Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät

Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät. Kirjoitti F.E. Sillanpää aikanaan.

En tiedä mitä unta näin viime yönä, mutta nukuin 8 tuntia syvästi kuin tukki ja aamulla heräsin ajatukseen, että en halua hukata elämästäni enää hetkeäkään mihinkään vanhaan, epäsopivaan, negatiiviseen, ahdistavaan tai asiaan, joka tuntuu pakolta. Elämä on hyvin tasaista nyt, mutta tämä ajatus nousi jostain unen jäljiltä alitajunnasta niin selkeänä, ettei siihen ollut minulla sanomista.

Kirkkaana mielessäni oli ajatus, että haluan ehtiä vielä tekemään vaikka mitä, olen tehnyt näiden 40 vuoden aikana ehkä vain pienen murto-osan siitä, mitä haluan kokea, mihin minulla oikeasti on potentiaalia ja mikä minua todella kiinnostaa, mille minun sydämeni palaa ja missä olisin varmasti myös hyvä. Että vaikka arkeen kuuluvat kaikki tunteet, haluan pääosin iloita, inspiroida, rakastaa, nauttia, auttaa, tehdä töitä, viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa, juosta, matkustaa, iloita, nähdä, kokea, hengittää. Elää syvästi. Elää, ja tajuta se, että elän.

Sitten tuli hetkellinen epätoivo. Seuraavassa silmänräpäyksessä jo syytin itseäni siitä, miten saatoin hukata kallisarvoisesta elämästäni niin monia päiviä, viikkoja, kuukausia ja vuosia huonovointisuuteen, katkeruuteen, kiukutteluun, vellomiseen, vihaan, kateuteen, surkeuteen. Miten en voinut nähdä elämäni arvoa silloin, miksi keskityin huonoon hyvän sijaan, miksi halusin jäädä sinne, mikä ei ollut enää millään muotoa mahdollista, miksi en silloin tajunnut sitä, että jokainen päivä on lahja. Tunsin myös pienen pistävän syyllisyyden siitä, miten tuo elämänvaihe vaikutti myös ihmisiin lähelläni ja miten avuttomalta heistä oli mahtanut tuntua. Mutta niin se meni. Silloin ei ollut voimia muuhun.

Seuraavaksi ajattelin, että jälleen kerran minun on annettava anteeksi itselleni. Hyväksyn itseni sellaisena tässä hetkessä kuin silloin olin. Teen parhaani jälleen tästä eteenpäin. Ja jos joskus tunnen, että jonkun asian on muututtava, rakastan itseäni ja elämääni niin paljon, että minulla on rohkeutta muuttaa niitä asioita heti, eikä vasta 10 vuoden päästä, kuten itselläni on myös ollut aikanaan tapana.

En halua hukata enää hetkeäkään, koska elämä.

Ihanaa sunnuntaita sinulle!

Jenny