Kun et mitenkään ehdi, juuri silloin on oikea hetki pysähtyä

Kun koet itsesi jo hieman stressaantuneeksi ja kärsit kiireestä, niin viimeistään silloin on oikea aika pysähtyä. Vaikka pelkkä ajatuskin ahdistaisi ja mietit, että miten voisit senkin viisi minuuttia käyttää tehokkaammin, pysähdy silti.

Istu paikallasi ja vaikka tuijota varpaita.

Istu paikallasi ja vaikka tuijota varpaita.

Inhoan kiireestä puhumista, sillä hehkuttelua ja välttelen kiire-sanaa viimeiseen asti, mutta pakko sanoa, että viime viikot ja päivät ovat olleet hektisiä ja tekemistä on ollut enemmän kuin työtunteihin mahtuisi. Normi freelancerin elämää siis, sillä tämän jakson jälkeen töistä ei taas ole runsaudenpulaa, mutta näin on nyt ja sen olen hyväksynyt. Työelämäni on epävarmaa ja hyvä niin, sillä minä tahansa päivänä voi tulla mikä tahansa soitto vaikka luennoimaan, valmentamaan tai juttukeikalle. On myös päiviä, jolloin ei tapahdu mitään.

Superkiitollinen olen siitä, että olen saanut mielettömän innostavia työkeikkoja, päässyt tapaamaan inspiroivia ihmisiä ja saan tehdä sitä, mitä (useimmiten) rakastan. Ainahan se kivoinkaan asia ei ole yhtä ruusunpunaa ja päivänpaistetta. Lisäpainetta normihommiin on tuonut Sisäisen voiman ja Sisäisen timantin viimeinen, eroon liittyviin ajatuksiin ja tunteisiin pohjautuvaa osa, joka lähtee maanantaina (vihdoin) taittoon. Jihuu!

Katso ulos ikkunasta tai bussin ikkunasta. Maisemameditaatio toimii.

Katso ulos ikkunasta tai bussin ikkunasta. Maisemameditaatio toimii.

Laske kierroksia iltaa kohden 

Yllätyksekseni minä, pätkänukkuja, olen nukkunut kuitenkin kohtuullisen hyvin, kunhan olen alkanut laskea kierroksia hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa. Siinä on toiminut erinomaisesti pihamaalla hengailu viisivuotiaan kanssa ja myös jumpan ohjaaminen on hyvästä, sillä kun liikun, unohdan täysin kaiken muun, on vain minä ja asiakkaani. Kumpikin näistä itselleni rakkaista jutuista onkin ollut pelastukseni ja saanut ajatuksia pois niin työasioista kuin kirjaproggiksestakin.

Mutta takaraivossa toki on kolkuttanut tieto siitä, että ihminen voi vain kolmessa viikossa kehittää itselleen kroonisen stressitilan, josta toipumiseen saattaa mennä kuukausia, jopa kahdeksan!

Kierrä korttelin ympäri tai sukella auringonkukkapeltoon.

Kierrä korttelin ympäri tai sukella auringonkukkapeltoon.

Olen elänyt aikoja, jolloin olen joutunut elämään äärimmäisessä stressitilassa tai vähintäänkin sen rajamailla, enkä sellaisiin tunnelmiin tahdo koskaan palata. En varsinkaan työn takia, jonka ei mielestäni edes pitäisi olla selviytymistä tai raahautumista tai negatiivinen asia, vaikka se nyky-yhteiskunnassa sitäkin saattaa olla.

Stressiä välttääkseni olen pyrkinyt pitämään niiden tosi hektistenkin päivien aikana minitaukoja, en katkaistakseni työn imua, vaan lisätäkseni sitä.

Silloin, kun tuntuu siltä, ettei taukoa ehtisi mitenkään pitämään, on juurikin tauon paikka.

Parasta on, ettei sinunkaan tarvitse tehdä mitään ihmeitä, ei lähteä retriittiin viikonlopuksi eikä edes  joogata pää hiessä, vaan kaikista tärkeintä on, että ne minitauot saat sovitettua siihen omaan arkeen sopiviksi, eihän niistä muuten ole mitään hyötyä.

Mene ulos ja syö omena.

Mene ulos ja syö omena.

Silloin kun et mitenkään ehtisi:

1 Katsele valokuvia! Itse tykkään erityisesti näin syksyllä ja talvella katsella muutaman minuutin kesäkuvia ja erityisesti kesäisiä luontokuvia, se tuo välittömän rauhan.

2 Meditoi! Eli istu vaikkapa lattialla ryhdikkäänä viisi minuuttia tekemättä mitään. Ja juu, annan niiden ajatusten tulla ja mennä.

3 Vedä lenkkarit jalkaan. Lähde kävelemään vaikka korttelin ympäri. Jo 10 minuutin happihyppely auttaa ja erityisesti se kannattaa tehdä valoisana aikana. Jos voit kipittää metsässä tai vaikka auringonkukkapellossa, aina parempi!

4 Ripusta pyykit. Se katkaisee päässä surraavan sekamelskan ja yksitoikkoinen tekeminen rauhoittaa.

5  Taukojumppaa. Nouse ylös, tee pari kyykkyä, kierrä yläkehoa puolelta toiselle. Taivuta kylkeä sivulle, nostele käsiä, pumppaa hartioita. Ja taas veri kiertää.

Kirjoita muistivihkoon se, mistä olet kiitollinen.

Kirjoita muistivihkoon se, mistä olet kiitollinen.

6 Juo iltapäiväkaffet. Jos on hämärää, pidä breikki kirkasvalolampun äärellä, vaikka annos kirkkautta olisi hyvä ottaa tutkitusti heti aamulla.

7 Soita ystävälle. Vaikka aikaa olisi vain se 5 minuuttia. Ehdit siinäkin ajassa sanoa hänelle jotain nättiä ja ystävällistä.

8 Keskity hengitykseen. Hengitä rauhassa sisään neljällä, pidätä hengitystä hetki, hengitä rauhallisesti ulos neljällä. Se palauttaa sinut hetkeen.

9 Pikajoogaa. Tee vaikka kolme aurinkotervehdystä.

10 Kirjoita muistivihkoon kolme asiaa, joista juuri nyt olet kiitollinen. Toimii!

Näillä mennään, kepeää keskiviikkoa!

Lue myös nämä:

Stressaaja, suorittaja ja liian kiireinen, sinulle on postia

Energiaa joka päivään loman jälkeen – 3+6 vinkkiä

Katsele kesäkuvia.

Katsele kesäkuvia.