10 oppimaani asiaa elämästä

10 oppimaani asiaa elämästä, aika diippiä. Rakas esikoiseni täyttää tänään 20 vuotta. Aika on hurahtanut ja paljon on tapahtunut, niin hyvää kuin pahaakin, mikä on tavallista elämässä. Halusin kirjoittaa 10 asiaa, jotka olen tänä aikana oppinut. Ehkä toimivat sullakin, kuka tietää?!

1 Kaikki menee ohi. Mikään tunne ei kestä ikuisesti. Suurin suru, pahin pelko, ankein ahdistus ja syvin toivottomuus. Nekin kaikki hiipuvat ja muuttuvat. Joskus ne katoavat kokonaan, joskus eivät.

Sama pätee myös positiivisiin tunteisiin. Siksi olen oppinut ja yhä opettelen muistamaan sen ikuisen muutoksen ja olemaan kiitollinen hetkistä. Kun alkaa tarkkailla omia tunteitaan, siitä alkaa jännittävä matka.

2 Mikään tilannekaan ei kestä samana loputtomiin. Kaikki muuttuu. Ihminen oppii suhtautumaan asioihin eri tavoin. Joskus pelkkä asenteen tai näkökulman vaihtaminen tuo tilanteisiin uuden ulottuvuuden, jota ei aiemmin ole edes huomannut.

3 Sinä pärjäät kyllä. Vaikka aina ei tunnu siltä ja joskus toivo ja luottamus ovat kortilla, niin itse en ole koskaan lopettanut hokemasta ”kaikki järjestyy” -mantraani. Joskus järjestyminen vie päivän, joskus 10 vuotta, mutta tuon olen elämässäni todeksi kokenut.

4 Keskity omaan elämääsi ja sen parantamiseen. Sen sijaan, että olisi kateellinen ja kyyläisi toisten tekemisiä, kannattaa kaikki paukut laittaa siihen omaan ainutlaatuisen elämään, jota täällä elellään. Jos jokin asia kaipaa muutosta, muuta sitä.

5 Kukaan ei voi tehdä muutoksia puolestasi. Ihan sama, mitä muut sanovat, ihminen pystyy muuttamaan vain omaa elämäänsä, ei kenenkään toisen. Myöskään kukaan toinen ei pysty muuttamaan meidän elämäämme. Motivaation muutokseen täytyy lähteä itsestä. Toisen mieliksi toki voi tehdä muutoksia, mutta ne tuskin ovat kestäviä.

6 Elämä on lahja. Kyllä, ajattelen vahvasti, että elämä on lahja. Joskus se lahja tulee sellaisessa paketissa, jonka haluaisi vain palauttaa, mutta jälkikäteen kun katsoo, niin niitäkin hetkiä on tarvittu. Itselläni ainakin ne kaikista paskimmat lahjat ovat muuttaneet itseäni eniten, ja siitä olen enemmän kuin tyytyväinen. Nykyinen tietoisuus ja tapani olla ja elää ei olisi tullut sen helpoimman kautta. En tiedä miksi asia on näin, eikä minun tarvitsekaan tietää. Mutta jokaisena aamuna, kun silmäni avaan, olen kiitollinen siitä, että saan olla täällä.

7 Lapset ovat vain lainaa. Välillä on aikoja, kun lapset haluaisi palauttaa sinne, mistä ne tulivatkin eikä vanhemmuus aina ole mitään ruusuilla tanssimista. Silloin kannattaa muistaa se, että se lapsi ei asu kanssasi ikuisesti. Joskus itsekin olin niin väsynyt, etten aamulla tiennyt, miten selviän iltaan asti. Mutta niin ne vain lapset kasvavat ja ajat muuttuvat. Ja vanhempien lapsien kanssa on vain luotettava, että kyllä ne pärjäävät omillaan. Pienten lasten kanssa pitää jaksaa olla esimerkki, sillä se kannattaa myöhemmin. Tee, niin kuin haluat lastesi tekevän! Ja sinä vaikeimpana hetkenä muista, että aika rientää. Kohta ihmettelet samaa kuin minä, minne 20 vuotta katosi.

8 Vaikka elämä paukuttaa myös litsaria poskelle, ilo, onnellisuus, toivo, rakkaus ja ystävällisyys voivat olla sinunkin arkesi perusvireenä. Ne eivät poissulje negatiivisia tunteita. Kun arjen perusvire on myönteinen, kestää myös negatiiviset asiat paremmin ja ymmärtää juurikin, että kaikki menee ohi. Sitä ymmärtää, että elämään mahtuu kaikkea, siis ihan kaikkea, mutta ei lannistu!

9 Muista rakastaa. Ja jaella haleja ja ystävällisyyttä myös niille vaikeille tyypeille, koska he usein tarvitsisivat eniten ihmisten lämpöä ja huomiota.

10 Muista pyytää apua, silloin kun sitä tarvitset. Aina löytyy joku, joka haluaa auttaa. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, vaan se on todellista vahvuutta ja rohkeutta. Ja myöhemmin, kun pöly on laskeutunut, puhu vaikeuksistasi, joista sinä olet selvinnyt! Se antaa toivoa heille, jotka uiskentelevat vielä siellä syvissä vesissä.

Ihanaa lauantaita ja rakkautta sulle! Minä lähden nyt lenkille ja olen onnellinen siitä, että on kaksi jalkaa, joilla juosta. Sekään ei ole itsestäänselvyys!