Itselle väärä työ vaikutti mielialaan, motivaatioon ja luisutti alakulon puolelle

Mitä sulle kuuluu? Näytät joka paikassa niin pirteältä, että kateeks käy, kirjoitti rakas ystäväni WhatsApp-viestissään. Juuri nyt neljän päivän niistämisen jälkeen näytän lähinnä petteri punakuonolta, mutta ihanasti sanottu ja se sai itsenikin oikein miettimään sitä, miten kohdallaan kaikki nyt on. Vielä puoli vuotta sitten oli aivan toisin: Itselle väärä työ vaikutti mielialaan, motivaatioon ja luisutti alakulon puolelle.

Yksi suurimpia syitä tähän pirteyteen siis varmasti on se, miten hyvin viihdyn nykyisessä työssäni, jossa aloitin kesäkuussa. Vaikka kiirettä piisaa ja päivän aikana saan tehdä paljon erilaisia asioita, ja joskus eivät työpäivän tunnit meinaa riittääkään, menen joka aamu innokkaana töihin enkä sunnuntaisin stressaa tulevasta viikosta, vaan oikeastaan odotan sitä. Itselle sopiva mielekäs työ on tärkeä juttu.

Väärästä työstä oikeampaan

Toki en vieläkään tiedä, mitä kaikkea elämässäni vielä ehdinkään tehdä työkseni, mutta kuten olen kirjoittanut, edellinen duunini kustannustoimittajana vain oli itselleni niin väärä kuin olla ja saattoi. Mutta kun kuvailin aiempaa työtäni eräälle ystävälleni hiljattain, hän sanoi, että kuulostaa ihan hänen unelmatyöltään. Aivan! Ihmiset ovat erilaisia  ja niin ovat unelmatkin. Työpaikassa ja työssähän ei ollut vikaa, mutta olin jonkun muun unelmatyössä, en omassani.

Kun viikolla kävin hakemassa entisestä työpaikastani kirjoja, joita olin keväällä toimittanut, vahvistui tunne vain entisestään. Olin vilpittömästi iloinen seuraajani puolesta, joka istui työpöydän ääressä, jossa olin itse istunut 2,5 vuoden ajan. Ja kun sitten lähdin kotiin kirjat kainalossani, sitä helpotusta oli vaikea sanoin kuvailla.

Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt lähteä jo paljon aiemmin, mutta toisaalta sitten tuskin olisin nyt nykyisessä paikassani, joten tälläkin oli tarkoituksensa. Lisäksi opin tuona aikana ihan hirveästi itsestäni ja siitä, että en ole vain ihminen, joka vain tekee jotain työtä rahan takia. Kun miettii niitä viime talvenkin pitkiä sunnuntaita, kun makasin olkkarin lattialla tuijottamassa kattoon, koska huomenna olisi taas maanantai, niin kauas on tultu niistä fiiliksistä. Väärältä tuntuva työ kadotti motivaation ja vaikutti myös mielialoihin, niin vahva merkitys työllä on itselleni.

Jonkun toisen unelmahommissa oleminen alkoi vaikuttaa ihan kaikkeen tekemiseen ja veti mielenkin matalaksi. Kuva: Timo Turkka

Vaihtoehtoja on – aina

Jos oma työ ei tunnu omalta työltä, rohkaisen miettimään vaihtoehtoja. Vietämme työpaikalla kuitenkin niin ison osan ajasta, että jos se tuntuu jatkuvasti väärältä ja itselle epäsopivalta, ei kannata jäädä kitumaan, vaan oman hyvinvoinnin takia kannattaa uskaltaa tehdä ratkaisuja. Aina se ei ole helppoa eikä aina käy niin onnekkaasti kuin itselleni kävi, mutta itse olen päättänyt, että jatkossakin toimin enemmän sydämeni mukaan enkä tietyissä asioissa suostu kuuntelemaan järkeä. Asiat aina jollakin tavalla järjestyvät, se on näkynyt elämässäni aina, myös paljon isommissa ja vaikeimmissa asioissa. Kaikissa näissä ratkaisevaa on ollut se, että kun olen lakannut taistelemasta vastaan, ja päättänyt, että hyvä on, otan vastaan uuden tilanteen, niin asiat ovat myös alkaneet järjestyä! Niin kauan, kun olen jumittanut paikallani pelon takia, mikään ei ole muuttunut.

Myös sisäliikunnan ohjaamisen lopettaminen oli kohdallani oikea päätös. Vaikka se tuntuikin haikealta ja tuntui ihanalta, kun molemmat esimieheni sanoivat, että jos tulen toisiin ajatuksiin, ovi on aina avoinna, niin juoksukoulut ovat nyt se, joita haluan ohjata ja joiden puitteissa ideoita ja ajatuksia on varmaan tsiljoona!  Tällä viikolla toinen ohjaaja Maija oli poissa ja sain apuohjaajaksi kaverini Anun, joka sanoi, että sinusta näkee, että juoksukoulun ohjaaminen on sulle mieluista duunia, oli sekin ihana kuulla. Miten onnellisessa asemassa ihminen voikaan olla, kun kaiken mutkittelun jälkeen tuntuu siltä, että kumpikin työ on juuri nyt sitä, mitä tällä hetkellä haluaa tehdä. Aika todella onnellisessa tilanteessa, sanoisin. Ja miten toisin asiat olivatkaan vuosi sitten!

Mahtavaa lauantaita, pysy terveenä!