Vapaus on suostumista elämään kaiken keskellä

Vapaus on suostumista elämään kaiken keskellä. Lause, jonka olen vuosia sitten poiminut jostain ja kirjoittanut muistikirjaani, ja jonka taas tänään aamulla raapustin kalenterini kylkeen.

Kirjoitin joku postaus takaperin rennosta ja huolettomasta elämänasenteesta, jota yritän tietoisesti edesauttaa saapumaan luokseni nyt, kun tuo fiilis on ollut enemmän tai vähemmän hukassa kesästä huolimatta. Kaikenlaista pikkuharmia ja vastoinkäymistä ja vanhemmuuden haasteita on tapahtunut pitkin kesää, viimeisimpänä esimerkiksi silmätulehdus, joka palasi takaisin juuri, kun oli mennyt pois. Ikävä kyllä en ole tällä hetkellä niin zen kuin olen ollut joskus muutama vuosi aikaisemmin (pitkällisen harjoittelun tuloksena) enkä myöskään ole niin zen kuin toivoisin olevani.

Jonkin verran nimittäin olen antanut näiden pikkuharmien vaikuttaa myös tunnetiloihini, vaikka tiedän, ettei mikään koskaan ikinä jauhamalla parane. Mutta sen oman suhtautumisen noteeraaminenkin vaatii tiedostamista, ja kun huomaa, että on taas muuttumassa valittavaksi käppänäksi, voi pysähtyä ja keskittyä kaikkeen myönteiseen ja onnistumisiin, joita myös koemme päivittäin. Välillä vain tuntuu siltä, että kun yhdestä pikkuharmista pääsee niin ovella on jo kahdeksan uutta jonossa odottamassa vuoroaan. Onneksi kuitenkin osaan laittaa asioita oikeaan perspektiiviin ja useimmiten osaan olla tyytyväinen siitä, että kyse on ollut vain pikkuharmeista.

Vapaus on suostumista elämään kaiken keskellä. Minun lienee pitäisi tatuoida se itseeni, että muistan.

Elämä on surffia

Ja sitähän se elämä on: surffailua erilaisten asioiden, sattumusten ja tapahtumien aallokossa. Ihminen usein on tyytyväinen niin kauan, kun ne asiat, sattumukset ja tapahtumat ovat itselle mieluisia. Sitten kun tapahtuu jotain, kuten haastava tilanne vanhempana, silmätulehdus tai vaikka tonnin lasku autohuollosta, ei yllätys olekaan enää miellyttävä. Mutta tottahan se on, että vaikka voimme moneen asiaan vaikuttaa, emme voi kaikkea kontrolloida emmekä varsinkaan voi valikoida yllätyksiä, että kiitos, otan vain hyviä enkä niitä huonoja lainkaan.

Jatkan siis tämän zeniläisemmän asenteen opettelemista ja totean itselleni, että mitä järkeä on stressata, kun voin heittäytyä virran vietäväksi. Luottaa siihen, että asiat tapahtuvat, kuten parhaaksi on. Toki itsekin pitää tehdä töitä, ei vain voi soffalla odotella, mutta murehtimisesta ja stressaamisesta voin sentään luopua. Välillä se on vaikeaa, välillä helppoa. Joskus sitä osaa antaa asioiden vain tapahtua, mutta kas, kovin usein se ego palaa pitelemään lankoja väkipakolla käsissään ja järjestelemään asioita niin kuin minäminäminä luulee, että parhaaksi on.

Asioita vain tapahtuu

Asioita vain tapahtuu ja asiat vain ovat, toiset niistä herättävät minussa hyviä tunteita, toiset niin sanotusti huonompia. Jos yrittää varmistella itselleen vain mukavaa elämää ja siksi pyrkii välttämään niitä huonoja kokemuksia, se ei vain ole mahdollista tai todellista. Sen huomasin taas aamulla, kun heräsin toinen silmä rähmästä umpeen muurautuneena. Me yksinkertaisesti emme voi hallita tätä kaikkea. Aina tulee mutkia matkaan ja asiat voivat mennä eri tavoin kuin itse on toivonut: voi sairastua, menettää työpaikkansa, puoliso voi lähteä, ihan mitä vain. Mutta aina myös sattuu ihania tilanteita: sitä saa kivan sähköpostiviestin, joku headhunttaa sinut uuteen firmaan, löydät kadulta vitosen, kaupassa on suosikkiavokadojasi tai tapaat ystävän, jonka jo luulit kadottaneesi.

Oli tunne tai asia mikä tahansa, onkin hyvä muistaa, että se ei kestä ikuisesti. Kaikki menee lopulta ohi tai ainakin muuttaa muotoaan, ja sen tiedostaminen usein saattaa opettaa kiitollisuutta tai luo toivoa. Ihminen vain haluaisi kovin usein takertua pelkästään siihen hyvältä tuntuvaan elämään, hyviin fiiliksiin ja pyrkiä hallitsemaan elämää, jotta voisi lillua siellä ihanassa turvallisuuskuplassa. Hih, niin tunnistin itseni tuosta lauseesta! Voi minua reppanaa.

Entä jos antaa vain olla?

Lopulta kukaan meistä ei tule olemaan ikinä täysin turvassa, joten hallitsemisen yrittäminen ei johda mihinkään. Uskonkin, että tärkeämpää on useimmiten vain antaa olla ja keskittyä siihen hetkeen, jossa juuri on. Vapaus on suostumista elämään kaiken keskellä, ja vasta nyt taas ehkä lähes muistan sen, mitä se todella tarkoittaa. Ehkä.

Elämä on arvaamatonta, niin ”hyvässä” kuin ”pahassa”. Täällä leijaillaan höyhenen lailla. Äkkiä voi tuuli kääntyä suuntaan tai toiseen. Me olemme tässä ja nyt, ja se on meidän elämämme tärkein kohta. Siksi tärkeää onkin nauttia, ihan tästä kaikesta. Ottaa ilo irti arjesta tai vähintäänkin lakata mököttämästä ja tarttumasta pieniin epäkohtiin.

Jenny

Instagramissa

Facebookissa

Lue myös!:

Entä jos onkin itseensä tyytyväinen?

Muutto Fit-lehden sivuille – mitä matkalla on tapahtunut?

Yritä nauttia saavutuksistasi