Ystävyydestä
Jaetaanko Vuoden paskin ystävä -palkintoja? Tänne vissiin voi postittaa yhden.
Minulla lienee aivan väärä käsitys koko hommasta. Luulin, että tosiystävä on sellainen, joka ymmärtää sinua silloinkin, kun ei ole aikaa tai voimia tavata.
En olisi kuvitellut, että tosiystävä alkaa vertailla tyyliin ”Kyllä mun muutkin lapselliset ystävät ehtivät tavata” tai ”on täällä muutkin väsyneitä ja stressaantuneita”. Olen kuopukseni syntymän jälkeen kokenut vastaavan kahdesti, ja kummassakin tapauksessa kyse on ollut lapsettomasta henkilöstä. Ja kyllä, kumpikin hyökkäys on tuntunut todella ikävältä. Kyllä, olen molemmilla kerroilla pahoittanut mieleni.
En todellakaan kaipaa mitään mitaleja arjen saavutuksista enkä varmastikaan ole ollut kuluneena vuonna se paras ja ajattelevaisin ystävä kaikista, mutta toivoisin ihmisiltä jonkinlaista suhteellisuudentajua. Lupaan katsoa peiliin itsekin.
On vähän eri asia asua yksin tai puolison kanssa kuin huolehtia perheestä. Samalla käydä töissä. Valvoa huonosti nukkuvan vauvan kanssa. Ja voin kertoa, että ei sitä ihan pelkästä liikunnan ilosta niitä jumppia ole tullut vedettyä, vaan kyllä kakkostyöni on myös tärkeä tulonlähteeni.
Halooo! Kun herää sata kertaa vauvan kanssa ja tekee kahta työtä perheen ohella, on pakko karsia siitä, mistä vain voi. Ja se on sosiaalinen elämä. Halleluja!
Naivisti kuvittelin, että tosiystävyys odottaa, vaikka välissä olisi tuhansia kilometrejä tai elämän ruuhkavuodet. Useimpien kanssa se onneksi odottaakin. Minulla on monia ystäviä, joita tapaan vain harvoin, mutta aina homma jatkuu siitä, mihin se on jäänytkin.
Jos minä kaipaan jotakuta, sanon kyllä hänelle suoraan, että olisipa kiva nähdä! Syyllistäminen on itselle vieras tapa käsitellä asioita. Kyseisessä tapauksessa olenkin sanonut monesti, että olisi kiva tavata. Sitä olen tarkoittanut aivan vilpittömästi. Sekin onnistuttiin kääntämään epämääräiseksi asiaksi, että parempi olisi ollut sanoa, että on kiire.
Ystäväni, joka menetti juuri läheisensä, oli sitä mieltä, että jos ei ole kokenut vastaavaa, ei vain voi ymmärtää täysin. Hän taisi olla oikeassa, oli asia sitten mikä tahansa.
Ei se mitään. Opin tästä monta asiaa.
Kuten sen, että nykymaailmassa ei näköjään ole tarpeeksi, että riittää ja kelpaa itselleen. Pitää riittää ja kelvata myös lopulle maailmalle.
Mutta ah, miten ihana olikaan huomata, miten olen kehittynyt tunteideni hallinnassa. Ensin minulla todellakin niin sanotusti kuohahti, mutta hetken jälkeen olin jo täysin zen. Ennen vastaava olisi saanut minut niin pois tolaltani, että se olisi pilannut koko viikonloppuni.
Ja kyllä, olen samaa mieltä, että kohtele ihmisiä niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Eikä kenenkään pidä sallia mitä tahansa kohtelua.
Tässä kohtaa en huomannut minkään olevan vialla. Ehkä olen naivi, tyhmä, väsynyt tai kaikkea näitä kolmea.
Ah, skål ihmissuhteille!
Niille ihanille, monimutkaisille, rasittaville mutta antoisille.
Laura
Ymmärrän tunteesi. Toisaalta.. mitä on syyllistäminen? Onko sitä olemassa ilman, että itse kääntää jonkin asian siksi? Syyllistävätkö ihmiset todella meitä, vai lisäämmekö sen syyllistävän elementin sinne ihan itse? Jos joku ihminen sanoo minulle, että olen viime aikoina ollut kireä, voin kokea sen syyllistävänä, tai voin todeta, että jaahas, olen tai en. Summa summarum: olen itse tullut siihen tulokseen, että syyllisyyttä ei ole, jos emme sitä itse luo. 🙂
..tämä nyt oli tällaista keittiöfilosofiaa, olen sitä mieltä, että hoidat hienosti isoa koneistoa ja nostan hattua. Pus.
Elisa
Tuttua tuttua. Itse muistan, miten minun olisi pitänyt ottaa päävastuu isoista juhlista pari viikkoa vanhan vauvan kanssa. Hyvä kun pystyin murtuneen häntäluun kassa kävellä. Olin kuulemma aika itsekäs, kun sanoin, että eikö joku muu (kaikki muut olivat lapsettomia) voisi asiaa hoitaa.
Ja lisäksi muistan tuhat muutakin tarinaa, jolloin olen ollut itsekäs kun olen joskus joutunut kieltäytymään jostain perhesyihin vedoten. Onneksi lähes kaikkien tarinoiden aiheuttaja on yksi ja sama ihminen ja loput ystäväni ymmärtävät.
Jenny B-H
Laura: Ehkä ei ole olemassa syyllistämistä, en tiedä. Toki omat tunteeni johtuivat juuri siitä, miten asian ymmärsin, mitä siitä ajattelin ja millaisia tunteita se minussa herätti.
Ehkä tosiaan itse kehitin koko syyllisyysteeman omassa päässäni. Ehkä koin syyllisyyttä siitä, etten ollut tavannut kyseistä ystävää toviin. Voi olla niin, voi olla, ettei.
Minun olisi pitänyt antaa tunteen olla ja mennä, mutta, kuten sanottu, en siihen näköjään kyennyt. Se vaatii harjoittelua, mikä on inhimillistä.
Aina tulee ylilyöntejä. Eikä nämä rajoitu pelkästään parisuhteisiin, vaan kaikenlaisiin ihmissuhteisiin.
Ehkä olisin ajatellut asiasta toisella tapaa, jos se olisi sanottu suoraan ja kasvokkain. Sähköposti on aina hieman hankala väline tällaisissa.
Elisa: Ymmärrän täysin sinua.
Anni
Hei, voit passata sen vuoden paskin ystävä -tittelin suoraan mulle! Pannaan kato hyvä kiertämään… Hih.
Jenny B-H
Selvä!
Joskus se elämä vain on sellaista 🙂