Supermallina Kalevala Korulle – Smart Ring -älysormus on lanseerattu
Muutama kuukausi sitten kerroin, että minua oli pyydetty malliksi Kalevala Korun mainosvideoon. Tuolloin en voinut vielä paljastaa, että video koski nyt jo reilu viikko sitten lanseerattua Kalevala Smart Ring –älysormusmallistoa , joka on kehitetty yhdessä suomalaisen startup-yritys Moodmetricin kanssa.
Olin saanut tutustua nyt jo takaisin palauttamaani älysormukseen pienen tovin ennen kuvauksia. Pääsin siis käyttämään paitsi viehättävää korua, myös fiilistelemään kaikkea sitä tietoa, mitä sormus kertoi stressitasoistani tai vaihtoehtoisesti zenhetkistäni, joita tässä elämässä voisi olla enemmänkin. Ainahan stressiä ei välttämättä edes tiedosta, vaan se on enemmänkin sellaista pinnan alla kuohumista. Pitkin kevättä olen ollut paikoin enemmän stressaantunut kuin yleensä, ja saman huomion teki myös sormus, kun sen tuloksia tarkkaili pidemmällä aikajänteellä.
Stressitila on hyvä katkaista heti kun sen huomaa, sillä pitkittyneestä stressistä toipuminen vie kuukausia (tämän tiedän ihan omastakin aiemmasta vuosien takaisesta kokemuksesta). Tilanteen tiedostaminen voi olla monille vaikeaa, sillä kuten erääseen lehtiartikkeliin kerran haastattelema asiantuntijakin totesi, että aivommehan eivät ilmoita ylikuormittumisesta sillä tavalla, että pim, olet ylikuormittunut, tee jotain toisin. Itselle tuttua on sairastuminen liian stressaavan jakson jälkeen. Uskon, että se onkin minun kroppani tapa kertoa, että nyt on syytä hidastaa. Olenhan melko impulsiivinen, nopeasti innostuva ja paljon tekevä ihminen, jonka on paikoin vaikea rauhoittua. Itseni tyyppiselle ihmiselle stressistä raportoivasta älysormuksesta lieneekin rutkasti hyötyä.
Stressi ei ole aina huono asia
Älysormuksen ja sen ilmaisen App Storesta tai Google Playsta ladattavan mobiilisovelluksen avulla oli siis helppo nähdä mustaa valkoisella. Kyllä nauratti kuvauksissa, kun aloittaessamme pitkää, raskasta mutta antoisaa päivää stressitasoni nousivat haipakkaa tahtia kohti yhdeksääkymppiä mukavan leppoisan Jussi Hellstenin viritellessä kameroitaan. Kiinnostavaa on, että sormus mittaa stressitasoja reaaliajassa asteikolla 1-100. Kuvauksissa en onneksi sentään täräyttänyt puhki satasen lukemia ja stressilukemat hiipuivat samaa tahtia kuin totuin itselle vieraampaan tilanteeseen eli videokameraan. Syvään hengittämällä sain elimistöni nopeasti ymmärtämään, että kaikki on okei, minun ei tarvitse paeta. Filmaushetkellä pääsin jopa paikoin alle kolmenkympin lukeman, joka tarkoittaa rauhallista olotilaa. Normaali aktiivisuus antaa 30-60:n lukemat, yli 60 lukema tarkoittaa korkeampaa vireystasoa ja yli 80 positiivista tai negatiivista stressiä. Alle 30:n pääsin muuten myös Naantalissa Supertreeneissä pitämäni luennon jälkeen. Se yllätti itseni positiivisesti, sillä olenhan aikanaan ollut kova hermoilija ennen julkista esiintymistä. Jos siis sellainen ennen nosti stressitasojani, niin nykyään taidan tykätä luennoimisesta niin paljon, että stressaantumisen sijaan se rauhoittaa ja saa oloni turvalliseksi ja nautin tekemisestä.
Mutta stressihän ei ole aina huono asia. Usein se unohtuu, että myös innostuminen ja jonkun asian intohimoinen tekeminen stressaavat elimistöä, samoin kuin esimerkiksi kova, vaikkakin iloa tuova urheilusuoritus. Eli myös sellaisten sessioiden jälkeen ihminen tarvitsee palautumista ja on hyvä pitää mielessä, että stressi voi myös valmistaa ihmistä johonkin hetkeen, jolloin hän pystyy antamaan parhaansa siinä tilanteessa.
Älysormus sopii pitkäaikaiseen mittaamiseen
Stressiä mittaava älysormus olisi vielä joitain vuosia sitten kuulostanut varmaan utopistiselta, mutta itse en enää edes osannut hämmästyä siitä, kun minua malliksi pyydettiin. Nykytekniikka nyt vain on ihmeellistä, sillä tämäkin sormus mittaa stressitasoja mittaamalla iholta sähkönjohtavuuden muutosta. Itselleni uutta tietoa oli se, että kyseinen menetelmä on ollut psykologien käytössä jo yli 100 vuotta ja nyt siis älysormuksilla saadaan samaa informaatiota.
Älysormus soveltuu erityisesti pitkän aikavälin jatkuvaan stressin ja palautumisen mittaukseen. Appsin diagrammista näkee hienosti kuitenkin päivittäisenkin tilanteen ja stressitasojen vaihtelun vuorokauden aikana. Kun päivän keskiarvo on noin 50, on palautuminen ollut riittävää suhteessa kuormitukseen. Ja siihen ei päästä pelkästään nukkumalla hyvin, vaan ihminen tarvitsee ihan oikeasti palauttavia pieniä hetkiä pitkin päivää.
Itse pääsin useina testipäivinä jopa tuon 50:n alle keskiarvolukemissani. Päiväkirjamerkintöjä kannattaa tehdä appsiin, koska niitä pidemmällä aikavälillä tarkkailemalla on helppoa huomata, millainen tekeminen nostaa stressitasoja ja mikä taas palauttaa itseä kuormituksesta.
Älysormusmallisto on kehitetty Kalevala Innovation Labissa, jossa kokeillaan ja kehitetään uutta ennakkoluulottomasti. Onpa mahtavaa, että samaan pakettiin eli älysormukseen on saatu sekä kauneutta että teknologiaa, jotka kumpikin lisäävät hyvinvointia. Kalevala Smart Ring -älysormusmallisto on myynnissä Kalevala Korun verkkokaupassa ja Pohjoisesplanadin myymälässä.
Niin ja se kuvauspäivä! Se oli ihan mahtava, ja mallina oli hauska olla, mutta tosiaan reilun minuutin mittaista videopätkää ja toista vielä lyhempää videopätkää ja muutamaa stillkuvaa varten sai kyllä antaa kaikkensa. Eikä ollut kuulkaas helppoa istua minuuttitolkulla putkeen yhteensä tunteja jalkoja kangistavassa asennossa ja näpytellä kännykkää, tosin kerrankin luvan kanssa. Ja mihin lienee tämä mallin ura vielä johtaakaan?! Oman elämäni supermallina oleminenhan on ihan tuttua puuhaa, sillä esiinnyinhän jo lapsena muun muassa erään kotimaisen pianonvalmistajan mainoksissa. Sen jälkeen pärstäni on komistanut monia muitakin paikkoja, kuten liikuntakeskuksen mainospostereita ja eri aikakauslehtien jumppajuttuja. Kyseisissä sormuskuvauksissa hauskaa oli sekin, miten monta ihmistä oli paikalla järjestelemässä tilannetta. Joskus on kiva tuntea itsensä tärkeäksi, vähän kuin filmitähdeksi. Oli myös mahtavaa aloittaa räntäsateinen aamu istahtamalla meikkaaja Satu Arvon tuoliin ja valita sopivat vaatteet rekistä ja sitten vain tehdä, kuten sanotaan.
Ja jos jossain vaiheessa alkaisi tuntua, että stressitasojen mittaaminen on turhaa hifistelyä, aina voisi nauttia pelkästä sormuksesta ja sen ulkonäöstä ja olla mittaamatta.
Stressivapaata viikon jatkoa!
Jenny
Lue myös:
viikko joogaleirillä – olo kuin jyrän alle jääneellä
Aloitteleva juoksija, vältä nämä virheet
Aikku
Tuo sormus on kyllä mielenkiintoinen keksintö. Minulle se olisi kyllä tarpeellinen, olen vuoden paahtanut liikaa hommia ja stressiä siitä on tullut. Tänään kuitenkin teimme lasten kanssa matkasuunnitelman syksylle ja kaksi viikkoa menee Jenkeissä. Elämää uusiin uomiin!
Tuula
Hauskan oloiset kuvaukset teillä ollut! Ystävänikin oli viime viikolla avustamassa yritysvideon kuvauksissa Espoossa ja kehui kyllä kokemusta mukavaksi vaikka ottoja pitikin käydä useasti läpi. Tuo asento ei kyllä ole helpoimmasta päästä olla pitkiä aikoja, mutta lopputulos näyttää hyvältä!