Onnistuminen voi vaatia useamman kerran – älä luovuta!

Olin hiljattain tilanteessa, jossa yritin saavuttaa erään toivomani tavoitteen jo toisen kerran pidemmän aikavälin sisällä. Kuitenkin tälläkin kerralla matkani kohti maalia tyssäsi samaan asiaan kuin ensimmäisellä kerralla. Sen sijaan, että olisin ajatellut, että okei, nyt olen yrittänyt jo kahdesti, nyt kyllä luovutan, mielessäni oli vain yksi ajatus: perkele sentään, kolmas kerta toden sanoo.

Epäonnistuminen ei itseasiassa edes tuntunut epäonnistumiselta, vaan sen sijaan koin olevani aika lailla viisaampi ja oppineeni asioita, joita voisin jatkossa hyödyntää, jotta saavutan tuon toivomani päämäärän. Ymmärsin, että haluan asiaa niin paljon, että olen valmis olemaan sen suhteen kärsivällinen. Toisin oli esimerkiksi painonpudotuksen kanssa jojovuosinani. Vaikka halusin pudottaa painoani, en ollut kovin kärsivällinen, vaan halusin asioiden tapahtuvan heti.

Ja tiedänpä hyvinkin, etten ole ainoa vastaavia tunteita kokenut. Minä onnistun -verkkovalmennuksemme meneillään olevan ryhmän fb-sivuilla on käyty keskustelua siitä, mikä on, kun painonpudotus ei tunnu onnistuvan, alkuinnostus lopahtaa, motivaatio sammuu ja tavoite tuntuu luiskahtavan käsistä kuin märkä saippua. Että vaikka tavoitetta haluaa, ei pysty aina toimimaan niin, että päivittäinen tekeminen palvelisi tavoitetta.

Älä luovuta! Vielä kannattaa yrittää! P.s. Puman paita on saatu, ja sen voi hankkia vain Stadiumeista.

Niin tunnistan itseni tästäkin keskustelusta – pudotinhan ”raskauskilot” kolme kertaa ennen kuin neljäs kerta toden sanoi. Jo neljännen kerran alussa tiesin, että se kerta tulee olemaan viimeinen painonpudotukseni ja poikkeamaan noista edellisistä kerroista. Ja koska päätin toimia eri tavoin kuin aiemmin ja lakata laihduttelemasta, en kokenut laihduttaneeni grammaakaan, vaan tuo 20 kiloa katosi vuoden sisään elämäntapoja muuttaessa. Ehkä kyse oli siitä, että tiesin koko ajan, että jos menen sieltä, mistä aita on matalin, toki laihdun, mutta pysyvä muutos tapahtuu elämäntapoja muuttamalla, ei millään pikakeinolla. Ja kun aikanaan ajattelin, ettei minulla ole aikaa muuttaa elämäntapojani, hukkasin kuitenkin tuohon jojokierteeseen kuusi vuotta. Siihen kului aikaa siis kuusi kertaa enemmän kuin elämäntapojen muuttamiseen ja lopulta painonpudottamiseen elämäntapojani muuttamalla.

Vielä kun keksisi sen, miksi ihminen toivoo monissa tavoitteissaan saavuttavansa ne nopean ratkaisun kautta. Kun se nopea ratkaisu harvoin on oikeasti nopea, jos vaikka nyt vertaa tuota jojotteluani ja lopullista painonpudottamistani.

Eräs ryhmäläisemme sitten linkkasi keskusteluun lihavuuslääkäri Pertti Mustajoen blogikirjoituksen, joka olikin varsin mielenkiintoista luettavaa. Olen itsekin haastatellut Perttiä, joka on painonhallinnassa yhä yksi maamme kovimpia asiantuntijoita.

Yksi kiinnostavia ja myös itseeni tismalleen sopivia asioita oli huomio siitä, että onnistuminen voi vaatia useamman kerran. Pertti kirjoitti, että yksi erään tutkimuksen merkittävimmistä tuloksista oli se, että onnistujista vähemmän kuin kolmasosa saavutti pysyvän tuloksen ensi yrittämällä. Yli puolella takana oli vähintään kaksi yritystä, ja heistä suurin osa oli ollut neljän laihdutusyrityksen jojoilijoita.

Pertti kirjoitti myös, että hän haluaisi, että yllä oleva tieto saavuttaisi kaikki laihduttamisessa epäonnistuneet suomalaiset. Että jos laihduttamisen jälkeen olet pari kolme kertaa lihonut uudestaan, saatat ajatella, että on turha enää yrittää. Mutta onnistuneiden laihduttajien viesti tulee tässä, ja se on, että ilman muuta kannattaa yrittää. Vaikka neljännenkin epäonnistumisen jälkeen.

Itselle painonpudotus ei ole enää ajankohtainen asia, ja ne uudet tavat, joita opettelin esimerkiksi ruokailun suhteen, tulevat nykyään niin selkärangasta, etten niitä tietoisesti ajattele. Silti aion ottaa tuon Pertin viestin käytäntöön muissa elämäntavoitteissa: ilman muuta kannattaa yrittää. Vaikka neljännenkin epäonnistumisen jälkeen.

Onnistuminen voi vaatia useamman kerran, epäonnistumisista oppii jotain ja aina kannattaa yrittää, jos tavoitetta, oli se mikä tahansa, haluaa oikeasti.

Mahtavaa viikon jatkoa! Kolmas kerta toden sanoo!

Jenny

P.s. SYDÄN tuossa alla on tullut jäädäkseen! Saa painaa!

INSTAGRAM

FACEBOOK

Lue myös ja laita hyvä kiertämään:

Parempia unia painopeiton alla

Tule kanssani polkujuoksemaan!

Syyllisyys haluaa kertoa jotain

Jalkapöydän murtumasta 8 kk – käynti jalkaterapeutin luona

Henkiset aamurutiinini

Alppitreenit Nuuksiossa

12 asiaa, joiden avulla karistin 20 kiloa pysyvästi