Uusi kesätukka kasviväreillä

Meikäläisellä on uusi kesätukka, jossa on käytetty kasviväriä.

Käyn aina samalla kampaajalla, joka on itselleni jo ystävä enemmän kuin kampaaja, mutta muutama viikko sitten päätin repäistä. PR-toimisto Sugar Helsinki kutsui minut testaamaan Radico Colour Me Organicin Intiassa valmistettua Ecocert-sertifioitua kasvivärisarjaa yhteistyössä Tukkatalon kanssa. Ajatus kasviväreistä palautti minut salamana jonnekin 1980-luvulle. Muistin turkoosikultaisen henna-pakkauksen ja äitini istumassa saunassa hennaväri hiuksissaan pyyhe päänsä ympärillä. Olikin siis ehkä jo aika päivittää tietämystä kasvipohjaisista hiusväreistä.

Ennen ja jälkeen. Tyvi tummeni vielä tästä hieman seuraavina päivinä. (Kuvat: Säde)

Edellisestä kampaajareissusta oli kulunut hieman liian pitkä aika. (Kuva: Sinan Adnan)

Turvallisempi hiusten värjäys kiinnostaa kyllä, sillä aika ajoin hiusten värjäämisen haitat mietityttävät. Juuri siitä syystä kasvatinkin pari vuotta sitten mustan värin kokonaan pois hiuksistani, oli muuten karmea urakka. Ja niinhän siinä sitten kävi, että sorruin mustaan pian uudestaan, koska oma maantienharmaa raitoineen tuntui turhan lällyltä. Tiedostan toki hapetevärien vaarat, mutta toisaalta, voihan sitä käydä mitä vain, missä vain. Toistaiseksi jatkan siis mustalla, mutta mieli voi muuttua milloin tahansa. Huomisesta ei tiedä kukaan.

Tukkatalo oli itselleni nimenä tuttu, mutta en ollut koskaan ollut heidän asiakkaanaan. Tukkatalo on perheyritys ja sitä pyörittävällä Johannalla on kymmenien vuosien kokemus kampaajan työstä. Nykyään Tukkatalossa tehdään paljon sekä kampaajalle että asiakkaalle turvallisempia värjäyksiä, sillä käytössä on Safe Hair Salon -konsepti. Vajaa 15 vuotta sitten Tanskasta lähtöisin olevassa Safe Hair Salonissa haitallisimmiksi todetut kemikaalit on listattu eikä niitä myöskään käytetä.

Espoon Keilaniemen Tukkatalo-toimipisteessä minut otti käsittelyynsä Säde. Yhtään ei jännittänyt mennä itselle vieraan kampaajan tuoliin, vaan päinvastoin, annoin hänelle täysin vapaat kädet esimerkiksi hiusteni pituuden suhteen. Harvoin ehdin aamulla hiuksiani suoristaa tai muuten laittaa, joten ajattelin, että lyhempi malli on helpompi. Enkä ole katunut! Päinvastoin: olen jopa harkinnut vielä lyhempää tukkaa, jonka oma kampaajani saa pätkäistä ennen kesälomia.

Säde sekoittamassa väriä.

Aikamoista liejua, mutta hyvä tuli.

Kukkuu, tässä vielä jännitetään!

Johanna kertoi, että kasviväri on suoraväri, joka myös hoitaa hiuksia. Se ei avaa tai vaurioita hiusta, sillä suoraväripigmentit kiinnittyvät hiuksen pintaan. Kasviväri on kuitenkin kestoväri ja pysyy hiuksissa yhtä hyvin kuin perinteiset hapeteväritkin, joita itselläni on käytetty aina aiemmin. Koska hiukseni olivat mustat, kasviväriin sekoitettiin Elumen-suoraväriä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tumma. Elumen ei myöskään sisällä samoja vaaralliseksi todettuja kemikaaleja kuin perinteinen hapeteväri. Elumenin vaikutus perustuu suoravärjääviin väripigmentteihin, jotka imeytyvät syvälle hiukseen ja ankkuroituvat sinne.

Itse olin tosi tyytyväinen Elumenin ja Radicon väreillä saatuun lopputulokseen ja ensimmäiseen kasvivärikokeiluun. Hiukseni olivat käsittelyn jälkeen kauniin kiiltävät ja hyväkuntoiset. Sain ohjeen, että hiuksia ei saisi pestä pariin päivään, sillä väri tummenee muutaman päivän ajan eikä todellinen lopputulos ole se, joka kampaajan tuolissa on nähty. Tätä ohjetta en ihan pystynyt noudattamaan, sillä hiuksissa oli voimakas tuoksu. Seuraavan päivän maltoin vielä kulkea pää heinältä ja navetalta tuoksuen, mutta kun kuusivuotiaskin alkoi huomautella, että haisen, niin oli pakko mennä hiustenpesulle. Haju tosin ei ollut mitenkään sietämätön, vaan se palautti minut lapsuuteeni ja ihaniin kesiin Mäntyharjulla, kun sain hoitaa mullikoita ja paimentaa lehmiä sekä osallistua monenlaisiin maatalon puuhiin. Vaikka pesin hiukset jo seuraavan päivän iltana, juuren lopputulos oli tumma, vaikkei yhtä musta kuin muualla hiuksissa. Ero ei ollut kuitenkaan silmiinpistävän eikä viikkojen jälkeen juurikasvu ole vielä häiritsevää.

Lopputulos oli hyvä. (Kuva: Sinan Adnan)

Hiukset tänään töissä.

No mutta. Menisinkö uudelleen ekokampaajan tuoliin?

Kyllä menisin. Olin tyytyväinen lopputulokseen.  En kuitenkaan innostunut kasviväreistä vielä valtavasti, mutta paikoin olen hitaasti lämpenevää sorttia. Olenhan vasta ottamassa muutenkin ensiaskeleitani luonnonkosmetiikan parissa. Olen tyyppi, jonka meikkipussista löytyy kaikkea Lidlin maskaran ja luksustuotteiden välistä. Kasvivärit ovat varmasti koko ajan enemmän tätä päivää ja on hyvä, että löytyy vaihtoehtoja, myös allergisoituneille.

Värjäisinko kasvivärillä hiukseni kotona?

En, mieluummin menisin sinne ammattilaisen luokse. Vaikka kasviväreillä on mahdollista värjätä myös kotona, kärsivällisyyteni ei sellaiseen riitä. Näen jo silmissäni sotkun kylpyhuoneessa, värjääntyneet korvat ja läikkiä siellä täällä.

Oletko sinä kokeillut kasvivärejä tai suoravärin ja kasvivärin sekoitusta? Uskallatko värjätä hiuksia normi hapeteväreillä?

Torstai, toivoa!

Jenny