen alkaa jo sujua ja olla järjestelmällistä. Vaikka joka viikko kaikki ajatellut treenit eivät välttämättä toteudukaan, niin sellaista se on, eikä siitä kannata stressata. Kaikki, minkä ehtii tehdä, on jo kotiinpäin.

Noin 10 tuntia liikuntaa viikossa

Tällä hetkellä pyrin siihen, että teen viikossa kolme ohjelman mukaista juoksutreeniä: progressiivinen lenkki, tonnin vedot ja pitkis. Tänään aamulla esimerkiksi juoksin tuon progressiivisen lenkin, mutta puolet lyhempänä, mitä ohjelma sanoi. Satunnaisesti juoksen myös muita lenkkejä ja esimerkiksi eilen lapsen treenien aikana kävin hölköttelemässä 45 minuuttia peruskestävyyssykkeillä. Lapsen treenit kestävät tunnin ja hän haluaa, että olen paikalla treenien alkaessa ja niiden loppuessa, joten 45 minuuttia ehtii välissä juosta oikein hyvin. Olen käynnistelemässä pitkästä aikaa myös työmatkajuoksua.

Kuva: Timo Turkka

Salitreeniin olen panostanut viime aikoina huolella. Tuntuu, että voiman lisääminen on hidasta, mutta pientä edistystä olen huomannut. Kuten olen kertonut, olen jakanut saliohjelmani kolmeen osaan: jalat, pakarat ja olkapäät, sitten ojentaja, rinta ja trx-vatsat sekä hauis, selkä ja vatsat kehonpainolla ja 10 kilon kiekolla. Salikäyntejä on tullut viikkoon 3-4 ja tuo jaettu ohjelma toimii tosi hyvin, sillä se kehonosa, jota salilla kullakin kerralla teen, on aina ehtinyt palautua. Ensi viikon maanantaina jaan ohjelmani viimeisen osan täällä blogissa. Kaksi ekaa osaa voit lukea, kun klikkaat linkkejä yläpuolella. Koko kehon ohjelman löydät täältä!

Joogaan en ole ehtinyt, mutta joogailen satunnaisesti kotona asana pari kerrallaan kuin myös jatkan leuanvedon harjoittelemista. Kotona tulee myös venyteltyä ja tehtyä muita liikkuvuusliikkeitä. Ja uimakoulu alkoi tiistaina! Siitä kerron lisää pian, oli ihan mahtavaa huomata, kuinka paljon 45 minuutissa voi oppia. Uimakoulukertoja on vielä 4 edessä ja odotan jo seuraavaa kertaa innolla.

Perusperiaatteeni voimatreenin ja juoksun yhdistämisessä

Minulta on paljon kyselty, miten yhdistän salitreenit ja juoksun. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että olen ohjannut ryhmäliikuntaa vuodesta 1999, vaikka tällä hetkellä ohjaan vain yhden sisäpyöräilytunnin viikossa. Muutamaa vuotta lukuun ottamatta tunteja on ollut keskimäärin 10-15 viikossa, joten paitsi että olen tottunut paljoon urheiluun, olen tottunut myös tuplatreeneihin ja liikkumaan pari kolmekin kertaa päivässä. Siksi tämäkin on sujunut niin, että en ole tuntenut väsymystä tai liiallista rasitusta. Ja nukun myös paljon, viime yönä posotin unta 21.15-6.15, tosin alkuviikosta olin herännyt kahtena yönä jo neljältä enkä saanut enää unta, joten niinä öinä unet jäivät lyhemmiksi.

Tässä kuitenkin muutama perusperiaatteeni salin ja juoksun yhdistämisestä:

  • Sellaisena päivänä, kun teen salilla jalkoja ja pakaroita, en juokse.
  • Jos samana päivänä teen sekä salitreenin että juoksen, käyn usein aamulla ennen töitä salilla ja illalla juoksemassa. Joskus harvoin toisinpäin.
  • En juokse samana päivänä pitkää 2-3 tunnin lenkkiä ja tee salitreeniä. Pitkispäivän ainoa treeni on pitkis.
  • Salipäivänä teen siis joko tonnin vedot, progressiivisen lenkin tai pk-sykkeisen lenkin.
  • Kun ohjaan sisäpyöräilyn, teen tuplatreenin eli juuri ennen ohjaustani teen salilla joko ojentajan, rinnan ja vatsan tai hauiksen, selän ja vatsan. En kuitenkaan yhdistä spinutuntia jalkatreeniin. Ja jos ohjaan kaksi spinutuntia putkeen, en käy salilla ennen tunteja.
  • Pitkiksen jälkeisenä päivänä en myöskään tee jalkoja ja pakaroita salilla.
  • Viikossa pidän 1-2 kokonaan treenivapaata päivää.

Ihanaa päivää!

Jenny 

INSTAGRAMISSA: jenny_vastaiskuankeudelle

FACEBOOKISSA: vastaiskuankeudellefi

LUE MYÖS, HYVÄN SAA LAITTAA KIERTÄMÄÄN: 

Tilaa tammikuussa ilmestyvä Uuteen nousuun –kirjani

Kehonhuolto on palkinto treenistä

Kävely ja ulkoilu – uudet trendilajit