Elän kuin urheilija – samalla treenini inspiroivat, ärsyttävät ja aiheuttavat huolta
Meillä oli eilen ihan mahtavat, mutta ikävä kyllä viimeiset Vauhtisammakko-treenit Helsingissä toviin. Juoksimme pari tuntia lempipaikassani Eläintarhan kentällä ja matkaa kertyi itselleni 17 kilometriä. Vauhtisammakollahan muuten on Turussa vaikka mitä superinspiroivaa aina ultrajuoksukoulusta polkujuoksutreeneihin, joten jos asuisin Turussa, juoksentelisin monta kertaa viikossa ihan sammakkona muiden kurnuttajien kanssa.
Eilen, kun juttelin toisen valkkuni Anni Liukan kanssa, tajusin sen, että tällä hetkellä elän enemmän urheilijamaisesti kuin oikeastaan koskaan liikunnanohjausvuosinani, vaikka nykyinen treenimääräni noin 10 tuntia viikossa on jopa vähän verrattuna keskimäärin ohjausvuosieni urheilumääriin. Mutta edes silloin liikunnanohjaajaurani alussa, kun ohjasin paljon, jopa 20-30 tuntia viikossa (minkä myönnän olevan ihan järkyttävä tuntimäärä liikunnanohjaajalle), en ymmärtänyt kunnioittaa perusasioita, kuten unta ja palautumista, säännöllistä, monipuolista ja ennen kaikkea riittävää ruokailua tai kehonhuoltoa. Toki kaikki noista silloisista viikkotunneista eivät olleet itseäni fyysisesti kovaa rasittavia tunteja, vaan ohjasin perusaerobicien ja bodypumpien lisäksi esimerkiksi vesiliikuntaa sotaveteraaneille, nassikkapainia ja teiniaerobicia lapsille sekä tuoli- ja allasjumppaa mielenterveyskuntoutujille. Mutta silti se oli paljon, kun fyysisiä työpaikkoja oli useita ja siirtymisetkin veivät aikaa.
Inspiroin, ärsytän, aiheutan huolta
Minulla on tapana kertoa tulevan tai menneen viikon treeneistäni toisinaan Instagramissa. Osaa teistä tämän hetkiset treenimäärät inspiroivat, toisia ne ärsyttävät ja jotkut ovat kantaneet huolta jaksamisestani. Olen imarreltu siitä, että ihmiset ovat niin ihania, mutta kun uni, palautuminen, kehonhuolto, säännöllinen ja riittävä syöminen sekä urheilun lomassa muut asiat, kuten perhe ja työ, ovat reilassa, ei huolta ole.
Minä nimittäin nautin suuresti tästä koko paketista: siitä, kun saan syödä säännöllisesti ja terveellisesti, mennä aikaisin nukkumaan ja nukkua sen 8, välillä 9 tuntia yössä, suunnitella treenejäni ja huoltaa kehoani: venytellä, rullailla, tehdä liikkuvuusharjoittelua ja käydä hieronnassa tai kalevalaisessa jäsenkorjauksessa. Mielestäni alkoholi ja tavoitteellinen urheilu ja runsas treenimäärä eivät sovi yhteen, joten alkoholinkäyttöni on minimaalista, oikeammin olematonta. Olen karsinut monesta, jotta voi liikkua näin paljon. Hyödynnän myös lapsen treenit ja kaverikyläilyt ja mummolavierailut liikkumalla.
En koe jääväni mistään paitsi, vaan tunnen voivani hyvin näin, vaikka monen korvaan urheilijamainen elämä ehkä kuulostaakin tylsältä. Mutta minusta tuntuu, että olen ensimmäistä kertaa pitkään aikaan löytänyt elämääni sellaisen sävelen, joka saa minut voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Olen iloinen, energiaa on kuin pienessä kylässä, koen päivittäin suurta onnellisuutta pelkästä olemassaolostani enkä tällä hetkellä stressaa juuri mistään. Tunnen itseni terveeksi, vahvaksi ja jaksavaiseksi.
Mutta en suorita urheilua
En kuitenkaan suorita urheilua. Toki noudatan salilla ja juoksussa tiettyjä ohjelmia, koska tykkään siitä, että treeneissä on järkeä ja ne vievät minua eteenpäin. Mutta jos jokin suunniteltu treeni jää välistä, se jää välistä, enkä sitä mieti sen enempää, vaan siirrän sen seuraavaan viikkoon. En myöskään lepopäivänä pohdi, liikkuisiko sittenkin, vaan mielelläni pidän sen 1-2 lepopäivää viikossa ja ymmärrän, että ne ovat tarpeellisia. Ja jos jonain yönä unet menevät ihan reisille, ja seuraavana päivänä olen ajatellut tekeväni pitkän lenkin, mutta jos tunnen itseni fyysisesti väsyneeksi, pitkä lenkki jää tekemättä. Jos minulla on jokin vaiva, en urheile sen kustannuksella. Kun mursin jalkapöytäni kesällä, sain kuulla jatkuvasti, että älä sitten ala juosta liian aikaisin. Voin kertoa, ettei se käynyt edes mielessäni, koska pelkkä kävely sattui 9 viikon ajan. Terveys on siis asia, joka menee treenien edelle.
Suunnitelmien muuttumisen hyväksyminen ja itseni kuuntelu ovat myös yhtä tärkeitä asioita kuin treenieni suunnittelu etukäteen. Olen elämässäni kokenut aikanaan liikunnan suhteen myös ääripäitä: parikymppisenä liikuntariippuvaisuuden kuin kuopukseni valvottaessa sen, että en saa itseäni sohvasta irti vaikka haluaisin, joten tämä 10 tunnin treenimäärä viikossa on itselleni nyt ihanne, jonka tekeminen jää ehdottomasti plussan puolelle ja saa minut voimaan hyvin.
Motivaatiota ei tarvitse houkutella
Myöskään motivaatiota minun ei ole tarvinnut houkutella esiin viimeiseen pariin vuoteen, ja uskon, että siinä on osansa juuri niiden arkisten perusasioiden kunnioittamisella. Kun elämä on kaikin puolin balanssissa, liikkuminen on samanlainen osa arkea kuin kiitollisuus, hampaidenpesu tai iltasadun lukeminen tokaluokkalaiselle.
Lisäksi erilaisten vaivat ja vammat ovat kyllä lisänneet liikuntamotivaatiota. Kun haluaisi tehdä jotain, mutta ei pysty, ei tule enää valitettua motivaatiopulaa sitten kun taas pystyykin. Toisaalta sekin, että nyt saan harrastaa mitä haluan, ruokkii motivaatiota runsaasti. Vaikka ohjaaminen on ihanaa, on se silti aina ollut työtä, varsinkin silloin, kun suuri osa toimeentulostani oli siitä riippuvaista.
Ihmisillä on erilaisia elämänvaiheita ja itselläni on nyt tällainen elämänvaihe. Tärkeintä on, että löytää ne asiat, jotka saavat itsen voimaan hyvin, riippumatta siitä, mitä muut tekevät. Eikös?
Mahtavaa perjantaita,
Jenny
INSTAGRAMISSA: jenny_vastaiskuankeudelle
FACEBOOKISSA: vastaiskuankeudellefi
LUE MYÖS, HYVÄN SAA LAITTAA KIERTÄMÄÄN:
Tilaa tammikuussa ilmestyvä Uuteen nousuun –kirjani
Kehonhuolto on palkinto treenistä
Kävely ja ulkoilu – uudet trendilajit
Niina
Sinä olet kyllä niin ilo ja valo minun ja monen muunkin elämään! Kiitos!
Sinä jaat omaa elämääsi, tervettä elämäntapaa, intohimoasi! 😊
Olen niin fiiliksissä puolestasi, kun näen treenipäivityksiäsi, koska muistan itseni samanlaisessa elämänvaiheessa, elämäni kunnossa,
10 vuotta sitten ❤
Ajattelin silloin, että mä niin aion elää näin vielä viiskymppisenä! Oli niin hyvä olla! Mutta jotain tapahtuu, kun vanhenee. Aloin 42 vuotiaana huomaamaan taantumaa. Keho ei kestänyt samalla tavalla kuormitusta, toisinsanoen palautuminen hidastuu ( niinkuin moni muukin asia kehossa). Itse olen järkeillyt sen niin, että kehossahan alkaa olla puutetta kaikesta elinvoimaa tuottavista hormooneista estrogeenista ja kasvuhormoonista. Sen lisäksi uneni laatu on kovasti heikentynyt.
Aikamoista sopeutumista on vaatinut, että se, joka ennen sai sut voimaan niin hyvin, josta nautit saakin sinut jopa voimaan huonosti! Jokatapauksessa jokainen on yksilö ☺. Sinnikkyydestäni johtuen jouduin 2 kertaa ylikuntoon (ylirasitustilaan) viimeisin 1.5 vuotta sitten, kunnes päähäni vihdoin mahtui ajatus että en voi taistella kehoani vastaan. Tuli aika tutustua itseeni uudestaan. Kuka minä olen nyt tänäpäivä ❤
Nyt 48 vuotiaana mulle sopiva määrä liikuntaa (ylläpito/pk) on lihastreeni 1-2 krt/vko kokokeho sekä aerobista 2 juoksulenkkiä tai portaat n. 1 tunti kerralla, toinen kerta välillä hiit:inä 20-30 min portaissa ☺
Vertauksena 10 vuotta sitten 38 vuotiaana: kuntosali 4-5 krt/vko, aerobista uinti/spinning/juoksu 5 tuntia/ vko😀
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Niina ihanasta kommentista ja palautteesta!
Ja olen samaa mieltä monesta asiasta kanssasi! Ymmärrän kyllä tuon vanhenemisen merkityksen ja itselläni se on tuonut ymmärrystä kehonhuoltoon, -hoitoon ja esimerkiksi peruskestävyystreeniin, jota olen oikeasti alkanut arvostaa vasta viime parin vuoden aikana – sitä ennen se oli tylsää ja vaikka tiesin, että sitä pitää tehdä, se jäi usein tekemättä tai hyvin vähiin. Myös toi palautuminen on asia, jota tarkkailen välillä ehkä liikaakin, sillä itselläni on myös kokemusta ylikunnosta kahdesti ja niiltä ajoilta ovat ilmeisesti jääneet rytmihäiriöt, joita saan hyvin helposti flunssan ja viime talvena influenssan kylkiäisiksi.
Mähän nukun nykyään tosi paljon, ja se 8-9 tuntia unta, viikonloppuna joskus 10 on varmasti yks syy siihen, että jaksan näin hyvin nyt. Mutta kuten sanottu, tää on nyt tää elämänvaihe ja voihan vaikka vuoden tai parin päästä olla ihan eri fiilis. Se onkin tärkeää just se itsensä kuuntelu ja mahtavaa, että sä myös teet sitä. Ja tosi hyvältä toi sun nykyinen treenimääräkin kuulostaa! Mäkin varmasti tässä vähän rauhotun jossain vaiheessa…. ken tietää 🙂
Siitä olen onnellinen, ettei elämä ole vain juoksua! Jos juoksisin 10 tuntia viikossa niin varmasti tulisi kremppaa.
Mahtavaa viikonlopun jatkoa sulle <3
Satu / Juoksuaskeleet
Just näin. Omaa tekemistä tai tekemättömyyttään joutuu aika ajoin perustelemaan. Tärkeintä, että itse on sinut oman elämäntapansa kanssa ja on rehellinen itselleen niistä syistä, mitkä valintoja ohjaa. 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Satu kommentista! Just noin, ei lisättävää!
Ihanaa alkanutta viikkoa sulle 🙂