Näin minusta tuli kotitreenaaja +  tutustumiskuukausi Yogaia-nettiliikuntapalveluun

Oletko aina halunnut jumpata kotona, mutta et vain ole saanut aikaiseksi? Tiedän tunteen! Mutta silti sanon, että se on mahdollista. Sinustakin voi tulla kotitreenaaja. Postaus on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Yogaian kanssa.

Ensimmäiset 39 vuotta elämästäni olin se tyyppi, jonka oli mentävä liikkumaan kodin kynnyksen yli.  En vain saanut kotona mitään tehtyä. Silti tunti tai vaikka puolikas saattoivat hurahtaa kännykkää näpläten sohvalla. Olisin voinut lohkaista tuosta ajasta puolet tai kolmasosan liikuntaan omassa olohuoneessa.

Tätä liikkuvuusliikettä teen kotona pari kolme kertaa viikossa! Kuva: Kirsi Tuura

Viime kesänä aloin kuitenkin harvakseltaan jumpata kotona, koska lopettaessani ryhmäliikuntatuntien ohjaamisen lihaskuntoni oli päässyt puolessa vuodessa vähän repsahtamaan. Nyt 10-30 minuutin lihaskuntojumpat kahdesti viikossa ovat saaneet seuraa meditaatiosta, lyhyistä joogatuokioista ja esimerkiksi niska-selkä-jumpasta. Päälajini juoksu ahmaisee jo niin paljon vapaa-aikaa, että loput treenit teen mielelläni kotona, samalla kun ekaluokkalainen piirtelee vieressäni, leikkii omia leikkejään tai välillä jopa innostuu jumppaamaan kanssani.

Kuvat ovat aamun joogasessiostani. Yogaiassa on paljon myös muuta liikuntaa.

KOTONA LIIKKUMINEN SOPII JOKAISELLE

Kenelle kotona liikkuminen sitten sopii? No, sanon, että kaikille. Jopa hänelle, joka sanoo, kuten minä ennen, että apua, en ole mikään kotijumppari!

Tärkeintä on luopua siitä uskomuksesta, että äh, en mä pysty, en vain saa aikaiseksi mitään liikunnallista kotona. Olen esimerkki siitä, että kyllä saa, jos tarpeeksi haluaa. Täytyy vaan aloittaa eikä tehdä siitä aloittamisesta isoa mörköä eikä ainakaan siirtää sitä ensi maanantaille, mystiseen päivään, joka ei koskaan saavu luoksemme.

Emme muuta meidän tapojamme menneisyydessä emmekä tulevaisuudessa. Tämä hetki juuri nyt on se aika toimia ja tehdä jotain erilailla.

KIRJAA TREENIT KALENTERIIN

Itse kirjaan kalenteriini viikon juoksut ja jopa ne lyhyet lihaskuntotreenit. Nyt ne ovat saaneet seuraa Suomessa kehitetyn Yogaian lyhyistä joogasessioista ja muusta tarjonnasta. Torstaina, kun tein etäpäivän kotona, tein ennen lounasta 10 minuutin taukojoogan. Vain 10 minuuttia, mutta olipa hyvä fiilis saada veri kiertämään koko aamupäivän koneella istuttuani.

JOKAISELLA LIIKKEELLÄ ON MERKITYSTÄ

Toinen uskomus, jonka kanssa olen saanut tehdä töitä on se, että ei tarvitse liikkua tuntia tai paria kerrallaan, että treeni olisi muka “oikea” treeni ja siitä olisi hyötyä! Kaikki liikunta ja arkiaktiivisuus lasketaan, jokaisella askeleella, taivutuksella, rullauksella, kyykyllä ja ojennuksella on merkitystä. Liikunnassa pätee sama kuin monessa muussakin, pienistä puroista kasvaa valtava virta, jolla oikeasti on vaikutusta meidän hyvinvointiimme.

OMAT SUOSIKKINI YOGAIASSA

Paitsi juoksen, ohjaan nykyään taas ryhmäliikuntaa, mutta vain harvakseltaan ja useimmiten sisäpyöräilyä. Olenkin kantapään kautta joutunut toteamaan myös sen, miten hyvin jo vain yksi aiemmin ohjaamani viikkotunti niska-selkä-jumppaa piti selän ja hartiat nykyistä paremmassa kuosissa. Toki oma liikepankkinikin on valtava, mutta Yogaiassa on tarjolla esimerkiksi Selkä vetreäksi -tunteja ja niskahartiajoogaa. Ihan huippuja molemmat!

Yogaiassa on mahdollista osallistua livetunneille niin, että ohjaaja näkee sinut älypuhelimesi tai tietokoneesi kameran kautta. Itse olen erityisesti ihastunut kuitenkin liikkumaan tallenteiden ohjaamana, niitä kun voi tehdä milloin tahansa eikä ole sidottu kellonaikoihin. Ja tallenteita on paljon! Tulee olo kuin olisi lapsi karkkikaupassa – tätä haluan kokeilla, tätä ja vielä tätäkin!

Paitsi että olen päässyt taas käsiksi joogaan, olen ihastunut Yogaian meditaatioihin, vaikka olen itse meditoinut enemmän ja vähemmän jo pian kahdeksan vuotta. Loppusyksystä meditoiminen taas jäi, ja minun oli vaikea saada siitä säännöllistä tapaa, vaikka hiljentyminen, rauhoittuminen ja omien ajatusten kanssa oleminen olisikin arkihässäkässä ollut tarpeellista. Miten se sanonta meneekään, kun ehdit meditoida, meditoi 20 minuuttia. Kun et ehdi meditoida, meditoi tunti!

Olen ottanut tavaksi valita jonkun Yogaian 5-15 minuutin meditaatioista ja tehdä sen aamuisin ennen kuin muu perhe herää. On ihan erilaista aloittaa päivä sydän, mieli ja keho täynnä rakkautta ja myötätuntoa kuin sännätä päivän ohjelmaan pää kolmantena jalkana. Kokeile vaikka!

Tällä hetkellä treenaan juoksua tavoitteellisemmin kuin koskaan aiemmin. Viikko-ohjelmassani onkin neljä erilaista juoksutreeniä. Koska vuonna 2013 kärsin lähes vuoden ajan juoksijan polvesta, olen sisäistänyt täysin sen, että jotta voin juosta, minun on huollettava kehoani. Siihen lukeutuu tietysti kotijumppa, jossa lähinnä treenaan keskikehon syviä lihaksia sekä ylävartaloa, joka juostessa ei saa rasitusta. Lisäksi venyttelen ja putkirulla sekä faskiapallo ovat kovassa käytössä.

Nyt en tee treenejä enää yksin, sillä Yogaiassa on ihan loistavia coretunteja. Löysinpä sieltä ilokseni myös putkirullauksen. Kehonhuoltojooga nimensä mukaisesti enemmän huoltaa kuin rasittaa, samoin venyttely. Jos taas kaipaa reipasta jumppameininkiä, voi valita vaikka cardion ja voiman. Tai sitten jonkun ihanan energisoivan joogan, josta saa virtaa ja iloa.

Olen huomannut, että läppäri tai puhelin kannattaa asettaa itseä hieman korkeammalle. Tuntia on helpompi seurata.

 TEE TOISIN KUIN AIEMMIN

Kuten aiemminkin kirjoitin, omassa reilu vuosi sitten aloittamassani elämänmuutoksessa tärkeimmät asiat olivat kärsivällisyys ja se, että tein kaiken toisin. Sekin riittää jo, että tekee jotain toisin.

Erityisesti jos siis kärsit aikapulasta eikä aikataulutettu liikkuminen tai salille ja jumppaan lähteminen kotoa onnistu vaikka työkiireiden, pienten lasten tai ihan sen takia, ettei lähimailla ole liikuntakeskusta, suosittelen Yogaiaa lämpimästi.

Vaikka et tuntisi itseäsi tyypiksi, joka jumppaa tai joogaa kotona, muista: tee kaikki toisin kuin ennen niin onnistut. Alat tehdä vain, ja kärsivällisyyden kautta uusista tavoista muodostuu viikkojen tai jonkun kuukauden kuluessa rutiineja. 

Tarjoan sinulle lukijaetuna kuukauden ilmaisen Yogaia + Manduka -jäsenyyden

Kun liityt jäseneksi nyt, saat koodilla VASTAISKUANKEUDELLE ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi. Huomaa, että jäsenyys jatkuu automaattisesti hintaan 19,99 eur/kk. Voit peruuttaa tilauksesi milloin haluat tai vaihtaa sen pidempikestoiseen, edullisempaan jäsenyysmalliin. Etu on voimassa kaikille uusille jäsenille tammikuun 2018 loppuun asti.

Pääset lunastamaan tarjouksen suoraan tästä linkistä.

Liikunnan iloa! Mitä ajatuksia kotijumppa tai kotijooga herättävät?

Jenny

Tervetuloa Instagramiin!

Itse tykkään erityisesti 10-20 minuutin liikuntasessioista!