Toistuva tekeminen on tavoitetta tärkeämpää

Tuntuu, että viime aikoina en ole muusta puhunutkaan kuin painonhallinnasta ja elämänmuutoksesta! Tänään aiheesta oli haastatteluni Ilta-Sanomissa. Tuntuu siltä, että minulta alkavat kohta puheenaiheet loppua tai siis ehkä niin paremminkin, että tunnen toistavani itseäni, mitä toki teenkin näissä eri haastatteluissa.

Ja kun minulta kysellään jippoja ja kikkoja, joilla ylipainosta pääsee tai pysyy siinä itselle sopivassa, saavutetussa normipainossa, niin joudun aina aiheuttamaan ”pettymyksiä”, koska jippoja ja kikkoja ei ole. Kyse on elämäntapojen muuttamisesta ja perusarjen kunnioittamisesta. Kyse on siitä, että syö riittävästi ja sopivasti, monipuolisesti, ja säännöllisesti, nukkuu tarpeeksi ja liikuttaa itseään, on aktiivinen arjessa. Ei ole oikoteitä, ei pikakeinoja, ei taikapillereitä mihinkään nopeaan ja pysyvään muutokseen.

Enkä muuten yhä edelleenkään voi lakata ihmettelemästä sitä, miten itse olin jojotteluvuosina aina yhtä hämmentynyt, kun kilot olin pudottanut ja ne palasivat korkojen kera. Mitä muuta olisin voinut edes odottaa, koska aina sen tietyn aikaa kestäneen tiukan rutistuksen jälkeen palasin niihin elämäntapoihin, jotka olivat minut lihottaneetkin. Mutta joskus asiat näkee kirkkaasti vasta jälkikäteen.

Hyvä on pysähtyä välillä tunnustelemaan, miten ja mitä tekemällä on päätynyt tähän hetkeen!

Pikakeinoihin turvautuminen on sitä, että emme pureudu pulman syihin

Jälkikäteen olen ymmärtänyt senkin, mitä pikadieetteihin turvautuminen oikeastaan kohdallani oli. Se oli sitä, että en aikanaan pureutunut ongelman eli omassa tapauksessani liikapainon ytimeen ja syihin, vaan pelkkiin nopeihin ratkaisuihin. Ja juuri koska en koskaan pohtinut sitä, miksi ylipaino oli syntynyt, vaan halusin nopeita ratkaisuja, mikään ei muuttunut. Ihan kuin olisin kuvitellut, että ne kilot olisivat tippuneet taivaalta kehooni.

Itseltäni ei puuttunut rohkeutta muuttaa asioita, mutta koska en koskaan ajatellut, miksi lihoin takaisin ja jojottelin, sanoisin, että minulta puuttui tuolloin taitoa muuttaa asioita pysyvästi. Uskon, että tässä syynä oli kärsimättömyys. Koska olin kärsimätön ja toivoin tuloksia heti, en jaksanut tai halunnut perehtyä asioihin kovin syvästi vaan mieluiten oikaisin. Se johtui varmaan siitäkin, että en aina halunnut kohdata tilannetta sellaisena kuin se oli. Muistan monesti ajatelleeni, että miten taas saatoin olla siinä samassa jamassa sen jälkeen, kun kilot olin onnistuneesti pudottanut. Se nostatti häpeän ja epäonnistumisen tunteita, eikä niitä ole aina kiva kohdata.

Toistuva tekeminen on tavoitetta tärkeämpää

Vaikka itse uskon, että jokin konkreettinen tavoite on hyvä olla siinä vaiheessa, kun alkaa pudottaa painoa ja muuttaa elämäntapojaan, aika pian se kilomäärä kannattaa jättää syrjemmälle ja keskittyä kyseisen lopputuloksen sijaan omaan tekemiseen. Eli koko ajan ei mieti, että vitsi, pitäisi pudottaa viisi, viisitoista tai 30 kiloa, vaan miettii enemmän sitä, mitä itsen kannattaa tehdä matkan varrella, mitkä ovat ne päivittäiset asiat, joita kannattaa toistaa. Mitä pitää lisätä ja mitä vähentää? Tavoitehan on jo tiedossa, eikä pelkästään sen kelaaminen auta. Tärkeämpää on pohtia, mitkä ovat oikeat tavat olla matkalla kohti tavoitetta.

Haluanko muutosta tarpeeksi? Uskonko onnistumiseeni?

Kaikkein tärkeimpiä asioita elämänmuutoksessa riippumatta sen laadusta on ehkä se, että kysyy itseltään, onko muutos itselle niin merkityksellistä ja tärkeää, että siihen haluaa todella sitoutua. Jos vastaus on ei, miksi tavallaan edes aloittaa ja käyttää muutokseen aikaa, jos sitä ei oikeasti edes halua toteuttaa? Toinen, mitä tarvitaan, on usko omaan onnistumiseen. Koska jos itse ei usko siihen, että voi onnistua, miksi lopulta edes yrittää?

Aina omaan onnistumiseen uskominen ei onnistu tosin itseltänikään. Mutta heikolla hetkellä palaan sellaiseen hetkeen, jossa todella onnistuin ja ylitin itseni. Silloin paitsi että viljelen tuota sen hetken tunnetta, mietin usein, mikä onnistumisen aiheutti. Mitä tein silloin eri tavalla kuin nyt?

Tällaisia ajatuksia tänään, mahtavaa viikon alkua!

Jenny

TERVETULOA INSTAGRAMIIN 

TERVETULOA FACEBOOKIIN

Lue ja laita hyvä kiertämään:

Työmatkajuoksun plussat ja miinukset

Ylikierrostelun rauhoittelua ja haastattelu Fit-lehdessä

Elämänmuutos vie aikaa ja vaatii toistoa – mutta yhtäkkiä huomaa, että kaksi vuotta on kulunut

Uuteen nousuun – löydä energisempi elämä -kirjani on ilmestynyt

Vuoden 2018 juoksutavoitteet menivät aikalailla persiilleen