Juoksulenkille pukeutuminen syksyllä ja talvella

Terveisiä sateiselta lenkiltä! Eilen töiden jälkeen tuli hölköteltyä 19.4 k. Aikaa kului 2:02, keskivauhti oli 6.17 k/min ja keskisyke 149. Vettä satoi ja tuuli kovaa, mutta kun vaatteet ovat kunnossa, niin syksyinen koiranilma on mielestäni ihan paras juoksukeli. Koska monelle vaatetus tuntuu olevan pulmallista, niin kerronpa nyt, mitä itse puen päälleni juoksulenkille nyt loppusyksyllä ja pian talvella. Sukat ja ohuet juoksuhanskat ovat jo näillä sateisilla ilmoilla tarpeelliset! Itse en juokse enää nilkat paljaina, sillä en halua, että akillesjänteeni saavat kylmää ja mahdollisesti tulehtuvat. Joten nilkat piiloon! Pitkillä lenkeillä itselläni ensimmäisenä alkaa tulla kylmä sormista, siksi hanskat ovatkin tarpeen.

Normisti minulla on pitkät sukat, kuvassa ei. Kuva: Timo Turkka Photography

Kuulostaa tosi tyhmältä, mutta olen vasta tänä vuonna oppinut pukeutumaan oikein juoksulenkille. Mitä laittaa päälle lenkille sateella ja pimeällä, entä pakkasella? Tässä postauksessa pientä listausta. Oma pulmani juoksuvaatetuksessa on aina ollut ylipukeutuminen. Esimerkiksi toukokuinen Helsinki City Run tuli vedettyä ihan liian tuhdissa vaatetuksessa. En muista, paljon asteita tuolloin oli, mutta sen muistan, että tajusin heti juoksun alussa, että juoksutakki nyt ainakin oli liikaa kaiken muun päällä. Pulmani ei ole siis koskaan ollut liian vähäinen vaatetus ja esimerkiksi jäätyneet pakarat, vaan liiat vaatteet ja kauhea hiki, joka verottaa jaksamista ja tekee olon tukalaksi. Eikä oikeastaan mikään ole juostessa sen ärsyttävämpää kuin kiskoa takin hihoja ylös, jottei ihan pakahtuisi. Okei, no jatkuvasti alaspäin valuvat trikoot vievät myös keskittymistä juoksulta. Siksi haluankin, että kuteet, joissa juoksua harrastan, ovat miellyttävät päällä. Asujen pitää olla napakoita ja juuri itselleni sopivaa kokoa, mikään kovin merkkiuskollinen juoksija en ole, vaan enemmänkin sekakäyttäjä. Tänä vuonna 16 kilon painonpudotuksen myötä monet treenivaatteet ovat saaneet kaapistani lähtöpassit. Vaikka olisivat kuinka nättejä, niin sorry, epämukavaa tai hankalaa en siedä. Huom! Tämä postaus sisältää affiliate-mainoslinkkejä. 

Jäisivät juoksut Suomessa vähiin, jos en voisi juosta sateella. Kuva on muutaman viikon takaisista vetotreeneistä.

Lenkille, vaikka sataa

Ihan mahtavaa on se, että olen oppinut menemään juoksemaan ilmasta huolimatta. Minua ei siis nykyään haittaa, vaikka sataa, silloinhan keli on ihanan happirikas. Kun laitoin eräältä sateiselta juoksulenkiltä terveisiä Instagramini Instastooreihin, niin eräs tuttavani kommentoi, ettei hän pystyisi ikinä treenaamaan sateella ulkona, vaan tulisi heti kipeäksi! Vastasin hänelle, että tärkeintä juoksupukeutumisessa ovat oikeat varusteet! Kun lenkiltä sitten tulee kotiin ja menee samantien suihkuun ja venyttelee vasta sitten, kun päällä ovat kuivat vaatteet, ei vilustumista tarvitse pelätä.

Listaan tässä alla syksyllä asvaltilla, hiekkateillä ja juoksuradalla juoksevana lenkkeilijänä varusteet, joita itse käytän ja tarvitsen. Listaa saa mielellään täydentää, jos jotain jäi huomaamatta. Polkujuoksussa varmaankin tarvitsee erilaisia asusteita, kuten otsalamppua ja pitkillä matkoilla juoksureppua! Toki otsalamppu on varmasti hyvä olla myös, jos juoksee alueilla, joissa ei ole katuvalaistusta. Itse juoksen tällä hetkellä joko valoisalla tai sitten valaistulla alueella. Eilen tosin juoksin osan matkasta pimeässä metsässä hiekkatiellä, mutta kampesin sieltä sivistyksen pariin, sillä eteensä oli hankala nähdä.

Vaatteeni valikoituvat lenkille näin: 

  • Tärkein heti ensiksi: Ennen lenkkiä tai juoksutreenejä katson lämpömittaria. Joka ikinen kerta. Jos asteita on vaikkapa 8, lisään siihen mielessäni 10 astetta. Ja sitten kun menen vaatekaapille, pohdin, mitä laittaisin päälle, jos juoksisin 18 asteessa. Jos ilma on tuulinen, eikä aurinko paista, se toki vähän muuttaa tilannetta. Sateisella ja viimaisella + 8 asteen kelillä itse olen huomannut sopivaksi sen, että puen päälleni lyhyen urheiluliivit, t-paidan ja todella ohuen juoksutakin, pitkät juoksutrikoot, nilkkapituiset urheilusukat ja tossut. Tai vaihtoehtoisesti, jos tuuli on oikein napakka, ohuen pitkähihaisen juoksupaidan t-paidan sijaan, mutta silloinkin voi jo tulla kuuma, kun kroppa alkaa lämmetä ja juoksu kulkea. Lenkin alussa saa olla jopa vähän kylmä! Jos lenkin alussa on kuuma tai mukavan lämmin, luultavasti pian huomaa, että vaatteita on liikaa päällä.
  • Shortseilla juoksin vielä syyskuun lopussa, jolloin mittari näytti 10-12 astetta, oli pilvistä, mutta ei satanut tai tuullut kovaa. Silloin yläosassa oli muutaman asteen lämpimämmällä kelillä ohut pitkähihainen, ei takkia. Jaloissani käytin polvipituisia kompressiosukkia. Vaikka ensin tuntui vilakalta, silloinkin shortsit olivat riittävästi ainakin noiden pitkien sukkien kanssa. Shortseja kaipasin itse asiassa myös viikon takaisella lenkillä marraskuun alussa, jolloin juoksin ohuessa pitkähihaisessa ja pitkissä trikoissa, asteita oli vain noin viisi, ei tuulta. Meinasin pyörtyä pelkästä ajatuksesta, kun jengiä juoksi vastaan tuulipuvuissa, tupsupipoissa ja paksuissa sormikkaissa! Huh.
  • Jos en tule sateiselta lenkiltä heti kotiin, vaan menen vaikka kauppaan tai vedän toiset juoksutreenit putkeen, minulla on mukanani vaihtosukat. Ja jos olen kauempana treenaamassa, kuten vaikka Malminkartanon jätemäellä, ja jos kengät ja sukat pääsevät sateella kastumaan ja ajelen sieltä kotiin, vaihdan sukat kuiviin autossa. En tiedä, auttaako se oikeasti ehkäisemään nuhaa ja vilustumisia, mutta ainakin sillä on psyykkistäkin vaikutusta! Sitä paitsi märissä sukissa on karsea olla. Kuivat sukat ovat melkein yhtä ihanat kuin puhtaat lakanat! Ohuet juoksusukat mahtuvat juoksuvyöhön tai juoksutakin taskuun.
  • Sateella ja alle 10 asteen lämpötilalla käytän siis ohuita juoksuhanskoja. Vaikka kroppa pysyy lämpimänä, niin olen sen verran kylmäverinen, että sormet jäätyvät helposti. Se ei ole kiva tunne. Eilisellä tuulisella pitkällä lenkillä kaipasin lopussa juoksuhanskoja, jotka olin unohtanut kotiin.
  • Nyt viimeistään on aika kaivaa heijastava juoksuliivi ja heijastimet kaapeista! Erityisesti jos juoksee autojen seassa, on pimeää ja satelee, juoksijoita on todella vaikea autosta käsin havaita.
  • Pipoa käytän vasta kovalla pakkasella, mutta usein hiuksissani on joko ohut panta pitämässä suortuvia pois otsalta tai sitten tuubihuivi, joka pitää hiukset poissa tieltä ja myös hieman lämmittää. Tuubihuivi kaulassa sopii hyvin tuulisille ilmoille, jos takissa ei ole korkeita kauluksia. Lippistä en käytä, vaikka sataisi. Silloin tosi saattavat ripsarit olla poskilla, mutta ketä kiinnostaa.
  • Jos nyt ei ole kovaa pakkasta tai kauheaa myrskytuulta, noudatan omaa neuvoani, että mitä vähemmän ja simppelimpää, sitä parempi. Yllättävän vähän tarvitsee juostessa vaatetta päällä!
  • Kovalla pakkasella (noin miinus 15 ja kovempi) juoksutreeni siirtyy kuntosalin matolle. Alle -15 asteen pakkasella käytän polvipituisia tai kokopitkiä urheiluun tarkoitettuja villahousuja ja ohutta villaista aluspuseroa treenitopin päällä. Villahousujen pariksi puen juoksutrikoita väljemmät housut ja hieman tavallista paksumman juoksutakin, joka on pakaroiden päältä pidempi. Jos pakkasasteita on vain muutamia, housujen sijaan juoksen hieman kesätrikoita paksummissa talvijuoksutrikoissa, ja päälle vedän pitkät sukat. Arvon vielä, hankinko tänä vuonna nastalenkkarit vai töpöttelenkö menemään normitossuilla, joita minulla on useita vaihtoehtoja. Jos maassa on lunta, pärjää normitossuilla hyvin, mutta jos maa on jäässä, nastat olisivat tarpeen. Pakkasella olen huomannut, että ensin tuppaavat jäätymään pakarat ja reidet. Siksi villainen kerrasto ja takaa pidempi takki ovat hyvät. Kova pakkanen vaatii myös tuhdimpia hanskoja.

Miten itse pukeudut juoksulenkille? Mikä on vaikeinta? Juoksetko sateella?

Ja hei, jos olet Helsingissä, tervetuloa huomenna juoksemaan minun ja muutaman muun bloggaajan kanssa klo 11, lähtö Kauppatorilta! Lue lisää Facebookista!

Jenny

Heijastinliivi päällä näytän kuiin työmieheltä, mutta ei haittaa! Turvallisuus ennen kaikkea. Olen kyllä ajatellut toivoa joulupukilta naisellisempaa versiota.