Treenien suunnittelu etukäteen – kyllä vai ei?

Itse olen suunnitellut treenejäni usein viikko kerrallaan, mutta nytpä yritän alkaa järjestelmällisemmäksi. Tosin jos viime vuoden treenit menivät paikoin persiilleen influenssan ja jalkapöydän murtuman takia, niin pakko sanoa, ettei tämäkään vuosi alkanut kovinkaan vahvasti. Uuteen nousuun -kirjani aiheuttaman ylimääräisen hässäkän, josta toki olen kiitollinen, ja päivähommien hirmukiireen takia en pystynyt tai edes olisi jaksanut tehdä kaikkia haluamiani treenejä, vaan keskityin työprojektien loppuunsaattamiseen, asenteen pitämiseen valoisana (siinäkin paikoin hieman epäonnistuin), nukkumiseen ja siihen, että söin säännöllisesti ja semiterveellisesti. Sali vaihtui lähes kokonaan satunnaiseen kotijumppaan ja treeniohjelman lenkit vaihtuivat työmatkojen juoksemiseen pari kolme kertaa viikossa, vaparia kävin hiomassa viimeksi tammikuun alussa. Mutta tämä kaikkihan on sitä, mitä elämäksi kutsutaan. Ja kun pahin työrysä ja sen myötä syntynyt stressi sitten helpotti, iski ensin flunssa ja kirsikkana kakussa nielutulehdus, krääh. Eli treenit ovat nyt toistaiseksi katkolla vielä siihen asti, kun olen ihan terve enkä joudu miettimään, että olenko tarpeeksi terve treenaamaan. (Koska jos asiaa joutuu puntaroimaan, vastaus on ei. Kun on terve, sen kyllä huomaa ja tuntee, eikä sitä tarvitse enää arpoa.)

Nyt on näin, sitten taas toisin

Mutta nyt on näin ja sitten taas toisin ja koska tiedän, että elämässä sattuu ja tapahtuu ja arjessa on erilaisia jaksoja, turha on murehtia tekemättömiä treenejä, vaan keskittyä siihen, mitä jatkossa tekee, jotta saa ja ehtii tehdä kaiken sen liikunnan, jonka haluaa tehdä. Vaikka tammikuussa treenien suunnittelu jäi enimmäkseen siihen, että katsoin viikonloppuna tulevan viikon kalenteria ja totesin, ettei sinne perhana sentään mahdu kuin murto-osa loppuvuonna tekemistäni noin 10 treenitunnista viikossa, huomasin yhä sen, miten tärkeää itselleni on se, että edellisenä viikonloppuna katson tulevan viikon ohjelmaa ja kirjaan harjoitukset kalenteriin, jotta ne tulevat ainakin siinä normaalitilanteessa tehtyä.

Loppusyksystä näytti tältä! Nyt onneksi ihanan lumista, eikä nilkat koskaan paljaana! Treenit kalenteriin – yes or no? Kuva Fabian Björk.

Iso juoksukakku purtavana

Tänä vuonna olen haukannut aika ison palan kakkua, mitä juoksemiseen tulee. Kesällä ja syksyllä, kun olin telakalla, tuli surffattua netissä ja varattua kolme kohtalaisen pitkää matkaa juostavaksi: Kaarinan rataultran 12 tuntia tosin saattaa vaihtua kuuteen tuntiin, sillä sitä seuraavana viikonloppuna meillä on alppijoukkueemme ”vuoristotreenit” Solvallassa, ja kumpanakin päivänä on tarkoitus hölkötellä 6-7 tuntia ja kerätä nousumetrejä. Heinäkuun alussa kutsuu siis Trail du Mont Blanc ja elokuussa vielä Ultravasan 90. Että siinä on tavoitetta kerrakseen, ja toki joitain lyhempiä kisamatkoja siihen päälle ihan harjoituksen ja ilon vuoksi.

Jos suunnittelisi kuukauden kerrallaan viikon sijaan?

Sain kuitenkin suuren kimmokkeen erään alppijoukkuelaisemme suunnitelmasta, kun hän oli alkanut miettiä, mitä arjessa pitää priorisoida ja mihin on keskityttävä, jotta hän selviää kunnialla alppimatkasta ja kevään treeneistämme. Hän oli listannut ihan kuukausittain, kuinka toimia, ja vaikka itse en ehkä ihan vastaavaan järjestelmällisyyteen ylläkään, yritän myös laatia hieman kattavampaa treeniohjelmaa kuin vain tuon viikon kerrallaan.

Jos vaikka saisi kuukauden treenit kalenteriin, olisi mahtavaa, mutta toki niitä sitten voi varioida jaksamisen mukaan. Jos vaikka on nukkunut huonosti ja heräillyt hyvin, tiedän, ettei itseni silloin kannata lähteä tekemään mitään kovin raskasta. Mutta pitkiksiä ja mäkijuoksua on alettava lisätä pikkuhiljaa, salille haluan palata, uimahalliin olisi mahtava ehtiä ja ne suksetkin vielä kököttävät olohuoneen seinää vasta, kun sairastumisen sotki suksen ostajan hiihtosuunnitelmat. Mutta stressiä on turha ottaa mistään, se tehdään, mikä jaksetaan ja ehditään. Ja kun liikunnan priorisoi arjessa korkealle, kuten tein viime syksynä, oli liikuntapalapelin ylläpitäminen yllättävän helppoa, rentoa ja mielekästä, mutta vaati toki sitä suunnittelua.

Olisi kiinnostavaa kuulla, kuinka paljon sinä suunnittelet liikuntojasi! Onko treenaaminen säntillistä ja suunniteltua vai enemmänkin ex tempore -meininkiä?

Mahtavaa sunnuntaita!

Jenny

TERVETULOA INSTAGRAMIIN 

TERVETULOA FACEBOOKIIN

Lue ja laita hyvä kiertämään:

Minusta tulee juoksuohjaaja

Matka Alpeille on alkanut – Tour du Mont Blanc 150 km

Työmatkajuoksun plussat ja miinukset

Elämänmuutos vie aikaa ja vaatii toistoa – mutta yhtäkkiä huomaa, että kaksi vuotta on kulunut

Uuteen nousuun – löydä energisempi elämä -kirjani on ilmestynyt

Vuoden 2018 juoksutavoitteet menivät aikalailla persiilleen