Talvijuoksuvaatteet kelille kuin kelille
Talvijuoksuvaatteet-postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä verkkokauppa Bikester.fi:n kanssa
Talvijuoksuvaatteet – aiheuttaako talvisille lenkeille pukeutuminen päänvaivaa? Apua tulee tässä postauksessa.
Mikäs sen parempi juoksuilma kuin että lunta tupruttaa suoraan naamalle ja maa on valkoinen? Mitä hurjempi keli, sen parempi lenkki on pitänyt ainakin tänä talvena paikkansa useasti omalla kohdallani. Talvijuoksu vaatii toki hieman enemmän suunnittelua kuin juoksu kesällä. Lisäksi pitää sietää sitä, että kuuma voi tulla jo pukiessa. Siksi laitankin juoksukamat valmiiksi hyvissä ajoin ennen lenkkiä, ettei sitten hiki päässä tarvitse etsiskellä hanskoja, säärystimiä tai kadonnutta paksumpaa juoksusukkaa. Bikesterilla on laaja valikoima juoksuvaatteita ja nyt kannattaa käydä kurkkimassa myös mahdollisia alennuksia!
Juoksu talvella hyvin vaihtelevissakin olosuhteissa ja alustoilla vaatii siis hieman asennetta, enemmän vaatteita kuin kesällä sekä sopivasti suunnittelua, mutta ulkoliikunta palkitsee aina, ja sisälle palaa joka kerta onnellinen juoksija.
Tarkista ilma ennen lenkkiä
Ennen kun lähden ulos, tarkistan paitsi lämpötilan, myös mahdollisen tuulen kännykästä. Toki kurkkaan myös ikkunasta ulos, ja varsinkin viime päivinä se on kertonut jo paljon sekin, kiitos Valtteri-myrskyn. Erityisesti merenrantoja pitkin juostessa viima voi olla jäätävä, ja tekee ilmasta kylmemmän kuin mitä lämpömittari väittää sen olevan. Metsässä taas voi tulla kuuma, mutta mieluummin niin päin, vaatetta saa helposti pois. Usein lähteekin itseltäni pipo ja hanskat, kun olen päässyt vauhtiin.
Pukeutuminen on totta kai yksilöllistä, joku juoksee täydessä talvitällingissä muutamalla plusasteella, joku toinen taas vetää lenkkiä sortseissa pakkasella, tunnen kummankinlaisia ihmisiä. Tärkeintä on tunnustella, mikä tuntuu itselle miellyttävältä juoksuvarustukselta. Mutta jos vaatetta on liikaa päällä, olosta voi nopeasti tulla tukala. Kerrospukeutumista kannattaa suosia, ja itselläni on usein mukana juoksuliivi tai -reppu, jonne saan ylimääräiset vaatteet ja asusteet sullottua. Jos taas juoksen jotain tiettyä lenkkiä, olen piilottanut myös liiat juoksuvaatteet jonnekin reitin varrelle ja kipaisen sen tai ne noutamaan ennen kotiin menoa. Juoksen myös paljon välimatkoja ja lapsen treenien aikaan, jolloin lisävaatteet ovat tarpeen, sillä suihkuun ei pääse heti. Välillä ekstratakki odottaa autossa, välillä puskassa, välillä repussa.
Talvijuoksuvaatteita joka lähtöön Bikesterilla
Lenkille startatessa saakin aluksi olla jopa kylmä, sillä silloin vaatetta on luultavasti sitten sopivasti, kun kroppa alkaa lämmetä. Toki myös tilanteeseen vaikuttavat vauhdit. Run-walk-runia tehdessä tai tasavauhtista rauhallista peruskestävyyttä hölkötellessä ei tule itselleni lainkaan niin kuuma kuin kovemmissa vedoissa tai vaikka Nuuksiossa alppirymyssä, jossa mennään ylös alas sauvojen kanssa.
Ja kuten jo totesin, itse suosin kerrospukeutumista. Silloin vaatetta voi tarvittaessa lisätä tai vähentää.
Jos mittari näyttää muutamaa pakkasastetta, riittää usein merinovillainen tai tekninen pitkä ohut aluspusero ja sen päälle ohut juoksutakki. Jalkaan puen joko kesä- tai talvijuoksutrikoot, riippuu tuulesta.
Jos pakkasta on –10, puen usein yläosaan paksumman puseron ja alaosassa on merinovillahousut tai kesätrikoot ja löysemmät juoksuhousut tai tuulihousut. -20 lukemissa (tämä alkaa olla oma pakkasrajani juoksussa) jalassa ovat usein paksut talvijuoksuhousut ja niiden päällä tuulihousut tai löysät juoksuhousut. Yläosassa on silloin alimpana ohut tekninen tai merinovilla, sitten paksumpi talvijuoksupaita ja talvijuoksutakki. Kovemmalla pakkasella käytän usein pipoa, pienemmällä pakkasella usein tuubihuivia. Räntäkelilläkin ja tuulella pipo suojaa usein päätä, mutta saattaa päätyä taskuun jossain vaiheessa. Käsissä on usein talvella tuulenpitävät juoksuhanskat ja kovalla pakkasella villalapaset joko pelkästään tai hanskojen päällä.
Räntäsateella käytän usein goretex-takkia, jalassa normitrikoita tai goretex-housuja kesätrikoiden tai merinohousujen päällä ja yläosan alla on tekninen tai merinovillainen ohut pusero. Goretexille on paikkansa, mutta jos ei sada, se on turhan kuuma ja siksi epämukava. Säärystimiä käytän talvella oikeastaan aina. Niiden allakaan ei iho ole paljaana, vaan suojaan nilkat ja akillesjänteet pitkillä lämpimillä talvijuoksusukilla, vaikkei pakkasta olisi montaa astetta. Säärystimiä voi tarvittaessa käyttää kyynärvarsissakin irtohihojen tapaan, jos on kova palelemaan käsivarsista kovalla pakkasella. Tuubihuivia pidän joko kaulassa ja pienemmällä pakkasella myös päässä, se voi olla trikoota tai merinovillaa. Pimeällä heijastinliivi tai irtoheijastimet on ihan must!
Valitse itselle sopivat talvijuoksukengät
Jotkut juoksevat samoilla tossuilla kesät talvet, mutta rosopohjaisemmat polkujuoksukengät esimerkiksi vibram-pohjalla tai nastoitetut lenkkarit tai mihin tahansa juoksukenkiin sopivat kumisissa ja helposti puettavissa remmeissä olevat irtonastat tuovat pitoa ja turvaa askeleeseen. Itse suosin tällä hetkellä polkutossuja ja jäisillä poluilla vielä jälkimmäisiä polkutossujen kanssa. Talvijuoksuun soveltuvia kenkiä on kuitenkin monenlaisia.
Tärkeää on kuitenkin luottaa omaan askeleeseen, eikä alkaa hissutella lumen, sohjon tai jään takia. Jos pelkää kaatumista, nastoitetut kengät ovat hyvä vaihtoehto, mutta niilläkään ei kannata juosta koko talvea, sillä tuntuma alustaan on kova.
Pääkallokeleillä saatan tehdä juoksutreenit myös kuntokeskuksen juoksumatolla. Toki nyt tammikuussa se ei ole ollut Helsingissä mahdollista, mutta nyt ne salit taas aukeavat, jee.
Ole kärsivällinen
Talvijuoksu kovalla pakkasella tai erittäin lumisella kelillä on raskaampaa kuin kesäisillä lenkkipoluilla kirmaaminen. Sykkeet usein nousevat, lumipöpperössä eteneminen tuntuu raskaalta eikä vauhti välttämättä päätä huimaa. Kovalla pakkasella myös hengittäminen on haasteellista, sillä suun kautta hengitettäessä ilma on kylmempää ja heikommin puhdistetumpaa kuin nenän kautta hengittäessä ja keuhkot voivat olla kovilla. Ihan kovimmilla pakkasilla teenkin vain rauhallista pk-harjoittelua tai menen salille ja laitan nämä jalkaan.
Kivoja lenkkejä! Kun mennään kevättä kohti, tämä postaus on taas ajankohtainen!
Comments are closed.