Kadonneet yöunet ovat ihan syvältä

Niin ne taas katosivat, yöunet, ja vuosia huonosti nukkuneena jo parin kuukauden heikommin nukkuminen alkaa tuntua painajaiselta. Kun huonot yöunet kasautuvat, mieliala ei ole kovin korkea, ja kohta on tilanteessa, kun sitä alkaa jo etukäteen pelätä, heräileekö taas tulevana yönä, ja jos, niin kuinka pitkään sitä sitten sillä kertaa onkaan valveilla. Yöunet ovat kuitenkin kaiken pohja, eikä ihminen palaudu, jos valvoo tuntikausia. Siitäkin on kokemusta, koska juuri se nukkumattomuus aikanaan vei itseni toistamiseen ylikuntoon eli alipalautuneeseen tilaan.

Vaikka olen pyrkinyt minimoimaan huonon stressin, ottanut kaikkea kohtaan hyväksyvämmän asenteen, suosinut hyväksi havaittuja rutiineja, kuten yrittänyt rentoutua iltaisin, lukenut kirjaa, laittanut kännykän pois ajoissa, nauttinut magnesiumia, välttänyt aktiviteetteja ja urheilua iltaseiskan jälkeen, niin tällä hetkellä en illalla tiedä, millainen yöstä tulee. Olen nukkunut viimeksi pitkään hyvin juuri ennen koronaa ja mösjöön isän kuolemaa. On tässä välissäkin tosin ollut hyviä öitä ja jopa usean hyvän yön putkia, mutta aina vain löydän itseni heräämästä yhdeltä, kolmelta tai neljältä pää täynnä surraavia ajatuksia, joita on vaikea saada katkeamaan. Mistä ne kaikki ajatukset päähän yöllä löytävätkään, ja miten sitä voi ihminen niin sujuvasti surffata ajatuksesta toiseen, vaikka niiden välillä ei ole mitään yhteneväistä tekijää? Tunnustan, en ole meditoinut aikaan, vaikka yhdessä vaiheessa se oli itselleni yhtä luontevaa kuin hampaiden pesu. On vain jotenkin laiskottanut, eikä ole huvittanut hiljentyä.

Hyvien unien varmistamiseksi olen kokeillut kuitenkin piikkimattoa, hengitysharjoituksia ja iltakävelyä. Olen joogannut ja venytellyt iltaisin ja maannut rentona jalat seinällä. Minulla on rutiinit, joista en luovu edes viikonloppuna. Menen aina samaan aikaan sänkyyn, ja nukahdankin hyvin, se ei ole ongelma. En käytä alkoholia. Talvella nautin iltaisin myös melatoniinia, ehkä sitäkin voisi kokeilla taas.

Huolehdin siitä, että en juo liikaa vettä illalla ja herää vessahätään, samalla kun huolehdin siitä, että syön tarpeeksi, etten herää nälkääni. Välillä tämä kaikki tuottaa tulosta, välillä tämä kaikki on yhtä tyhjän kanssa. Joka tapauksessa huonosti nukkuminen turhauttaa, ja saa myös mielialan aaltoilemaan. Mutta ehkä se taas tästä.

Seuraavaksi suunnitteilla on pimennysverhon ostaminen, vaikka usein heräänkin silloin, kun vielä on pimeää. Kun sitten pyörii valveilla ja kääntää kylkeä, ja alkaa huomata, että pimeän sijaan onkin valoisaa, on sekin aika ahdistavaa. Toistaiseksi olen välttynyt joutumasta paniikkiin, ja olen pyrkinyt hyväksymään tilanteen: tämä yö nyt oli tällainen, nyt on näin. Mutta kun kerran on ollut tässä valvomisputkessa, tosin silloin usean vuoden, ei siihen halua päätyä, ei sitten mistään hinnasta. Toki ymmärrän myös sen, ettei ihmistä ole edes välttämättä luotu nukkumaan yhteen putkeen. Mutta se pidempään valvominen heräämisen jälkeen on ihan arsesta.

Tästä taisi tulla nyt valitusvirsi, mutta vielä en luovu toivosta, että saisin itse uneni kuntoon, kuten aiemminkin. Sentään nukun useimmiten sen 6 tuntia putkeen, kunnes herään, ja joskus nukahdan samantien uudestaan. Taitaa olla kuitenkin niin, että se on vain hyväksyttävä, että kerran huonouninen, ikuisesti jollain tasolla huonouninen, ja itseä pitää suojella kaikelta siltä, mikä unia voi sotkea. Ehkä tähän pätee sama kuin masennukseenkin, että kun sen kanssa kerran on paininut, se on ikuinen kumppani, joka lipuu kuin huomaamatta sotkemaan elämää, jos sen kanssa ei ole varuillaan.

Onko muita, joiden unet ovat olleet heikompia viime kuukausina? Vertaistuesta saa jo rutkasti iloa. Saa vinkata, jos on jotain hyväksi havaittuja keinoja.

Kauniita unia!

Jenny

Tule Instagramiin!

Tule Facebookiin!

Lue myös nämä: 

Kolme juoksutreeniä viikossa

Rakkaus tekemiseen on tärkeintä

Se on liikuttu, mikä on jaksettu

Väsymys – tunnistaminen – uusi alku

Kotitoimiston ergonomia kuntoon ja alekoodi Sallille

Pakko pysähtyä – mutta asenteella on merkitystä

Huomioi arjen kuormitus liikunnassa ja aktiivisuudessa

Arjen ei pitäisi olla selviytymistä