Arvot – toteutuvatko ne arjessa?

Jos yksi omista arvoista on hyvinvointi, toteutuuko se arjessa?

Kävin hiljattain keskustelua kollegan kanssa siitä, voivatko ihmisen arvot muuttua. Ainakin omalla kohdallani arvot ovat päivittyneet ja jopa vaihtuneetkin vuosien aikana. Moni asioista, jotka vaikka 10 vuotta sitten olivat tärkeitä, eivät ole enää tärkeitä tai ainakaan kovin tärkeitä. Moni asioista, jotka eivät 10 vuotta sitten olleet tärkeitä, ovatkin nykyään tärkeitä.

Ihminen muuttuu, kasvaa ja kehittyy ja arvot päivittyvät ihmisen mukana. Ajattelen, että on hyvä pysähtyä säännöllisin väliajoin tarkastelemaan arkea ja miettiä, mitä elämältään haluaa, mitkä ovat omia arvoja ja miten ne toteutuvat arjessa. Elääkö arvojensa mukaista elämää, ja vievätkö omat ajatukset ja teot kohti niitä vai sittenkin poispäin? Näin kirjoitin asiasta kolme vuotta sitten.

Hyvinvointi on arvo, jonka eteen ei välttämättä tehdä töitä

Terveys, parisuhde, luonto, hyvinvointi pomppaavat usein esiin, kun ihminen pohtii hänelle merkitseviä juttuja. Silti arjessa ei välttämättä tehdä juuri mitään noiden asioiden eteen ja ehkä odotellaan, että jotain tapahtuu ja joku muu hoitaa tai tekee aloitteen. Tai sitten koetaan, ettei ole aikaa muuttaa mitään. Ruuhkavuosissa arki on todellakin ruuhkaista, mutta silloinkin siitä, että perusasiat, kuten hyvinvointi, terveys ja ihmissuhteet, ovat kunnossa, saa lisää virtaa juuri sen perusarjen pyörittämiseen. Eikä kyse ole isoista jutuista, vaan ihmiselle luontaisistakin asioista. Se, että liikkuu sopivasti, syö terveellisesti ja riittävästi ja pyrkii nukkumaan tarpeeksi, menee välillä metsään kuljeskelemaan, on läsnä ihmisten kanssa, tekee oikeasti jo ihmeitä ja auttaa jaksamaan niin paljon paremmin.

Itseni on päästävä vähintään kerran viikossa metsään tai rannalle. Ennen se ei ollut mikään the juttu, nykyään luonto on yksi arvoistani.

Jäämme odottelemaan, kun voisimme itsekin toimia

Monesti me toivoisimme elämältämme jotain muuta, mutta emme ole valmiita tekemään muutoksia tai odotamme, että jotain vain tapahtuu. Usein asioita tapahtuukin, mutta aina ne eivät ole mieleisiä. Lopulta tulee jotain, joka pysäyttää. Myös niitä ei niin mieleisiä pysäytyksiä kokeneena, mutta myöhemmin niidenkin arvon ymmärtäneenä, teen kuitenkin nykyään asioita mieluiten vapaaehtoisesti ja omasta halusta kuin että odottelisin, että kyllä maailmankaikkeus tai joku muu hoitaa. Jos taas asiat, joita elämässä on, eivät innosta ja motivoi, voiko olla, että tekee vääriä asioita ja elääkin jonkun toisen tavoitteita ja unelmia, ei niitä omia?

Useimmilla meistä on kuitenkin perusasiat niin kunnossa, että jos toivommekin jotain muuta, meillä on aikaa ja energiaa miettiä, mitä toivomme tilalle ja virtaa löytyy myös muuttaa niitä asioita. Sitä kannattaa miettiä, mihin sitä omaa aikaa käyttää, valittamiseen, tilanteen tuskailuun, muiden ihmisten elämien tarkkailemiseen vai siihen, että keskittyy omaan arkeen ja tekee siitä mahdollisuuksien mukaan sellaista, että jokainen aamu herää tyytyväisenä tähän päivään ja on kiitollinen siitä, että sai taas herätä.

Mahtavaa perjantaita sulle!

Jenny

INSTAGRAMISSA: jenny_vastaiskuankeudelle

FACEBOOKISSA: vastaiskuankeudellefi