Hyvä arki

Entä, jos maanantai ei olekaan uhka

Entä jos maanantai ei olekaan uhka, vaan upea mahdollisuus?

Freelancer on vähän niin kuin ammattiurheilija. Viikonloppu ei välttämättä juuri eroa arjesta. Töitä tehdään silloin kun niitä on. En tiedä, johtuuko se siitä, mutta jo kauan maanantai on ollut yksi suosikkipäivistäni.

Vastaisku ankeudelle

Olen kyllä ollut aikanaan töissä myös paikassa, jossa maanantai pelotti. Menin usein aamuisin vatsa kipeänä töihin ja aloitin maanantain ja uuden viikon angstaamisen jo sunnuntaiaamuna. Koko sunnuntai meni pilalle stressatessa. Lopulta tein ratkaisun, joka paransi oloani sata prosenttia: otin loparit.

Jo pitkään olen kuitenkin tuntenut, että maanantai on hieno freesi päivä. Se aloittaa viikon, jona voi tapahtua mitä vain mahtavia asioita ja upeita ihmeitä. Maanantai on itselleni vähän niin kuin syksy tai vuoden ensimmäinen päivä. Silloin olen virtaa täynnä, erityisesti jos viikonloppu on sujunut mukavissa merkeissä.

Maanantai on kuin syksy

Pitkälti se, miten arkemme sujuu ja mihin aikamme käytämme, on omaa valintaamme. Toki tietenkin on asioita, joihin emme voi täysin vaikuttaa, mutta usein voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten asioihin suhtaudumme.

Aika makeaa onkin leikitellä ajatuksella, että alkaa käyttäytyä toisin kuin mitä on tottunut tekemään. Ihminen helposti urautuu, automatisoituu ja ajattelee aina samalla tapaa. Esimerkiksi maanantaita on niin helppoa pitää ahdistavana, sillä tekeehän niin puoli Facebookia.

Entä jos maanantaina ajattelisitkin, että ah, uusi viikko, uudet mahdollisuudet. Kulkisit työpaikalle, kouluun tai minne menetkään ikään kuin uusin silmin. Näkisit maanantainkin ihmeenä, johon sait herätä.

Vastaisku ankeudelle

Näe asian toinen puoli 

Ja kun nyt päästiin vauhtiin, niin entäpä jos vastoinkäymisen kohdalla miettisitkin, että jaa, näin on nyt, mitähän tämä tapahtuma tahtoo minulle kertoa.

Entä silloin, kun et saakaan työpaikkaa, jota hait. Voisitko mitenkään kuvitella, että jotain parempaa ja sinulle sopivampaa on tulossa?

Entä jos et enää ajattelisi, että miksi minä, vaan miksi en minä?

Entä jos ymmärtäisit sen, että se hemmetillinen kiire, joka täyttää päiväsi ja saa sinut pyörryksiin, on pitkälti omaa valintasi. Ihan kuin minun ajankäyttöni on minun vastuullani. Pikku kätöseni ovatkin muuten laatineet kalenteriini taas sellaisen viikon, josta selviytyäkseni tarvitsen pysähtymisiä!

Maanantai. Uusi alku. Uusien mahdollisuuksien päivä.

Hienoa alkavaa viikkoa sinulle!

Vastaisku ankeudelle

 

5 thoughts on “Entä, jos maanantai ei olekaan uhka

 1. Hei!
  Kiitos taas mahtavasta tekstistä. Päätin muutama vuosi takaperin et maanantai on minun lempipäivä. Teen kanssa töitä kaikkina päivinä joten maanantai ei sinällään ole erityinen. Mutta usein vertaan että maanantain ja perjantain ero on asenne. Eihän niillä lopulta ole muuta eroa, päiviä muiden joukossa. Erityisesti pidän siitä että maanantaina se tuntemattomalle heitetty hymy on enemmän. Odotan aina et saan aloittaa uuden viikon uusin tavoittein, lähetän yleensä ylläriksi viestin ystävälle, uskon et kaikki on mahdollista ja juuri tämä viikko tuo minulle hyviä asioita <3
  Tänään olisi ehkä ollut monta syytä olla harmaata, mutta paljon enemmän syitä olla iloinen 😊
  Ja kiitos, tämä kirjoitus teki mun maanantaista vielä vähän paremman!

  1. Kiitos Kiti kommentistasi! Kiva kuulla, että ilostutin ja ihanaa, että meitä maanantaifaneja on useampia :) Ja mahtava tuo, mitä sanoit, että maanantaina panostat erityisesti hymyyn tuntemattomalle ja viestittelet ystävälle. Aion tehdä samoin, kiitos tuosta ajatuksesta! Mukavaa viikon jatkoa sulle <3

 2. Kiitos hyvästä tekstistä!
  Olen viime päivinä lukenut monta postausta eri yhteyksistä liittyen maanantain kamaluuteen ja siihen, miten siitä voisi tehdä vähemmän kamalan päivän. Aiheelle on selkeästi ollut kysyntää ;) Itselleni maanantai ei ole sen pahempi päivä kuin mikään muukaan päivä, koska teen vuorotyötä. Mutta perjantai on silti edelleen viikon paras päivä, vaikka olisinkin viikonlopun töissä. Siinä vaan on sitä taikaa. Ja monesti pelkästään muiden ihmisten perjantai-innostus tuo hyvän mielen, vaikka itse olisinkin töissä. Maanantaisin ihmiset harvemmin ovat lupsakkoja ja rentoja… ;) Mutta onneksi perjantaifiilis voi olla myös maanantaina, etenkin vuorotyöläisellä, jos sattuu olemaan vapaalla tiistain, mutta muutenkin jos päättää ottaa rennon asenteen!

  1. Kiitos Muarit kommentistasi! Voi olla, että oma maanantai-ihastukseni johtuu myös siitä, että tavallaan teen laillasi ainakin vähän kuin vuorotyötä, kun teen työtä milloin sattuu eivätkä aina viikonloput ole vapaita. Toisaalta vaikken kirjoittaisikaan viikonloppuna, niin saatan mielessäni suunnitella juttujen rakenteita tai etsiä haastateltavia, työtä sekin. Toki osaan ottaa sitten lepohetkiäkin ja vapaapäiviä, viimeistään viime tipassa ennen kuin väsymys saa vallan.
   Perjantaifiilis voi olla joka päivä ja elämä voi olla juhlaa! Pienillä asioilla voi päästä siitä maanantaiangstistakin… vaikkei voisi ottaa lopareita tai olla menemättä töihin, voi edes yrittää keskittyä hyvään ja nähdä maanantainkin eri näkökulmasta.
   Ihanaa päivän jatkoa sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *