Matala ferritiini – ilman oireita

Kas niin siinä kävi, että itsellänikin mitattiin matala ferritiiniarvo – ilman oireita. Ferritiini eli varastorauta on puhuttanut viimeisen parin vuoden aikana, ja luulin jo, että säästyn itse tähän keskusteluun osallistumisesta. Kun tämän vuoden maaliskuussa kävin silloisella työpaikkalääkärillä terveystarkastuksessa, pyysin myös, että minulta mitataan samalla ferritiini, ihan vain huvin vuoksi. Ferritiiniarvon mittaus ei kuulunut tavalliseen pakettiin, mutta terveydenhoitaja oli myötämielinen ja pian sainkin kokea ison yllätyksen. Kaikki muut arvot olivat hyvät tai todella hyvät, paitsi tuo perhanan ferritiini.

Tammikuun lopulla olin luovuttanut verta ensimmäisen (ja toistaiseksi ainoan) kerran elämässäni. Tuolloin mitattiin hemoglobiini, joka oli 144. Maaliskuun terveystarkastuksessa hemoglobiini oli tippunut 139:n, joka sekin on vielä hyvä, mutta ferritiini sitten yllättikin. Olin ihan varma, että ferritiiniarvoni olisivat huippuluokkaa, mutta niinpä sain lukemaksi surkean 18.6. Toki lukema oli laajan viitearvon sisällä (10–150 µg/l), mutta silti yllättävän alhainen. Ja varsinkin se on alhainen kaltaiselleni paljon kuntoilevalle naiselle.

Oma tilanteeni oli siitä vielä kuitenkin hyvä, että hemoglobiini oli noin korkea, mitä se oli. Raudanpuutehan alkaa näkyä hemoglobiinissa vasta sitten, kun raudanpuutos on tosi pitkällä.

Matala ferritiini ilman oireita

Miksi sitten yllätyin ferritiinilukemasta oli se, että minulla ei ollut ollut mielestäni mitään oireita. Olin koko talven treenannut paljon 8–12 tuntia viikossa (olen toiselta ammatiltani liikunnanohjaaja ja pieniä pätkiä lukuunottamatta liikkunut jo pari vuosikymmentä 10–15 tuntia viikossa), mutta olin palautunut hyvin treeneistä. Olen ollut elämässäni kahdesti ylikunnossa, joten tiedän, miltä tuntuu, kun ei palaudu ja miten se kehoon ja pääkoppaan vaikuttaa. Nyt olivat myös kynnet, hiukset ja mieli kunnossa.

Ainoa oire, minkä keksimällä keksin, oli tammikuussa kolmisen viikkoa jatkunut yöheräily, mutta olin olettanut sen johtuvan työhön liittyvästä stressistä ja tyytymättömyydestä. Myös ajoittain apean mielen olin laittanut työstressin ja sen piikkiin, että en tiennyt, mitä haluan työelämältäni.

Vaikea sanoa, kummasta nuo kaksi johtuivat, eikä sillä nyt ole niin merkitystäkään, sillä kumpikaan ei ole itselleni tyypillistä enää nykyään (toisin oli 10 vuotta sitten, kun paloin loppuun ja masennuin). Tosin heinäkuun lopussa toistui tuo parin viikon yöheräily, mutta oletin sen johtuvan loman loppumisesta ja siitä, että töissä oli paljon meneillään.

Alppimatka meni putkeen matalasta ferritiinistä huolimatta. Kuva: Alppimentorit.

Monilla on vakavia oireita

Liityin Facebookissa ferritiiniryhmään ja luin ryhmän juttuja muutaman päivän. Sitten totesin, että minun on parempi pysyä sieltä poissa, aloin tuntea itseni jo ihan luulosairaaksi. Monilla ryhmässä kirjoittaneilla ihmisillä nimittäin oli vakavia oireita matalan ferritiinin takia ja aloin jo kuulostella itseäni liikaakin, että onko itselläkin samanlaisia!

Ei ollut.

Olin tuntenut itseni täysin elinvoimaiseksi ja terveeksi ennen tuon ferritiinilukeman saantia. Googlasin aiheesta kaiken mahdollisen ja törmäsin Terveystalossakin vastaanottavan ravitsemusterapeutti Petteri Lindbladin sivuihin. Varasin hänelle tupla-ajan, jonka sain vasta kesäkuun alkuun. Kerron Petteriltä raudan imeytymiseen saamistani vinkeistä myöhemmin täällä blogissani, mutta parituntinen tapaamisemme oli hedelmällinen, joskin kassalla hieman kirpaisi maksaa 295,50 e.

Selvisi myös, että naisurheilijan raudantarve voi kasvaa jopa 70 prosenttia. Erityisesti, jos lajina on pitkän matkan juoksu, riski raudanpuutteeseen on todellinen. Kestävyysjuoksu lisää raudanpuutosta, koska kun jalka iskeytyy maahan, rikkoutuu punasoluja, ja ihminen menettää rautaa. Tätä kutsutaan askelhemolyysiksi. Tuosta tiedosta hieman stressaannuin, sillä olihan edessä heinäkuun alussa alppimatka, jossa neljän päivän aikana etenemistä tulisi reilu 160 kilometriä ja 10 000 nousumetriä. Alppimatka meni kuitenkin hyvin ja niin sujui myös siitä palautuminen.

Juoksu on yhä päälajini.

Rautakuurilla maaliskuusta

Mitä sitten olen tehnyt toisin, jotta rauta-arvoni nousisivat? Mitään tiettyä syytähän omalle tilanteelleni ei ole löytynyt. Olen syönyt lääkärin ohjeesta rautaa maaliskuusta lähtien, aluksi tupla-annoksen (2 x 100 mg), nyt jo pari kuukautta yhden tabletin vuorokaudessa. Koska olen myös herkkävatsainen, parhaiten itselleni rautavalmisteista ovat sopineet Ferrodan ja Obsidan, joita olenkin vuorotellut. Otan rautalääkkeen aina c-vitamiiniporetabletin kanssa.

Petteri Lindbladilta sain myös ohjeita, jotta saisin ruoasta mahdollisimman paljon rautaa. Ei riitä, että syö ruoka-aineita, joissa on rautaa, vaan niitä on syötävä mieluiten c-vitamiinipitoisen ruoka-aineen kanssa ja niin, ettei samaan aikaan syö ruoka-aineita, joissa on fosfaattipitoisia fytaatteja, jotka häiritsevät raudan imeytymistä. Huh, ei ole helppoa!

Tällä hetkellä oloni on yhtä elinvoimainen kuin ennen ferritiinitulosten saamista. Mutta kuten sanottu, itselläni matala ferritiinitaso ei aiheuttanut oireita, jotka olisin tunnistanut. En ole tuon maaliskuun jälkeen mittauttanut ferritiiniarvojani, mutta lokakuussa se tapahtuu, ja jännittävä on nähdä, miten paljon ne ovat nousseet puolen vuoden rautakuurin jälkeen. Olen myös yrittänyt syödä niin, että saisin ruoasta rautaa ja että se imeytyisi. Sen tiedän, että monilla ferritiiniarvot nousevat todella hitaasti, joten ihmeitä en odota. Aika kaukana ollaan vielä niistä lukemista, jotka Petteri mainitsee blogikirjoituksessaan naisurheilijalle sopiviksi, eli 50–250.

Olisi kiinnostavaa kuulla sun kokemuksista ferritiiniin ja erityisesti liikuntaan liittyen! Lisää ferritiinikirjoituksia tulossa, pysy linjoilla, jos aihe on itselläsi ajankohtainen.

Mahtavaa lauantaita,

Jenny

INSTAGRAMISSA

FACEBOOKISSA

P.s. Sydän tuohon alas on tullut jäädäkseen. Saa painaa, kiitos <3

Vauhtisammakko-juoksukoulut alkavat Helsingissä

Kotitreeni astui elämääni

Överi sokeri jäi, kun laitoin ruokarytmin kuntoon

Miten pitää huolta siitä, että virtaa riittää seuraavaan lomaan saakka?

Kateus ja tyytymättömyys – kesän vitsaukset