Seiso oikein työpöydän ääressä – seisomapöytä helpottaa työntekoa
Seisomapöytä on ihan paras, vaikka siinäkin on asioita, jotka on hyvä pitää mielessä. Mikään staattinen asento, jossa ollaan tuntikausia, ei ole hyvä. Ei edes silloin, kun on seisomapöytä.
Olen saanut nyt jo joitain viikkoja Nauttia Sallin satulatuolista ja Sallin School Desk -seisomapöydästä, jotka sain kaupallisen yhteistyön merkeissä. Yhä edelleen saat muuten 10 prosenttia alennusta Sallin tuotteista koodilla Vastaisku20. Seisomapöytä erityisesti on kyllä kotitoimistossakin ihan paras työväline.
Sohvalla röhnöttäminen siis jäi, ja muutenkin pyrin vaihtelemaan asentoa istumisen ja seisomisen välillä. Lisäksi myös muutaman minuutin taukojumppapyrähdykset ovat osa päiviäni ja välillä käyn vetämässä leuan tai ihan vain roikkumassa 30–60 sekunnin pätkiä leuanvetotangossa. Leuanvedossa nimittäin on alkanut tapahtua tässä koronan aikana!
Mutta kuinka seistä oikein, silloin kuin seisoo työpisteellä ja on seisomapöytä käytössä? Listasin tärkeimmät seikat alle, ole hyvä:
Muista ryhti
Seiso polvet hieman pehmeinä. Kehon paino on tasaisesti päkiöillä ja kantapäiden kantaluiden etuosilla. Varpaat ovat rennot. Tarkista myös lantion asento: lonkkaluiden etuharjanteet ja häpyluu osoittavat suoraan eteenpäin ja istuinluiden kyhmyt ovat kohti lattiaa. Tunne pituus kyljissä ja lanneselässä.
Vaihtele asentoa
Nouse päkiöille, tuo kehon painoa jalalta toiselle, keinuttele itseäsi vuorotellen kantapäiltä varpaille ja koukistele polvia. Tee päivän aikana myös rangan kiertoja ja sivutaivutuksia. Mitä enemmän liikuttelet itseäsi eri suuntiin, sitä parempi.
Säädä seisomapöytä
Kyynärvarsiesi pitäisi nojata työpöytään rentoina ja olkavarret saavat hipoa vartaloa. Silloin olkapäät eivät nouse korviin eikä niskahartia-seutu ei jännity.
Suuntaa katse
Aseta tietokoneesi näyttö reilun käsivarren päähän itsestäsi niin, että suuntaat katseesi hieman vaakatasoa alemmaksi. Kun katsot ruutua, niskassasi on pituutta eikä leuka nouse ylös.
Vuorottele alustaa
Ja kenkiä, jos seisot työpaikalla. Itse seison kotona paljain jaloin tai sukkasilteni. Voit myös seistä sukkasillasi pehmeän maton päällä. Joustava alusta voi vähentää selkävaivoja ja väsyttää jalkoja vähemmän.
Istu alas
Kun asento hajoaa ja huomaat, että nojaat vatsallasi työpöytään, on aika istua. Istumisen ja seisomisen vaihtelu onkin suotavaa työpäivän aikana. 30–120 minuuttia vähemmin päivässä istuvat tutkitusti he, joilla on käytössään seisomapöytä. Se ei kuitenkaan vielä riitä, vaan aktiivisuutta kannattaa olla arjessa mahdollisimman paljon.
Iloa päivään!
Jenny
SYDÄN on tullut alle jäädäkseen, saa tykätä ja painaa!
Tule Instagramiin!
Tule Facebookiin!
Lue myös nämä:
Väsymys – tunnistaminen – uusi alku
Kotitoimiston ergonomia kuntoon ja alekoodi Sallille
Pakko pysähtyä – mutta asenteella on merkitystä
Huomioi arjen kuormitus liikunnassa ja aktiivisuudessa
Arjen ei pitäisi olla selviytymistä
Sari
Kiitos Jenny taas erittäin ajankohtaiseen ja tärkeään aiheeseen liittyvästä postauksesta! Olen saanut tuntea sen kropassani, mitä siitä seuraa, kun ei huolehdi ergonomiasta. Nyt olen enemmän kuin motivoitunut panostamaan oikeanlaisiin työskentelyolosuhteisiin. Sain sinulta tärkeitä eväitä siihen, miten huolehtia omasta hyvinvoinnista tälläkin saralla.
Aurinkoista kevään jatkoa ja työniloa!
Terveisin: Sari
Sari
P.S. Osaatko neuvoa, mistä kyseistä pöytää voisi tiedustella valkoisella rungolla? Kaikki versiot, mitä onnistuin löytämään olivat joko tummanharmaalla tai mustalla rungolla.
Terveisin: Sari
jenny
Kiitos Sari sulle kommentista! Sallilta kannattaa ihan suoraan kysäistä, löytyykö heiltä pöytää valkoisella rungolla. Ja jos teet kauppoja, muista toi alekoodi 🙂 Kyllä vain ergonomia on tärkeää kun koko päivän istuu koneella ja sen puutteen huomaa nopeasti kehossa 🙁
Toivottavasti saat työolosuhteet sellaisiksi, ettei kroppa rasitu yhtään enempää turhaan. Itse olisin ollut pulassa ilman satulatuolia ja seisomapöytää.
Ihanaa kesän alkua!