Kolme juoksutreeniä viikossa – näin juoksen juuri nyt

Kolme juoksutreeniä viikossa – näin juoksen juuri nyt

Jos ennen keräsin enemmänkin viikoittaisia juoksukilsoja, nyt olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman erilaisia treenejä kilsojen keräilyn sijaan. Tällä hetkellä, kun olen vuokrannut spinningpyörän kahdeksi kuukaudeksi, ja se olla möllöttää parvekkeella, teen osan erityisesti peruskestävyystreenistä pyörällä. Ihanan helppoa ja kätevää! Ja tauolle vetäytyneenä sisäpyöräilyohjaajana tykkään kyllä ihan tosi paljon tahkota tuolla pyörällä. Ei muuta kuin hyvät musat korviin ja koivet rullaamaan.

Keskimäärin kolme juoksutreeniä olen silti mahduttanut viikkoon: yhden lenkin poluilla kaikille mahdollisille kiville ja kukkuloille kiiveten (1,5 h), yhden peruskympin hölkän (joka tosin joskus saattaa myös venyä) ja yhden vetotreenin. Pyörällä olen polkenut peruskestävyyttä noin kaksi kertaa viikossa. Pyörä tuli meille 26.4. ja sen jälkeen olen polkenut sillä Stravasta tarkistettuna 9 treeniä. Pyörä lähtee meiltä kesäkuun lopussa, ja erityisesti koska kesäkuu tulee olemaan alkavien ja jatkuvien juoksukoulujenkin takia työntäyteinen, sillä tuskin kovin paljon ehdin siis kesäkuussa enää polkea.

Mutta: Kaikki juoksutreenit ovat siis erilaisia. Varsinaisia pitkiksiä olen tehnyt vain vähän viime kuukausina, mutta uskon kyllä, että niistäkin inspiroidun tässä pikku hiljaa kesää kohti. Mielenrauhaa ovat tarjonneet erityisesti polkulenkit, joita olemme mösjöön kanssa tehneet viikonloppuaamuina Paloheinässä ja Haltialassa. Olen superonnellinen siitä, että pääkaupunkiinkin on jätetty metsää ja Keskuspuistohan on ollut ihan lempparini jo lapsesta. Olen asunut Paloheinässä lapsuuteni ja nuoruuteni ja siksi siellä juoksentelulla on näin keski-iän lähestyessä myös tunnetasolla merkitystä. Tykkään poluilla mahdollisimman epätasaisesta maastosta ja juurakot ovat ihan bäst! Lisäksi kiipeilemme juostessa kiville ja kukkuloille, jotka nyt eteen sattuvat. Ja pitkospuut ovat kans jotenkin sykähdyttävät, vaikka täällä etelässä varmasti aika vaatimattomia verrattuna pohjoisen pitkospuihin.

Vetotreenejä olen tehnyt ystäväni Niinan kanssa nyt jo säännöllisesti parin kuukauden ajan kerran viikossa. Ensin juoksimme viissatasia (6 x, 8 x, 10 x ja 12 x) parin minuutin palautuksilla noin 4:30–4:50 keskivauhdeilla per kilsa. Viissatasten jälkeen olemme tehneet kakssatasia (18 x, 20 x, 22 x, 24 x) noin 3:45–4:00 keskareilla ja 90 sekunnin palautuksilla. Tämän viikon viimeisten kakssatasten jälkeen suunnittelen meille taas uuden neljän viikon setin, jotta pysyy mielenkiinto yllä noita vetoja kohtaan ja myös kehitys progressiivisena.

Yhden lenkuran olen sitten hölkötellyt yksikseni lähinnä musa korvissa. Olen alkanut kaivata vähän uusia lenkkireittejä ja tarkoitus onkin nyt suunnata myös Herttoniemen poluille ja ehkä muutenkin itäänpäin ja pitkästä aikaa taas Vantaanjoen vartta pitkin. Näin mennään nyt, ja sitten taas toisin. Kesäkuussa minulla onkin keskimäärin viisi tuntia juoksuohjauksia viikossa + mahdolliset henkilökohtaiset tekniikkaohjaukset, joten katsotaan, miten omille juoksuille jää aikaa. Ainakin vedot aion tehdä, koska nyt hyvin käyntiin lähtenyttä kehitystä en haluaisi menettää.

Juoksuiloa! Olisi hauska kuulla SUN treeneistä, vaikka blogikommentit ovat nykyään lähes suoranaisia ihmeitä! Lisää juoksujuttuja löydät juoksu-kategoriasta!

Jenny

Tule Instagramiin!

Tule Facebookiin!

Lue myös nämä: 

Rakkaus tekemiseen on tärkeintä

Se on liikuttu, mikä on jaksettu

Väsymys – tunnistaminen – uusi alku

Kotitoimiston ergonomia kuntoon ja alekoodi Sallille

Pakko pysähtyä – mutta asenteella on merkitystä

Huomioi arjen kuormitus liikunnassa ja aktiivisuudessa

Arjen ei pitäisi olla selviytymistä4 thoughts on “Kolme juoksutreeniä viikossa – näin juoksen juuri nyt”

 • Moikka!
  Mun treenit koostuu tällä hetkellä juoksun osalta niin että fiiliksen mukaan liikun. En tavoittele tiettyjä kilsamääriä viikossa. Pyrin, et jos vaan pystyn ja oon palautunut niin joka toinen päivä juoksen.
  Pyöräilen työmatkat joka päivä ja ne on tosi hyvää pk lenkkiä.
  Myös venyttelen ja teen vatsoja kotona. Salille olis ihan tosi kova hinku. Omalle salille ei vielä pääse.

  Mukavalta kuulostaa sun juoksut ja pyöräilyt 👌

  • Kiitos Helinä kommentistasi! Tosi hyvä tuo työmatkapyöräily ja juoksutkin kuulostaa oikein järkeviltä! Inspiroivaa! Sama itsellä salille olis kiva mennä ja se on nyt aukikin, mutta vielä en ole uskaltanut. Kotijumppaa sitten kans fiiliksen mukaan, kuten sullakin.
   Itsellä tuli tälle viikolle pitkästä aikaa 40 kilsan viikko, koska tein vain yhden pyöräilyn. Tuo joka toinen päivä toimii itselläkin, mutta nyt tietty tulee pieni muutos, kun juoksukoulut alkaa.

 • Koska nyt ei ole tietoa, mille maratonille tai puolikkaalle tänä kesänä pääsisi, on treenaus ollut aika lailla fiiliksen ja olosuhteiden mukaan. Juoksen noin 5 kertaa viikossa: Kolme kertaa lapsen treenien aikana purtsilla tai poluilla, aikaa juoksuun on 1 h 15 min. Joskus vauhdikkaammin, joskus hitaammin, en juuri edes kilometrejä pane merkille (vaikka kello ne kertookin). Sitten yksi JOKO pidempi 2 h TAI vetolenkki, vähän sen mukaan miltä tuntuu ja mihin on aikaa. Viides lenkki on 10-vuotiaan kanssa hölköteltävä palauttava 45 min – 1h. Lisäksi koetan viikon aikana tehdä yhden salitreenin. Joskus korvaan yhden lenkinkin sillä, jolloin juoksua on vain neljä kertaa.

  Jos jollekin maratonille kohta ilmoittautuisi (ehkä Vantaa), niin sitten lienee syytä ottaa vähän tieteellisempi ote tähän juoksuun.

  • Kiitos Kirsi kommentista! Sulla tuleekin hyvin juoksua viikossa, kuulostaa oikein hyvältä ilman tieteellisempää otetta 🙂 Itse oon nyt säännöllisesti juossut vetoja sen kaksi kuukautta ja liekö se + sopivasti peekoota ja voimaharjoittelua on saanut vauhdit kasvamaan ja juoksun tuntumaan taas kevyemmältä. Poluillakaan ei tunnu yhtään niin raskaalta kuin alkuvuodesta. Itse en tällä hetkellä ehdi/jaksa/halua noudattaa mitään juoksuohjelmaa, mutta sellaisella kyllä kehittyy tehokkaasti ja ehkä syssymmällä sitten!
   Muakin alkoi poltella vähän joku maratoni. Pitää tsekata milloin toi Vantaa onkaan 🙂
   Kivoja lenkkejä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *