Hyvä elämä

Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät

Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät. Kirjoitti F.E. Sillanpää aikanaan.

En tiedä mitä unta näin viime yönä, mutta nukuin 8 tuntia syvästi kuin tukki ja aamulla heräsin ajatukseen, että en halua hukata elämästäni enää hetkeäkään mihinkään vanhaan, epäsopivaan, negatiiviseen, ahdistavaan tai asiaan, joka tuntuu pakolta. Elämä on hyvin tasaista nyt, mutta tämä ajatus nousi jostain unen jäljiltä alitajunnasta niin selkeänä, ettei siihen ollut minulla sanomista.

Kirkkaana mielessäni oli ajatus, että haluan ehtiä vielä tekemään vaikka mitä, olen tehnyt näiden 40 vuoden aikana ehkä vain pienen murto-osan siitä, mitä haluan kokea, mihin minulla oikeasti on potentiaalia ja mikä minua todella kiinnostaa, mille minun sydämeni palaa ja missä olisin varmasti myös hyvä. Että vaikka arkeen kuuluvat kaikki tunteet, haluan pääosin iloita, inspiroida, rakastaa, nauttia, auttaa, tehdä töitä, viettää aikaa tärkeiden ihmisten kanssa, juosta, matkustaa, iloita, nähdä, kokea, hengittää. Elää syvästi. Elää, ja tajuta se, että elän.

Sitten tuli hetkellinen epätoivo. Seuraavassa silmänräpäyksessä jo syytin itseäni siitä, miten saatoin hukata kallisarvoisesta elämästäni niin monia päiviä, viikkoja, kuukausia ja vuosia huonovointisuuteen, katkeruuteen, kiukutteluun, vellomiseen, vihaan, kateuteen, surkeuteen. Miten en voinut nähdä elämäni arvoa silloin, miksi keskityin huonoon hyvän sijaan, miksi halusin jäädä sinne, mikä ei ollut enää millään muotoa mahdollista, miksi en silloin tajunnut sitä, että jokainen päivä on lahja. Tunsin myös pienen pistävän syyllisyyden siitä, miten tuo elämänvaihe vaikutti myös ihmisiin lähelläni ja miten avuttomalta heistä oli mahtanut tuntua. Mutta niin se meni. Silloin ei ollut voimia muuhun.

Seuraavaksi ajattelin, että jälleen kerran minun on annettava anteeksi itselleni. Hyväksyn itseni sellaisena tässä hetkessä kuin silloin olin. Teen parhaani jälleen tästä eteenpäin. Ja jos joskus tunnen, että jonkun asian on muututtava, rakastan itseäni ja elämääni niin paljon, että minulla on rohkeutta muuttaa niitä asioita heti, eikä vasta 10 vuoden päästä, kuten itselläni on myös ollut aikanaan tapana.

En halua hukata enää hetkeäkään, koska elämä.

Ihanaa sunnuntaita sinulle!

Jenny

 

 

22 thoughts on “Elää sinun pitää ja tajuta se, että elät

 1. Kiitos kirjoituksesta! Itselleen anteeksiantaminen teemana täälläkin, tuntuu olevan jatkuva teema. Paljon on anteeksi annettavaa, vaikka tietääkin ettei itsensä syyttelyä kannata ruokkia sen enempää kuin muidenkaan syyttelyä. Jos vain olisin tiennyt / osannut /huomannut. Kunpa olisin silloin tehnyt toisin. Ei ole muuta keinoa kuin päättää, että ensi kerralla olen viisaampi ja toimin toisin. Ainakin näistä harmittelun aiheista oppii ymmärtämään muita ihmisiä paremmin. Olet ollut vahva ja rohkea kokemaan tuon kaiken.

 2. Mä ihailen sua Jenny ihan käsittämättömän paljon siitä(kin), että olet jaksanut ponnistaa vastoinkäymisistä ylös ja eteenpäin. Vaatii taatusti ihan hirvittävän paljon, ettei jää loppuelämäkseen pyörimään niissä negatiivisissa tunteissa. Ja tuntematta sun tarinan kaikkia osa-alueita, niin uskon kuitenkin olevani oikeassa siinä, kun sanon, ettei sulla ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä. Ihana sinä, muista se aina!

  Virtuaalihali <3

  1. Kiitos Emma kauniista sanoistasi! Niiden myötä on hyvä lähteä kohti uutta viikkoa!
   Kyllä olen itsekin tehnyt virheitä aikanaan ja myös harkitsemattomia tekoja tai sanoja muita kohtaan on kertynyt iso läjä, mutta anteeksiannolla on valtava voima, kun siihen vain pystyy ja sitähän tässä on tullut harjoitettua jo monen vuoden ajan. Yhtä tärkeää on antaa anteeksi itselleen kuin muillekin ja sitten just mennä eteenpäin, vaikka joskus näitä epätoivon välähdyksiä saapuukin vierailulle, mutta nekin kuuluvat elämään.
   Kaikkea hyvää sun uuteen viikkoon <3

 3. Niin kuin Pearl Jam lauloi:
  You can spend your time alone redigesting past regrets..
  Or you can come to terms and realize
  You’re the only one who can forgive yourself …
  Makes much more sense to live in the present tense…

  Ihanaa päivää <3

 4. Kyllä taas kolahti! Toivon tosiaan, että onnistun tekemään sen muutoksen nyt, enkä 10 vuoden päästä, vaikka tuo jälkimmäinen tuntuukin kohta todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Miksi se onkin niin helppoa tottua pahaan oloon ja niin vaikea ottaa askel parempaan?

  1. Kiitos Memmu, kiva, että luit. Niinhän se menee, että ihminen tottuu kaikkeen, niin hyvään kuin huonoonkin. Mutta onneksi ihminen voi tehdä myös erilaisia valintoja, kun vain pysähtyy huomaamaan, että olisi aika tehdä niitä.
   Toivon sulle kaikkea ihanaa <3

 5. Mutta hyvä sinänsä ettei myöhäistä ole koskaan. Täytin tänä vuonna 50 ja päätin että tämän vuoden aikana menen vahvasti kohti kaikkea sitä mikä minua kiinnostaa ja vetää. Karsin elämästäni sitä mikä minua estää. Teen asioita vaikka en vielä osaa ja vaikka hirvittää.
  Tämä on ollut hieno vuosi. Aloin mm opiskella shiatsua. Miten kauan sitäkin mietin, voi hitsi…miksi….

  1. Kiitos Kati kommentistasi! Vitsi, sä oot kyllä mahtava! Just noin ihmisen pitäis tehdäkin. Ja olet ihan oikeassa, koskaan ei ole myöhäistä. Tosi kiva kuulla, että muutokset ovat tuoneet mukanaan hyvää. Jatketaan just noin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *