Parempi startti nihkeään aamuun on vain yhden lauseen päässä

Aina päivä ei lähde näpsäkästi liikkeelle, mutta uskon, että pitkälti sen kulku on kiinni aamun ajatuksista ja uskomuksista. Parempi startti nihkeään aamuun voi olla vain yhden lauseen päässä.

Kauan sitten oli aika, kun vihasin maanantaita. Tai ehkä vihaamisen sijaan oikeampi sana on pelko. Pelkäsin maanantaita. Jo sunnuntain puolella aloin stressata tulevaa viikkoa ja työpäiviä. Se ei ole yhdentekevää missä ja millaisessa ympäristössä ja millaisten ihmisten kanssa töitä tekee. En ole koskaan voinut olla kovin pitkään työpaikoissa, joissa en ole viihtynyt syystä tai toisesta. Ja töitä tässä on tehty enemmän ja vähemmän 28 vuotta! Kyllä, aloitin viikonloppuhommat 11-vuotiaana ja siivosin hotellihuoneita. Amerikkalaisrouvat aina ihmettelivät minun ja ystäväni ”nuorekasta ulkomuotoa”. Valehtelimme heille, että olemme 15. Oi noita aikoja!

Nykyään maanantai on päivä missä muutkin, ihan yhtä hyvä. Uskon, että tuolloin aiemmin myös omilla ajatuksillani oli merkitystä. Olin hyvä lietsomaan jo olemassa olevaa pelkoani entistä suuremmaksi. Ajatukset voivat vaikuttaa puolin ja toisin. Joskus onkin hyvä pysähtyä kuulostelemaan, millaisia keloja pääkopassa pyörii.

Ja nykyään on toisin, mitä maanantaihin tulee. Toki viikonloputkin ovat ihania, kun on kunnolla aikaa olla perheen kanssa. Mutta sunnuntai-illalla valitsen innokkaana vaatteita seuraavaksi päiväksi ja pakkaan treenikassia. Työpäivän jälkeen kun saan mennä ohjaamaan tällä hetkellä ainoan oman ryhmäliikuntatuntini. Se, miten porukka jaksaa tulla maanantaina kello viisi salille panostamaan hyvinvointiinsa, on aina yhtä innostavaa.

Uusi päivä, uusi startti

Maanantai, mutta niin myös jokainen muu aamu voimme ajatella, että meillä on uusi päivä edessämme. Itseäni aina voimaannuttaa ajatus uudesta startista. Eilisen murheet ja huolet voi jättää taakse. Eilisen iloista voi olla kiitollinen, ja edessä on uudet mahdollisuudet, joihin voi tarttua.

Sitä voi karistaa kaikenlaiset roolit harteiltaan ja milloin tahansa olla tukeutumatta minä olen tällainen -tarinaan. Ihan todella voi sydämellään päättää, että tänään minä olen uusi ja minulla on uusi päivä edessäni. Vanhan tai joskus tapahtuneenkaan ei tarvitse sanella, kuka olen tai mitä voin tehdä tänään.

Sitä paitsi uskon, että tässä hetkessä ei tärkeintä edes ole se, mitä teimme eilen tai viisi vuotta sitten, tärkeintä on se, mitä olet juuri nyt, mitä annat muille juuri nyt, mille sydämesi palaa juuri nyt. Ei ole merkitystä iällä, menneisyydellä, henkilökohtaisella historialla, sillä mitä teki tai jätti tekemättä. Merkitystä on tällä hetkellä. 

Viisi lausetta sinunkin aamuusi 

Minulla on tapana aloittaa aamuni fiilistelemällä tulevaa päivää. Saatan sanoa, että 1) tästä tulee loistava päivä, oi miten ihanaa saada herätä. Silloin, kun olen erityisen väsynyt, vältän väsymyksestä valittamista. Sen sijaan saatan sanoa, että 2) jei, mikä mahtava päivä on tulossa. Ja voi tätä energian määrää! Ehkä lausahdan tuon hieman ironisesti, mutta se toimii paremmin kuin se, että jauhaa kuinka väsynyt sitä taas onkaan. Kun aamulla pesee kasvot ja hampaansa, voi peilille sanoa hymyillen, 3) hei sinä hyvä tyyppi. Tehdään tänään ihmeitä. Peiliin tuijottavalle harakanpesälle voi myös todeta, että 4) huomenta, paras päivä tulossa. Elämä ON ihmeellistä. Ja vielä 5) Onpa huippua, miten rajattomat mahdollisuudet odottavat minua. Mitä vain voi tapahtua, milloin tahansa.

Toimii. Ainakin paremmin kuin negistely, valitus, surkuttelu, päivittely tai paskanjauhanta.

Kaunista viikon alkua sinulle!