Treenikuulumisia juoksutelakalta

Treenikuulumisia juoksutelakalta! Monella arki alkaa koittaa, vaikka kesä jatkuu ja treenit ehkä muuttuvat ja monipuolistuvat syksyn mittaan. Itse olin ajatellut juoksevani paljon tänä kesänä, mutta juoksu jäi kokonaan heinäkuun alussa loukkaantumisen takia. Onnekseni jalkapöydän murtuma oli hyväasentoinen, loistavassa kohdassa, jos nyt jalkapöydän pitää murtua ja kun se viikon päästä tapahtuneesta kuvattiin, se oli jo alkanut parantua hienosti. Nyt 4,5 viikon kuluttua murtumasta tilanne näyttää niin hyvältä, että pääsen näillä näkymin juoksemaan jo syyskuussa.

En halua aloittaa kuitenkaan juoksua yhtään liian aikaisin ja aiheuttaa itselleni hallaa juoksemalla. Mielelläni aloitan juoksemisen muutaman viikon ”liian” myöhään kuin muutaman viikon liian aikaisin, koska haluan, että jalka on parantunut kunnolla. Kun sitten voin vetää lenkkarit jalkaan, tarkoitus on alkaa totuttaa koipia juoksuun rauhallisesti 3-5 kilometrin lenkeillä ja pikku hiljaa siirtyä takaisin itselleni normaaleihin juoksutreeneihin. Itsellenihän on tavallista juosta 4-5 kertaa viikossa. Nyt voin kuitenkin ajatella, että juoksua ei tule olemaan ehkä ihan noin paljoa syksyllä. Jää siis nähtäväksi, ehdinkö juosta yhden tunnin lenkin, yhden pitkän lenkin, yhdet vedot ja yhden mäkitreenin viikossa, kuten aiemmin.

Heinäkuussa jumppasin paljon kehonpainolla ulkona. En voi vielä hyppiä, joten tein lihaskuntoliikkeitä.

Paluu ohjaajaksi ja salille

Syyskuussa alan taas ohjata sisäpyöräilyä, tosin vain yhden tunnin viikossa. Olen ajatellut yhdistää tuohon sisäpyöräilyyn treenin salilla. Nyt juoksutelakallahan olen päässyt pitkästä aikaa salitreenin makuun. Viimeksi olen käynyt treenaamassa salilla pt:n kanssa 1,5 vuotta sitten kerran viikossa joitakin kuukausia, mutta salitreeni ei silloin vain lähtenyt lentoon. Salikokemusta minulla on kuitenkin vuosia jo vuosienkin takaa ja työskennellessäni aikanaan kokopäiväisenä liikunnanohjaajana ja personal trainerina olen myös tehnyt muille varmasti satoja saliohjelmia.

Jännä on nähdä, miten kehoni alkaa vastaanottaa tuota salitreeniä. Ehkä se jotain muistaa aiemmasta? Innolla odotan, että näen ensimmäisiä kehittymisen merkkejä. Ei siksi, että on pakko, vaan siksi, että on hauskaa huomata, kun omat voimat lisääntyvät ja yhtäkkiä pystyykin työskentelemään isompien kuormien kanssa. Toistaiseksi alakehon treeni on ollut parinkympin tangolla tehtyjen leveiden kyykkyjen lisäksi vain kuminauhajumppaa. Olen tehnyt salilla lähinnä ylätaljaa, penkkipunnerrusta, irtopainoilla yläselkää, hartiaa ja hauiskääntöä, ojentajataljaa sekä TRX-nauhoilla selkää ja lattialla vatsalihaksia.

”Hätä” keinot keksii. Iso kivi toimii hyvänä lisäpunttina. Kuva on kesäkuulta, kun jalka oli vielä kunnossa. 

Crosstrainer-ihastus

Crosstrainer on tullut tutuksi nyt jalkavaivaisena, ja sillä pystyn tekemään ihan hyvin pidempääkin treeniä. Jos ennen kärsimättömänä jaksoin lämmitellä sillä maksimissaan 5 minuuttia, nyt menee tunnin treeni, koska tiedän, että se tekee hyvää ja ylläpitää peruskuntoa. Sitä paitsi on ihanaa hikoilla ja myös hengästyä kunnolla. Välillä olen tehnyt Crosstrainerilla minuutin spurtteja sen tasaisen jyystämisen lomaan. Toki sisätiloissa crossaaminen on paljon tylsempää kuin juoksu ulkona, mutta kun kuuntelee musaa niin vaikka tunti kuluu yllättävän nopeasti. Lisäksi olen ajatellut, että se nyt vain on jotain, mitä minun pitää tehdä ja saan olla kiitollinen siitä, että pystyn treenaamaan crossarilla, kun en voi kerran juosta tai hyppiä.

Tällä hetkellä pyrin treenaamaan joka toinen päivä, joka onnistuukin ihan hyvin, jos suunnitelmiin ei tule yllättäviä muutoksia. Syksymmällä tarkoitus on jatkaa kuudella treenillä viikossa niin, että lepopäiviä on ainakin yksi. Olenhan ohjannut aiemmin paljonkin ryhmäliikuntatunteja ja itselleni on ollut luontaista treenata useampi eri treeni päivässä. Tykkään yhä noista kahden treenin päivistä, joten voi olla, että lepopäiviä tulee olemaan kaksi ja sitten jonain päivänä teen tuplatreenit.

Haluaisin myös saada sen joogan, joka on ollut nyt kadoksissa jo jonkin aikaa, takaisin treeniohjelmaani. Aiemmasta kun tiedän, että se tekee itselleni hyvää ja on erinomaista juoksun rinnalle. Kotona myös rullailen ja venyttelen, koska sitä voi tehdä kätevästi olkkarissa muun perheen läsnäollessa. Kun koulutkin nyt alkavat (nuorimmaisellani tosin vasta ensi viikolla), illat jäävät taas kovin lyhyiksi, ja urheileminenkin vaatii erilaista aikatauluttamista.

Mutta kerro omista treenisuunnitelmistasi! Millaisia ajatuksia syksyä varten, entä liikuitko paljon lomalla? Onko uusia lajeja hakusessa?

Itsehän sovin eilen, että lähden ystäväni kanssa melomaan. Sitä en olekaan tehnyt 15 vuoteen! Myös Crossfit kiinnostaisi, mutta kai se on myönnettävä itselleen, että päivätöissä ollessa ei vain kaikkea kerkeä. Juoksuhaaveista sen verran, että seuraava isompi kisa lienee vasta huhtikuussa Kaarinan rataultra. Lisäksi haluan juosta taas kesäkuun alussa Tukholmassa maratonin ja elokuussa 2019 sitten 90 kilometriä Ultravasanilla.

Mahtavaa päivää ja iloisia treenejä!

Jenny

Instagramissa

Facebookissa

Lue myös!:

Entä jos onkin itseensä tyytyväinen?

Yhdestä en luovu ja se on uni