juoksukouluja helsingissä – kun sivutyö ei tunnu työltä

Taas vedetään juoksukouluja Helsingissä! Neljä viikkoa takana vuoden 2020 juoksukoulukautta, enkä voinut olla taas tämän viikon aamuna ihastelematta sitä, kuinka mahtavaa ryhmien vetäminen on. Sivutyöni ei tunnu työltä ollenkaan, vaan tunnen itseni etuoikeutetuksi, kun saan ohjata juoksukouluja Helsingissä. Tiedän, tämä lienee kuherruskuukautta, mutta muun liikunnanohjaamisen kanssa tämä sama fiilis kesti vuosikausia, joten uskon, että tässäkään ihastuksessa ei ole helpotusta tulossa kovinkaan nopeasti.

Viimeisten vuosien aikana tosin olin alkanut pitkän ohjausurani jälkeen hieman leipääntyä sisäliikunnan ohjaamiseen, mutta kuten olen todennut aiemminkin, hommia ei tarvinnut onneksi lopettaa, vaan vain hieman päivittää niin tuli hyvä ellei loistava. Ilman juoksukouluja saattaisin ohjata vielä jotain, mutta toisaalta voi olla, että olisin vetäytynyt tauolle tai eläkkeelle!

Toisaalta taas nyt kun Vauhtisammakon lihastreeni- ja liikkuvuuskurssi alkoi, on sekin ollut ihan mahtavaa. Ryhmä on pienempi kuin useimmat liikuntakeskusten ryhmät, ja koska taustalla ei soi ”aerobicmaailmasta” tuttu kova musiikki, ihmisiä pääsee opettamaan ja ohjaamaan ihan eri tavalla. Mukaan kurssille pääsee ensi kuussa, kun siirrymme ulos treenaamaan.

Tässä juoksen 2016 ja 2020. Näen kuopuksen jälkeiset jojotteluvuoteni ehdottomana plussana ohjaustyössä.

Alkajien ja Kuntoilijoiden juoksukoulut ovat käynnissä

Keväällä Helsingissä pyörivät Alkajien ja Kuntoilijoiden juoksukoulut. Juoksua aloittelevien Start-ryhmä, joka oli viime kesän lopussa tosi suosittu, alkaa jälleen toukokuussa. Juoksun lisäksi teemme kummassakin juoksukouluryhmässä tekniikkaharjoituksia, treenaamme kesto- ja nopeusvoimaa ja liikkuvuusharjoitteluakin. Alkajissa keskitymme peruskestävyyden parantamiseen ja Kuntoilijoissa harjoitukset tehdään useimmiten vauhtikestävyysalueella. Toki tähän vaikuttaa juoksijan lähtökunto – se, mikä on yhdelle kevyt harjoitus voi toiselle olla kova treeni.

Joka kerta treeni on jollain tapaa erilainen kuin edellinen treeni. Alkajissa teemme esimerkiksi pyramidiharjoituksia, joissa hölkkäämme 1–2–3–4–5–4–3–2–1-minuuttia ja pidämme aina kunkin hölkkäpätkän välissä minuutin kävelypalautuksen. Torstain treeneissä hölkkäsimme 3 x 4 minuuttia, 3 x 3 minuuttia, 3 x 2 minuuttia niin, että aina yhden setin jälkeen tuli minuutin kävelypalautus. Lisäksi teimme rentoja, mutta kovia lyhyitä vetoja. Aiemmissa treeneissä vuorottelimme esimerkiksi 3 ja 2 minuutin hölkkäpätkiä ja väliin teimme aina minuutin kävelypalautuksen.

Kuntoilijoiden kanssa olemme tehneet esimerkiksi 800 metrin vetoja 2 minuutin kävelypalautuksella, 150 metrin vetoja hölkkäpalautuksella ja progressiivista matkatreeniä vauhtileikittelyllä maustettuna. Viime treenit päätimme sukkulaviestikisaan, jossa porukalla oli tosiaan kisamoodi päällä!

Molempien ryhmien juoksijat ovat ”vaatimustason läpäisseitä” (Alkajilla 5–10 minuuttia yhden jaksoista juoksua, Kuntoilijoilla 5 kilometrin yhden mittainen juoksu), mutta silti kuntotaso vaihtelee yhden ryhmänkin sisällä. Joku juoksee 5 kilometriä 23 minuuttiin ja joku toinen 35 minuuttiin, mutta se jää sitten ohjaajan eli minun vastuulleni suunnitella treeni, joka palvelee kaikkia.

Kohta ei ole enää pimeää! Alkajien ryhmä.

Kehityksen näkeminen on paras palkinto

Aivan mahtavaa on ollut se, että moni syksyllä Vauhtisammakon juoksukoulussa Helsingissä ollut on tehnyt jo comebackin tai palaa treeneihin mukaan kevään kuluessa. Tosi kiva on ollut tutustua myös kokonaan uusiin kasvoihin ja nyt kun takana on jo 4 yhteistä treeniviikkoa, ohjaajana alkaa tuntea juoksukoululaisia. Yhä yritän opetella kaikkien nimiä, toivottavasti onnistun siinä.

Kun porukka harjoittelee aktiivisesti, kehityksen näkeminen omin silmin on aivan mahtavaa ja ihan paras palkinto tästä työstä. Ja jatkuvasti ryhmäläiset antavat myös minulle palautetta ja raportoivat muun muassa juoksuasentonsa parantumisesta, minkä myös näen omin silmin. Tässä työssä pääsee todella näkemään kättensä jäljet, mikä on huikeaa.

Molemmat Helsingin juoksukouluryhmät ovat ihan mahtavat! Juoksukouluja on ihana ohjata.

kesäkuussa juoksuleiri Sierra Nevadassa

Kesäkuussa Vauhtisammakon juoksukoulu järjestää juoksuleirin Espanjan Sierra Nevadassa, jonne itse lähden vetämään Alkajien ryhmää. Leirillä on vielä muutama paikka vapaana, joten jos se kiinnostaa, katso lisätietoja! Eikä tarvitse olla Vauhtisammakon juoksukoululainen, mukaan saa lähteä kuka tahansa!

Itse odotan mahtavan Vauhtisammakko-juoksukoulukevään lisäksi maaliskuisia löpcoach 1 & 2 -kursseja Tukholmassa, joilla uskon pääseväni syventämään osaamistani entisestään. Eilen meiliin kolahti lisätietojaja ennakkomateriaalit, jotka pitäisi opiskella nyt huolellisesti läpi ennen kurssin starttia. Asiat sinällään olivat tuttuja, mutta koska materiaali oli ruotsiksi ja englanniksi, opeteltavaa riittää. No, vietän päivittäin aikaa tuijotellen Instagramia tai erilaisia tekniikka, -juoksu- ja kehonhuoltovideoita netissä. Tuntien suunnittelu vie toki aikaa, mutta se on niin hauskaa, etten oikein osaa mieltää sitä työksi, vaikka sitähän se on.

Tällä hetkellä on siis varsin kiitollinen olo paitsi päivätyötäni kohtaan, myös sivutyötäni kohtaan. Tähän on tultu monien mutkien kautta, mutta jokainen mutka on kannattanut.

Ihanaa lauantaita!

Jenny 

Sydän on tullut alle jäädäkseen, saa tykätä!

Tule Instagramiin!

Tule Facebookiin!

Lue myös nämä: 

Huomioi arjen kuormitus liikunnassa ja aktiivisuudessa

Neljä kuukautta elämäni kolmanteen ultramatkaan

Arjen ei pitäisi olla selviytymistä