Kesävinkit Kokkolaan Sommartips till Karleby
Kaupallinen yhteistyö/Sokos Hotels Kommersiellt samarbete/Sokos Hotels

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna pieni ”ydinperheemme” piipahti ensimmäistä kertaa koskaan Kokkolassa, ihanassa kesäkaupungissa. Uhmasimme Suomen hyytävää kevättä, ja tässä tulevat minne mennä Kokkolassa -kesävinkkimme, joista osan kertoi Visit Kokkolan ystävällinen henkilökunta.

I början av maj besökte vi Kokkola, en härlig sommarstad. Här kommer våra sommartips!

Yövy Kokkolassa/Övernatta i Karleby

Majoituimme Original Sokos Hotel Kaarlessa ja saimme yöpyä merihenkisesti sisustetussa Tankar-huoneessa. Tankar on majakkasaari Kokkolan edustalla, mutta valitettavasti toukokuun alussa kaimani M/S Jenny ei vielä ajanut sinne.

Kuten Tampereella, myös Kokkolassa Sokos Hotels oli tehnyt erinomaisia rekrytointeja, henkilökunta oli rempseää ja ystävällistä. Kun kyselimme tietä Elban luontopolulle ja Harrbådan majakalle ja kerroimme kävelevämme sinne jäätävässä kevätilmassa, resepsuunissa oltiin huolissaan, koska minulla ei ollut kaulaliinaa eikä pipoa. Saimme mukaamme hätänumeron (=paikallisen taksin numeron), ja vitsailimme, että jos voimat loppuvat, niin soitamme taksin eikä hotellin henkilökunnan tarvitse lähteä meitä noutamaan.

Aamupala oli aika perus, mutta oikein maittava. Erityisen fiiliksissä olin tyrni-appelsiinimehusta, joka kyllä kivasti aukaisi väsyneen ulkoilijan silmät kahtena aamuna.

Vi övernattade på Original Sokos Hotel Kaarle. Vi fick sova i det havsinspirerade rummet Tankar. Tankar är ägentligen en fyr utanför Karleby men M/S Jenny åkte inte ännu dit så tidigt i maj. Hotellets frukost var ganska vanlig men bra. Vi tyckte speciellt mycket om havtorns-appelsinshotten som väckte oss till en nyt dag. 

Kuusivuotias tykkäsi erityisesti korituoleista. Sexåringen tyckte särskilt mycket om korgstolarna.

Kaikkialla oli puhdasta. Det var rent och fint överallt.

Suuntaa Elban luontopolulle/Riktning mot Elbas naturstig

Hotellista saimme Kokkolan kartan, jonka avulla lähdimme suunnistamaan kohti Elban luontopolkua. Se löytyi noin 5 kilometrin kävelyn jälkeen. Loppupätkä kohti Elbaa kulki meren rannalla ja tien varrella sijaitsevia kesämökkejä ja villoja oli kiva katsella.

Luontopolulla on matkaa neljä kilometriä, joten sen jaksoi kuusivuotiaskin vielä tuon melko pitkän alkulämmittelyn jälkeen kävellä. Koska talvi oli vasta väistynyt ja kevät tuloillaan, oli maisema melko beige, eikä muutamia kohtia lukuunottamatta värejä ollut juurikaan. Se ei haitannut, sillä eipä ollut ötököitäkään paitsi yksi sammakko, jonka bongasimme sattumalta. Pitkospuita pitkin oli hauska kävellä ja puolivälissä reittiä löysimme majakan.

Från hotellet fick vi Karlebys karta och sen styrde vi emot Elbas naturstig. Vi hittade den efter en cirka fem kilometers promenad. Elba är fyra kilometer lång. Sexåringen orkade gå hela vägen själv fast vi ren hade värmt upp 5 kilometer. Allt såg ganska grått ut för att vintern hade just gått och våren var på kommande. Det var trevligt att gå på spången och halvvägs hittade vi fyren.  

Koe Harrbådan majakka/Upplev Harrbådas fyr

Harrbådan majakalle oli pakko päästä, koska majakat ovat aina kiehtoneet minua. Sehän sitten olikin sopivasti puolimatkassa Elban luontopolkua. Kuulin, että Harrbåda on poistettu majakkakäytöstä jo vuonna 1979, jonka jälkeen se on päästetty aikalailla rapistumaan. Mietimmekin, että miksi ihmeessä sitä ei kunnosteta ja maalata tyypillisin majakkavärein, sillä nähtävyytenä se varmasti uppoaisi kaltaisiini majakkafaneihin sellaisenaan vielä paremmin. Tunnelma majakalla oli pysähtynyt ja siellä kuulemma myös kummittelee. Kuulimmekin monenlaisia ääniä, jotka paljastuivat sitten kahden maastopyöräilijän aiheuttamiksi! Majakalta piipahdimme myös merenrantaan.

Jag ville besöka Harrbådas fyr för att jag älskar fyrar. Harrbåda har varit i bruk ända tills 1979 men låtits förfalla efteråt. Vi undrade varför man inte renoverar den och målar den klassiskt med vitt och rött. Stämningen vid fyren var lite konstig och där sägs det spökas också. 

Italialainen ravintola Kokkolassa/En italiensk restaurang i Karleby

Raittiinilmanmyrkytyksen saatuamme oli järkyttävä nälkä ja teki mieli pizzaa. Rantakatu seiskasta löytyikin italialaiseen ruokaan keskittynyt Sigrid’s, jonka ruoka oli oikein maittavaa. Miljöö oli tosi kiva ja kuuden aikaan saimme ruokailla rauhassa, porukka alkoi vasta hiljakseen valua paikalle.

Efter friskluftförgiftningen var vi vrålhungriga och ville äta pizza. På Strandgatan 7 hittade vi en italiensk restaurang Sigrids, vars mat var riktig god. Miljön var mysig och klockan sex på kvällen fick vi äta helt i lugn o ro. 

Kokkolan vanha kaupunki Neristan/Karlebys gamla stan Neristan

Yhtä paljon kuin rakastan majakoita, rakastan myös kaupunkien vanhoja kaupunkeja. Myös Kokkolan vanha kaupunki, Neristan, oli kaunis ja voin kuvitella, miltä siellä näyttää kesällä. Kuljimme katuja pitkin poikin ristiin rastiin. Ensi kerralla aion vierailla ainakin vanhojen tavaroiden liikkeissä ja Vanhankaupungin ravintolassa.

Lika mycket som jag tycker om fyrar, tycker jag också om städers gamla städer. Karlebys gamla stan, Neristan var vacker. Jag kan föreställa mig hur vackert där är på sommaren. Nästa gång tänker jag besöka åtminstone loppisbutiker och Vanhankaupungin ravintola -restaurang.

Beigestä maisemasta ja hyytävästä tuulesta huolimatta Kokkolasta jäi hyvä fiilis! Ihmiset olivat ystävällisiä ja iloisia ja tunnelma leppoisa. Kokkola – onko tuttu paikka?

Karleby var kanon! Människorna var vänliga och glada och atmosfären var lugn. Har du varit där?

Jenny